Casa lui Ciprian Porumbescu a ajuns o ruina

   

Autoritatile sucevene lau omagiat in aceste zile pe Ciprian Porumbescu. Consiliul Judetean si Primaria au organizat chiar si un festival carei poarta numele marelui compozitor si care sa desfasurat in zece localitati.

Actiunile din cadrul festivalului au fost organizate cu scopul de a atrage atentia asupra partidului politic aflat la guvernare si condus de Gheorghe Flutur. Doar asa se explica faptul ca in timp ce maimarii judetului vorbesc cu emotie si lacrimi in ochi despre Ciprian Porumbescu, casa din municipiu in care a locuit compozitorul si care a fost declarata monument istoric inainte de anii 1960, sta sa pice. Cladirea se afla intro stare deplorabila, aici locuind un pensionar care nu are posibilitati financiare sa o reconditioneze.

Ruina de pe strada Prunului

Putini sunt cei care stiu ca pe strada Prunului din Suceava a trait si a compus candva Ciprian Porumbescu. Casa nu se afla in vazul lumii, ci sta ascunsa pe o artera din spatele sediului Curtii de Conturi. Dar asta nu este o scuza nici pentru autoritati care sau grabit sa infiga intrun perete exterior o placheta informativa cu inscriptia ca locuinta este un monument istoric si nici pentru oamenii de cultura, care nu sau zbatut sa obtina fonduri de la Ministerul Culturii ca sa salveze imobilul.

Tencuiala de pe peretii exteriori ai cladirii a cazut acum cateva zeci de ani. Proprietarul locuintei spune ca doar tabla de pe acoperis a fost inlocuita in anul 1977, casa fiind veche de 200 de ani. In peretii exteriori sunt gauri mari cat pumnul, semn ca si terenul pe care se situeaza imobilul da semne ca vrea sa o ia la vale. Plus ca ca locuinta a luat foc anul trecut.

Proprietarul traieste dintro pensie de 800 de lei

Marian Ierhan este actualul proprietar al imobilului in care a compus Ciprian Porumbescu. Barbatul are 63 de ani, este pensionar si a muncit toata viata ca tinichigiu auto. In casa de pe strada Prunului sa mutat in anul 1977. "Aici mia dat statul casa", nea spus el. Inca de cand sa mutat, Marian Ierhan stia ca va locui intro casa monument. Atunci a aflat ca nu are voie sa faca modificari imobilului "Iam rugat pe cei de la stat, atunci in 1977, sa repare acoperisul ca ploua in casa. De atunci, cu exceptia a mici reparatii, nu sa mai facut altceva in casa", sustine barbatul. "Nu am bani sa repar casa si am cerut ajutorul celor de la Directia pentru Cultura, pentru ca vorbim despre un monument istoric. Mau pus sa fac un dosar cu acte. Nu am avut bani nici de dosar. Lunar vine cineva de la Directie la mine si anunta ca repara casa. Cum vine asa pleca si nimic nu se intampla", nea declarat Marian Ierhan. Intrebat daca ar fi didpus sa renunte la casa aflata la o aruncatura de bat de buricul targului, pentru ca autoritatile sa o puna in valoare, pensionarul nea raspuns: "Este greu de spus".

Primaria ar trebui sa se implice

Contactat telefonic, Aurel Buzincu, seful Directiei pentru Cultura Suceava, nea declarat ca stie problema, insa institutia pe care o conduce nu poate sa faca nimic. "Este o problema a administratiei locale, a Primariei Suceava. Monumentul despre care vorbim este clasificat in categoria B. Pentru ca se afla in orasu, primaria ar trebui sa se implice", nea declarat Buzincu.

Nu este de mirare ca locuinta compozitorului Ciprian Porumbescu este lasata in paragina. In municipiu sunt numeroase cladiri sau statui de care risca sa se aleaga praful. Cladirea care deserveste Gara Itcani si statuia domnitorului Stefan cel Mare sunt doar doua exemple de monumente istorice pe care sucevenii risca sa le piarda.

Oana Slemco
Luni, 27 Iunie 2011, ora 03:01
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
O eleva de la un liceu din Falticeni se iubeste de vreo trei ani cu un profesor de la tara
Profesorul preda la o scoala din localitatea Fantana Mare. Chiar mama fetei a fost cea care le-a ...
Produs retras de Lidl din cauza dioxidului de sulf. Poate provoca reactii puternice la persoanele alergice
Lidl Romania recheama preventiv produsul "Belbake Fulgi nuca cocos, 200g", cu termenul de ...
Casa din Sfantu Ilie a omului de afaceri Stefan Mandachi a fost sparta. Hotii au furat bijuterii, ceasuri, parfumuri si alte bunuri de valoare
Casa lui Stefan Mandachi, patronul lantului de restaurante Spartan, a fost sparta de hoti, cel mai ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor