Atentie la modul de asigurare a locuintelor!

   

In ultimele doua zile politistii au fost inregistrate trei fapte de furt, activitatea infractionala fiind facilitata si de lipsa adoptarii unui comportament preventiv. Usile locuintelor au fost lasate deschise, anexele nu au fost asigurate, sau proprietarii au lasat efectiv cheia in usa.
La data de 08.11.2019, ora 10.00, la Politia mun. Suceava s-a prezentat o femeie de 80 ani, localnica, care a sesizat faptul ca in ziua precedenta, persoane necunoscute au patruns in holul locuintei sale, usa fiind dezasigurata, de unde i-au sustras dintr-un portofel, suma de aproximativ 200 lei, cartea de identitate si doua carduri de fidelizare, fiindu-i cauzat un prejudiciu de aproximativ 300 lei.

Din cercetari a reiesit ca la 07.11.2019, in intervalul orar 18.00-19.00, femeia a plecat de acasa pana la o vecina, lasand usa descuiata. In momentul in care a revenit nu a observat nimic deosebit, respectiv urme de ravasire sau lipsa vreunui bun.

Ulterior, la data de 08.11.2019, in jurul orei 08.00, persoana vatamata a constatat faptul ca din portofelul pe care il avea in holul locuintei pe o masa, ii lipseau bunurile mentionate.

In cauza se efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de "furt calificat".

La 08.11.2019, ora 14:00, politistii Politiei orasului Vicovu de Sus, au fost sesizati verbal de o femeie de 62 ani, localnica, cu privire la faptul ca in noaptea de 06/07.11.a.c., persoane necunoscute au patruns intr-o anexa a locuintei sale de unde au sustras mai multe bunuri.

Din cercetari s-a stabilit ca la 06.11.2019, in jurul orei 21:00, persoana vatamata a inchis usile anexelor, fara sa le asigure, iar in jurul orei 23:00 s-a culcat.

In dimineata 07.11.2019, in jurul orei 06:30, aceasta a constatat ca usa unei anexe era intredeschisa. Atunci a constatat ca dintr-un dulap au disparut mai ulte pungi cu cafea si doua sticle cu bauturi alcoolice, iar din curte a sesizat furtul unei biciclete, valoarea prejudiciului fiind de 700 lei.

In cauza s-a intocmit dosar de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de "furt calificat".

La 09.11.2019, ora 10.30, Politia orasului Cajvana a fost sesizata de verbal de catre o tanara de 23 ani, din comuna Patrauti, persoana care locuieste fara forme legale in orasul Cajvana cu privire la faptul ca in noaptea de 08/09.11.2019 persoane necunoscute au intrat in curtea casei aflata in constructie si folosind cheia lasata in broasca au patruns in interior, de unde au sustras mai multe scule electrice.

In cauza s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de furt calificat, prejudiciul urmand a fi stabilit ulterior.

Furturile din locuinte reprezinta o problema cu care se confrunta atat cetateanul, cat si Politia.

Adesea, dupa vizita unui infractor in locuinta sa, victima se intreaba "De ce tocmai la mine?". Nu trebuie ignorat faptul ca, inainte de a da lovitura, cei mai multi dintre hoti studiaza mai intai terenul si actioneaza acolo unde descopera elemente favorizante (usi lasate descuiate, usi care se pot sparge cu usurinta, case locuite de persoane in etate, singure, suferinde, care nu se pot apara, increzatoare si care simt nevoia comunicarii cu alte persoane etc.).

Cunoscand faptul ca "un om informat este un om prevenit" va recomandam urmatoarele:

- Asigurati-va usa cu incuietori sigure, lant de siguranta, vizor; asigurati un iluminat corespunzator atat in locuinta, cat si in preajma anexelor;

- Atentie la persoanele pe care le primiti in locuinta. Acordati mare atentie legitimarii acestora si nu va incredeti in cartile de vizita pe care vi le prezinta. In situatia in care locuiti la bloc, persoanele care ofera diverse servicii ar trebui sa fie insotite de presedintele sau de administratorul asociatiei de proprietari/locatari;

- Nu dati drumul persoanelor care suna la interfon decat daca le cunoasteti identitatea;

- Nu lasati bilete in usa prin care anuntati ca sunteti plecati de acasa si nu faceti public acest lucru; rugati vecinii sa va supravegheze casa; uneori este cea mai buna metoda de prevenire a furturilor din locuinte;

- Nu pastrati in casa sume mari de bani si nu faceti publice valorile pe care le detineti;

- In cazul in care ati pierdut o cheie, inlocuiti imediat incuietoarea sau lacatul;

VIATA LA TARA NU VA FERESTE DE HOTI! PROTEJATI-VA CASA !

- Nu primiti in curte cetateni straini de comunitate, care ofera diverse bunuri spre vanzare sau se angajeaza sa faca lucrari ori reparatii! Acestia va pot insela sau vor doar sa vada ce bunuri pot fura din gospodaria dumneavoastra!

- Daca din diferite motive ati primit in casa persoane necunoscute, nu le dati nicio posibilitate sa afle unde pastrati banii sau alte valori si nu le lasati fara supraveghere nic iun moment !

- Daca angajati muncitori din alte localitati, informati politistul despre acest lucru!

- Incuiati usile si ferestrele cand plecati de acasa, iar animalele nu le lasati afara din curte, nesupravegheate !

- Nu lasati cheile de la casa la vedere, usor de gasit!

- Daca veti lasa matura in usa, va fi si pentru hoti un semn ca nu sunteti acasa, nu doar pentru oamenii de buna credinta!

- Nu tineti sume mari de bani in casa!

- Daca va laudati cu diverse castiguri, s-ar putea sa fiti vizitati de hoti!

- Nu uitati: un caine bun este o comoara la casa omului!

- Atentie la alcool! De multe ori, partenerul de pahar ajunge sa va fure!

SI DUMNEAVOASTRA AVETI UN ROL IMPORTANT PENTRU SIGURANTA SATULUI/COMUNEI IN CARE LOCUITI!

*
Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 13:44
Sursa: newsMe.ro

newsMe.ro
Cele mai citite stiri
Inca o firma din Sucevita a ajuns in raiul pensiunilor falite dupa ce Primaria i-a dat o pomana de 100.000 de euro
SC PERLA SUCEVITEI SRL, fosta DAGIDA EXIM, a intrat in insolventa in octombrie 2013 si este in ...
Reactia managerului Spitalului Judetean Suceava, dupa ce a aflat ca pregatirea in rezidentiat se va defasura descentralizat
Trei spitale judetene din Romania - Bacau, Baia Mare si Suceava - vor putea pregati medici ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor