Gheorghe Flutur vrea sa sape din nou in minele Bucovinei

   

Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, intentioneaza sa abordeze intro noua perspectiva sectorul minier din judet. Seful executivului judetean a declarat ieri, intro conferinta de presa, ca a purtat discutii cu oficialii Ministerului Economiei pe tema redeschiderii unor exploatari importante de cupru de pe raza judetului. Flutur precizeaza ca demersul sau a fost inspirat de tendinta ascendenta a pretului cuprului pe piata internationala, in doar cativa ani saltul fiind de la 3.000 de dolari pe tona la 9.000 de dolari pe tona. De asemenea, la nivel mondial, in crestere este si interesul pentru astfel de zacaminte, judetul Suceava avand la Lesu Ursului, cateva milioane de tone de minereu mixt cu o concentratie de 16% cupru, 3,5 grame de aur pe tona si 450 de grame de argint pe tona. "Avand in vedere ca a crescut foarte mult pretul, am incercat sa sensibilizam Ministerul Economiei pentru a lua in calcul redeschiderea si valorificarea unor perimetre cu minereu de cupru", subliniaza Flutur, adaugand ca multe dintre exploatari sunt deja inchise sau se afla in procedura de insolventa. Seful administratiei judetene sucevene precizeaza ca mai multe iazuri de decantare si depozite de steril ar putea face obiectul aplicarii unei moderne tehnologii, aceea de extragere prin hidrocicloane, procedura aplicata de firmele australiene si canadiene. Este vorba despre 4 iazuri de la Ostra si cele de la Fundu Moldovei, respectiv Dealul Negru si Paraul Cailor, acestea totalizand aproximativ 18 milioane de tone de steril. "Exista posibilitatea sa fie scoase importante cantitati de cupru si neam gandit la rentabilizarea acestei industrii de extractie. De aceea, avem tot interesul sa aducem investitori si sa redeschidem aceste perimetre", a explicat presedintele Consiliului Judetean.

Flutur spune ca activitatea de exploatare ar putea fi desfasurata de o companie de stat ce ar lua in concesiune, contra unei redevente, perimetrele in cauza. Gheorghe Flutur subliniaza, de asemenea, ca austriecii sau aratat interesati de zacamintele de mangan, element ale carui saruri pot fi folosite in agricultura, la imbunatatirea solurilor acide. In plus, pentru mangan exista varianta livrarii si catre industria metalurgica de la Mital Galati. Nu in cele din urma, la fosta exploatare de sulf Calimani ar astepta sa fie puse in valoare resursele de titan, vanadiu si titan. "Suntem interesati sa exploatam orice resursa din judetul nostru, sa dam locuri de munca si sa scoatem profit, daca se poate", a conchis presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur.

Lidia Diaconu
Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 03:02
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Tanar de 28 ani, mort, dupa ce a intrat cu 140 km la ora in Zidul Mortii. Masina a fost facuta bucati VIDEO EXCLUSIV
Tragedie rutiera, langa Suceava, pe DN 17, la Zidul Mortii, sensul giratoriu cunoscut pentru gravele ...
FOTO VIDEO "Zidul mortii" din Suceava a facut o noua victima: un tanar de 28 de ani
Un tanar de 28 de ani si-a pierdut viata vineri seara, dupa ce masina pe care o conducea a intrat in ...
Inca o victima la Zidul Mortii:O persoana a murit dupa ce masina in care se afla a intrat in zidul sensului giratoriu din Scheia
O persoana a murit, vineri seara, dupa ce masina in care se afla a intrat in zidul din sensul ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor