Romania sub zapada: Situatie grava in Moldova, armata chemata in ajutor

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 14:30
5929 citiri
Romania sub zapada: Situatie grava in Moldova, armata chemata in ajutor

Romania se afla sub cod galben de ninsori si viscol, avertizarea fiind valabila pana luni, la ora 10.00. Moldova este cea mai afectata regiune, incepand de sambata.

Copiii din Botosani nu vor merge luni la scoala, posibil si cei din Vaslui. Circulatia rutiera este intrerupta pe opt drumuri nationale.

Conform centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Politiei Romane, din cauza viscolului care spulbera zapada pe partea carosabila, circulatia rutiera este intrerupta pe opt drumuri nationale, astfel:

- DN29 Botosani-Manoleasa-Prut (judetul Botosani);

- DN29A Dorohoi-Radauti-Prut (judetul Botosani);

- DN29C Cucorani-Bucecea (judetul Botosani);

- DN29D Botosani-Stefanesti (judetul Botosani);

- DN24 Vaslui-Iasi;

- DN24C Santa Mare- Radauti - Prut (judetul Botosani);

- DN17A Dornesti-Balcauti (judetul Suceava);

- DN2F Vaslui-Bacau.

Pe toate aceste drumuri, se actioneaza cu utilaje specializate pentru reluarea circulatiei rutiere.

De asemenea, traficul autovehiculelor se desfasoara ingreunat pe urmatoarele tronsoane de drumuri nationale:

- DN57 Nicolint-Oravita (judetul Caras-Severin);

- DN57A Pojejena-Socol (judetul Caras-Severin);

- DN59 Moravita-Puntul de Trecere a Frontierei Stamora Moravita (judetul Timis) - restrictie pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone;

- DN59A Jimbolia-Punctul de Trecere a Frontierei Jimbolia (judetul Timis) - restrictie pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone;

- DN59C Jimbolia-Comlosu Mare (judetul Timis).

Mircea Dusa: Nu se impune starea de urgenta

Potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, deocamdata nu se impune starea de urgenta in niciun judet al tarii, chiar daca sunt semnalate probleme la Botosani, Vaslui si Iasi. De altfel un comandament de iarna va avea loc la Ministerul Administratiei si Internelor la orele 17.00.

"Asteptam sa se linisteasca vantul, pentru a interveni", a spus el, la Realitatea TV, mentionand ca "suntem organizati sa intervenim eficient, numai ca pe viscol si ninsoare se intervine mai greu", zapada asezandu-se imediat la loc.

"Nu inteleg de ce totusi oamenii risca sa se deplaseze spre acele zone", a declarat el referindu-se la regiunile unde sosele sunt deja blocate sau partial impracticabile, el mentionand ca soferii au fost deja avertizati cu 24 de ore inainte legat de zonele problematice.

Constantin Spanu, purtator de cuvant al MApN, a declarat duminica, potrivit Agerpres, ca in Botosani un camion cu 11 militari s-a deplasat in localitatea Saveni pentru a transporta o femeie gravida la o clinica din apropiere.

Desi mai aveau de parcurs aproximativ 30 de kilometri, angajatii MApN au solicitat ajutorul autoritatilor pentru a aduce o freza cu care sa deszapezeasca drumul pentru ca acesta este impracticabil, iar camionul nu poate inainta. Militarii sunt de la Batalionul 335 Artilerie din Botosani.

Romania sub zapada: Armata, chemata de deszapezeasca masinile blocate in Vaslui

In judetul Vaslui, localitatea Solesti, sunt doua camioane cu 15 militari, apartinand Batalionului 202 Aparare CBRN din Husi, care ajuta la deszapezirea drumurilor si evacuarea persoanelor blocate in nameti.

Prefectul judetului Bacau, Claudiu Serban, a dispus, duminica, restrictionarea circulatiei in zona DN2F pe ruta Bacau - Vaslui, precum si DN 241 pe portiunea Izvorul Berheciului - Colonesti, "pentru evitarea blocajelor din cauza viscolului si crearea conditiilor de deszapezire pentru utilajele aflate in actiune". Incepand din cursul serii trecute, in judetul Bacau ninge aproape in continuu, zapada cazuta atingand duminica, la orele 12.00, aproximativ 25 cm, in municipiul Bacau.

51 de localitati din Moldova fara energie electrica

Circa 270 de posturi de transformare, din 51 de localitati din zona Moldovei nu erau alimentate cu energie electrica duminica, la ora 14.00, conditiile meteorologice nefavorabile inregistrate in ultimele 24 de ore afectand total sau partial 14 linii aeriene de medie tensiune, informeaza E.ON Romania, citata de Agerpres.

Cele mai afectate judete erau Vaslui (22 localitati) si Botosani (13 localitati). In judetul Iasi se inregistrau sapte localitati nealimentate cu energie electrica, in Suceava sase, iar in Bacau trei localitati.

Echipele de interventie ale companiei E.ON au fost suplimentate si actioneaza in continuare, dar exista posibilitatea ca in unele zone,ca urmare a accesului dificil cauzat de drumurile inzapezite si viscol, interventia sa se faca cu intarziere. In plus, probleme ar putea aparea si in alte zone.

In Iasi, cursuri suspendate in mediul rural, posibil si in Vaslui

Intr-o interventie la Romania TV, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a cerut "responsibililor de la nivel judetean, inspectoratelor scolare si directorilor de scoli sa nu expuna copiii si in situatia in care drumurile sunt nesigure sa suspende cursurile pentru ca orele acelea se pot recupera in zilele de sambata".

"Trebuie sa protejam copiii si sa nu-i punem in situatii dificile. Inspectoratele scolare decid daca suspenda cursurile, apoi ne informeaza si pe noi la minister. Cursurile ar putea fi suspendate si in Vaslui, pentru luni", a mai spus Ministrul Educatiei.

Potrivit unui comunicat de presa al Inspectoratului Scolar Judetean, cursurile vor fi suspendate luni in toate unitatile din judetul Botosani. Astfel, luni, elevii vor sta acasa, inclusiv cei care invata in scolile din municipiile Botosani si Dorohoi. Este pentru a doua oara in ultimele cinci zile cand cursurile se suspendata in intreg judetul Botosani. Toate scolile au fost inchise si joi, 13 decembrie.

Cursurile vor fi suspendate luni in unitatile de invatamant din mediul rural din judetul Iasi, potrivit unui comunicat al Inspectoratului Scolar al Judetului Iasi.

"Tinand cont de conditiile meteorologice nefavorabile, de intensificarea caderilor de zapada si a viscolului, ISJ Iasi avizeaza inchiderea unitatilor de invatamant din mediul rural pentru ziua de luni, 17 decembrie 2012, urmand ca situatia sa fie analizata pe parcurs, pentru perioada urmatoare", se spune in comunicat. Consideram ca este prioritara siguranta elevilor si a persoanelor din unitatile de invatamant", se mentioneaza in comunicat.

9 judete sub cod galben de ninsoare

Meteorologii au emis, duminica, o avertizare cod galben de ninsori si viscol, valabila pana luni, la ora 10.00, pentru noua judete, respectiv Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Bacau, Neamt, Harghita, Covasta si jumatatea vestica a judetului Vrancea.

Cod galben de ninsori pentru noua judete

In intervalul mentionat, va continua sa ninga in cea mai mare parte a Moldovei si in zona Carpatilor Orientali. Se va depune strat nou de zapada, iar rafalele de vant vor depasi 50...60 km/h, viscolind si spulberand zapada, iar vizibilitatea va fi redusa. Luni vantul va continua sa sufle cu putere in nordul Moldovei.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#cursuri scoli suspendate luni, #scoli inchise zapada Botosani Vaslui, #cod galben ninsoare judete, #drumuri blocate Infotrafic zapada, #localitati fara curent electric , #zapada