De ce i-a luat Ponta STS-ul lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 04 Februarie 2014, ora 07:45
10721 citiri
De ce i-a luat Ponta STS-ul lui Basescu (Opinii)

Foarte multa lume este convinsa ca miza alegerilor prezidentiale a influentat in mod decisiv dorinta USL de a-si trece Serviciul de Telecomunicatii Speciale in subordine, in cadrul Guvernului, la Ministerul de Interne.

Intr-o oarecare masura, acest lucru este adevarat, insa motivul principal nu este ca prin acest serviciu s-ar influenta rezultatul alegerilor in sine, ci mai degraba ca prin intermediul STS se pot face si desface jocuri si interese politice pana la data alegerilor.

Iar aceste jocuri, de imagine in primul rand, pot influenta rezultatul alegerilor mai mult decat ar putea-o face eventuala ciupeala a catorva mii de voturi, direct sau indirect, in ziua scrutinului.

Este o diferenta majora de perspectiva si, cred, este si adevaratul motiv pentru care Victor Ponta si-a pus in cap si a executat atat de rapid trecerea STS din ograda CSAT la Guvern. Desigur, nu este de neglijat nici "ajutorul" pe care un astfel de serviciu il poate furniza in ziua votului, insa declansatorul actiunii USL se afla in alta parte.

Graba cu care Victor Ponta si Crin Antonescu au cazut la intelegere sa puna mana pe STS are o legatura mult mai directa, cred, cu evenimentele care au urmat accidentului aviatic din 20 ianuarie decat cu erorile de administrare a consecintelor tragicului eveniment in sine. Evident, prabusirea avionului si moartea celor doua persoane de dupa, cauzata in principal de balbele si lipsa de coordonare a institutiilor statului, este pretextul perfect pentru ca USL sa-si motiveze necesitatea si urgenta trecerii STS la Guvern, in cadrul Ministerului de Interne.

Faptul ca serviciul 112, utilizat si administrat de STS, nu a reusit sa localizeze apelurile victimelor accidentului aviatic, desi Serviciul de Telecomunicatii Speciale a cheltuit sume uriase pentru implementarea lui, este o deficienta clara de functionare a institutiei in sine. Cu atat mai mult cu cat firma care a livrat STS softul de localizare a apelurilor 112 se lauda ca programul reuseste acest lucru in nu mai mult de cinci secunde...

La nivelul emotiei generale, acest fapt plus raspunsul STS catre cei doi medici care sustin ca au transmis catre 112 datele si coordonatele de identificare a locatiei ar fi fost si ele suficiente pentru a cere o masura radicala in privinta serviciului condus de catre Marcel Opris.

Nu e putin lucru ca o institutie a statului, suspectata si asa de incompetenta, sa-i contrazica pe cei doi medici care au supravietuit accidentului si care declara amandoi ca au transmis coordonatele catre 112. Insa nici macar asta nu i-a determinat pe liderii USL sa puna mana pe STS.

"Traian Basescu vrea STS pentru a ne inregistra pe toti. Am vazut ca STS nu are competente sa gaseasca niste victime ale unui accident, dar pe noi toti ceilalti ne gasesc foarte usor si ne publica prin 'evenimentele zilelor'", a declarat Victor Ponta.

Aici sta, de fapt, problema si marea suparare a liderilor USL. Cele doua scapari din activitatea premierului - masa in oras in timp ce cautarile victimelor accidentului nu se incheiase inca si meciul de baschet in plin cod rosu de ninsori - au fost citite de premier ca o "scurgere" de informatii din curtea STS catre ochii si urechile publicului.

Sunt adevarate acuzatiile premierului? Greu de spus, desi scurgerile de informatii din presa ar putea sa aiba legatura cu suspiciunile lui Ponta. Iar in acest caz, prima intrebare legitima este - care e rolul unui astfel de serviciu, daca esueaza sa identifice localizarea unei tragedii in desfasurare, dar isi joaca fara greseala rolul de "cartita" a clasei politice? Este el un serviciu independent sau e o arma de care s-au folosit cei care o si controleaza?

Raspunsurile la aceste intrebari cred ca se potrivesc manusa si celor care pun aceleasi intrebari vis-a-vis de soarta pe care o va avea STS daca se va reusi trecerea lui in subordinea Guvernului, unde Ponta va avea puterea sa numeasca un nou director. Pe de alta parte, dincolo de raspunsuri, pare ca insasi bataia dintre Ponta si Basescu pe controlul STS exprima ideea ca serviciul a fost, este si urmeaza a fi folosit si in alte scopuri decat cele pentru care a fost conceput.

Este sinteza cea mai buna a unei tari care detine sapte servicii speciale de informatii, dar nu e in stare sa isi localizeze supravietuitorii unui accident aviatic. Si unde politicienii se bat pe controlul lor pentru a-si asigura sau conserva puterea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu STS Victor Ponta, #STS Ministerul Interne, #STS Guvern , #Traian Basescu