"Magistratul trei in unul" Ovidiu Rusu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare

   

Ovidiu Rusu, de 33 de ani, din Radauti, persoana privata de libertate, aflata in Penitenciarul de Maxima Siguranta Botosani, a fost condamnat ieri, de Tribunalul Suceava, la 10 ani de inchisoare. In sarcina lui, s-au retinut 35 de infractiuni, de la trafic de influenta, la fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, folosire a instrumentelor oficiale false si uzurpare de calitati oficiale.

Din cei 10 ani, escrocul urmeaza a executa numai 8 ani si doua luni, instanta scazandu-i, procedural, o perioada de detentie deja executata.

Ovidiu Rusu, client fidel al puscariei, care, dindaratul gratiilor, a reusit, numai el stie cum, prin intermediul telefonului mobil, sa pacaleasca mai multi cetateni aflati in libertate cum ca stau de vorba cu nimeni altii decat cu distinsi magistrati suceveni sau cu apropiatii acestora (trei magistrati, de cel mai mare calibru, respectiv Cezar Hancu, presedintele Curtii de Apel, Vasile Mandici, procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel, si, incidental, Elisabeta Cocarla, prim - procurorul Parchetului de pe langa Tribunal), le pretindea naivilor sume mari de bani, promitandu-le fie liberarea rudelor din penitenciar, gratie influentei pe care o avea, "in calitate de mare sef", fie super -rezolvari favorabile in dosare deja pierdute. Ca sa fie pe de-a-ntregul convingator, puscariasul, care avea si un complice, in persoana fratelui sau, Silvestru Rusu, punea, prin intermediul acestuia, la dispozitia celor care ar fi ezitat, acte "oficiale", purtand antetul institutiilor sus-amintite si semnatura inaltilor magistrati. Cu un tupeu maxim, exersat de-a lungul anilor de detentie executati pentru diverse maruntisuri, Ovidiu Rusu era, din spatele gratiilor, mahar peste tot: peste IML, peste Politie, peste Justitie.

Inculpatul care a vrut sa invinga sistemul cu propriile lui arme

Inculpatul Rusu Ovidiu, aflat in executarea unei pedepse privative de libertate in Penitenciarul de Maxima Siguranta Botosani (in alt dosar, de data asta de inselaciune), prin stabilirea exclusiva de contacte telefonice cu persoanele denuntatoare, a lasat sa se creada ca este presedintele Curtii de Apel Suceava sau procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Suceava, identitati in legatura cu care a afirmat ca are influenta asupra judecatorilor, procurorilor, expertilor IML, a unui functionar din conducerea MIRA si ii poate determina pe acestia sa indeplineasca acte din sfera atributiilor de serviciu de natura sa rezolve realizarea intereselor cumparatorilor de influenta.

Fapte, nu vorbe...

In perioada octombrie - decembrie 2008, Ovidiu Rusu, atribuindu-si calitatea de presedinte al Curtii de Apel Suceava, a pretins si primit de la o anume Stanciuc Angela Eugenia, din Moara, suma totala de 9.000 euro, afirmand ca are influenta asupra functionarilor de la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti, asupra judecatorilor din subordinea sa si a procurorului de sedinta de la Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava, pentru ca acestia sa indeplineasca acte de serviciu avand ca rezultat punerea in libertate din Penitenciarul Botosani a fratelui ei, Vorobchievici Ionut, condamnat definitiv si arestat de Tribunalul Suceava la pedeapsa inchisorii pentru savarsirea unei infractiuni de tentativa de omor.

Tot de la aceeasi persoana, in perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009, a pretins si primit, tot in calitate de "Cezar Hancu", drept titlu de plata a influentei promise asupra colegilor magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, suma totala de 3200 de lei, pentru ca acestia sa indeplineasca acte de serviciu in vederea solutionarii favorabile a unui dosar civil din 2008, al Judecatoriei Suceava, privind pe Vorobchievici Gheorghe (tatal femeii si al detinutului).

Fratele detinutului, Rusu Silvestru, a falsificat sase inscrisuri oficiale pe care, apoi, le-a expediat prin plic postal la date diferite, femeii si persoanei private de libertate Vorobchievici Ionut, in Penitenciarul de Maxima Siguranta Botosani.

Inscrisurile respective au fost tehnoredactate de complice si ulterior puse la dispozitia detinutului Rusu Ovidiu, patru dintre acestea fiind emise in numele Curtii de Apel Suceava, cu numere si date diferite (de retinut ca unul este conceput ca o sentinta penala data in dosarul ce il priveste pe Vorobchievici Ionut, unul este destinat numitului Vorobchievici Gheorghe, toate documentele purtand in fals semnatura conducatorului institutiei, presedinte Cezar Hancu, si avand aplicata stampila contrafacuta, cu insemnele Curtii de Apel Suceava, un inscris "este emis" de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Suceava, purtand in fals semnatura con-ducatorului institutiei, procuror general Vasile Mandici, si avand aplicata stampila contrafacuta, cu insemnele acestei unitatii de parchet, alt inscris apartinand "Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava", purtand in fals semnatura procurorului-sef Elisabeta Cocarla si avand aplicata stampila contrafacuta, cu insemnele acestei unitati de parchet.

Rusu Silvestru a fost beneficiarul direct (prin depunerea sumelor de bani pe numele sau) si indirect (banii fiind depusi pe numele altor persoane de la care i-a primit) al sumelor de bani pretinse de fratele sau, Rusu Ovidiu. Pentru aceste tranzactii s-au folosit, legal, de serviciile Western Union.

Pe parcursul colaborarii cu Stanciuc Eugenia Angela, detinutul i-a creat acesteia convingerea ca discuta telefonic cu presedintele Cezar Hancu (avand in vedere inscrisurile primite de la institutia pe care o conduce si manifestandu-si disponibilitatea de a sprijini persoanele carora magistratii din subordinea sa nu le-a dat castig de cauza in dosarele avute pe rolul diferitelor in-stante, dupa ce el in prealabil va constata ca acestea au avut dreptate) si a determinat-o sa contacteze si alte persoane indicate de el sau recomandate de aceasta. Pentru a-si putea pune in aplicare activitatea sa infractionala, i-a recomandat numitei Stanciuc Eugenia Angela ca, atunci cand ia contact cu diferite persoane interesate sa-si rezolve anumite probleme judiciare prin intermediul sau, dar dispuse sa recompenseze pe acei magistrati cu care colaboreaza, sa le prezinte inscrisurile trimise de el si sa-i determine a avea in-credere in sprijinul lui.

Astfel, in cursul lunii ianuarie 2009, Rusu Ovidiu, alias "Cezar Hancu", a pretins si primit de la o anume Steclaru Daniela Elena, din Suceava, suma totala de 55.000 de euro afirmand ca are influenta asupra judecatorilor de la Judecatoria Suceava, functionarilor de la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" Bucuresti si a procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Suceava, pentru ca acestia sa indeplineasca acte de serviciu avand ca rezultat punerea in libertate din Penitenciarul Botosani a inculpatului Popovici Ion (zis Coata, instigatorul incendierii de la Pensiunea Dolce Vita), cercetat in stare de arest preventiv intr-un dosar aflat pe rolul Judecatoriei Suceava.

Rusu Silvestru a falsificat, de asemenea, inscrisurile oficiale, prin tehnoredactare la calculatorul personal, iar ulterior au fost puse la dispozitia fratelui sau, ca fiind emise in numele Parchetului de pe langa Curtea de Apel Suceava, purtand in fals semnatura procurorului general Vasile Mandici si avand aplicata stampila contrafacuta cu insemnele acestei unitatii de parchet.

Rusu Ovidiu a mai contactat-o in acelasi mod si pe Vaslavschi Magdalena din Scheia, de la care a pretins si primit, in vederea obtinerii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile intr-un dosarul civil de la Judecatoria Suceava, suma totala de 14.000 de euro.

Documentele au fost redactate de Rusu Silvestru dupa modelul dat de fratele sau, reprezentand o sentinta civila a Curtii de Apel Suceava si viza judecarea apelului privind pe Vaslovschi Mihai, parte in proces. Pentru faptul ca s-a gresit numele de familie, a mai fost redactata o alta sentinta cu acelasi continut, dar corectat numele din Vaslovschi in Vaslavschi. Ambele documente, redactate pe doua file A4, prezinta in fals semnaturile conducatorului institutiei, presedinte Cezar Hancu si ale grefierului, avand aplicata stampila rotunda contrafacuta cu insemnele Curtii de Apel Suceava precum si stampila dreptunghiulara contra-facuta cu mentiunea "PENTRU CONFORMITATE CU ORIGINALUL, GREFIER...".

Rusu Ovidiu a mai fost Vasile Mandici o data, calitate in care a primit 4000 de euro de la Bodnar Ion, din Brodina, cu titlu de plata a influentei promise asupra generalului Motoc Vasile, pentru ca ultimul sa dispuna angajarea lui Bodnar Ion la Centrul Regional de Imigrari Radauti din subordinea Ministerului de Interne.

Pentru a-l convinge pe Bodnar Ion de legalitatea demersului sau, i-a dat acestuia doua adrese de e-mail, una a sa, ca procuror general, si una a generalului Motoc, solicitandu-i sa-si depuna cererea si celelalte acte necesare la dosar in format electronic!... Rusu Silvestru avea sa falsifice un inscris oficial pe care, apoi, l-a expediat, in plic postal, lui Bodnar Ion, in fapt o comunicare nereala avand ca emitent Ministerul Administratiei si Internelor Bucuresti, cu numar de inregistrare si semnata in fals la rubrica Secretar de Stat: Bogdan ROBU si prezentand aplicata stampila contrafacuta cu insemnele MAI Bucuresti.

Suma de bani a fost trimisa de persoana denuntatoare prin Serviciul Western Union pe numele unei altei persoane, care, la indicatia sa, a predat-o un altui frate ai inculpatului.

"Cezar Hancu" a mai pretins si primit de la o anume Blandu Viorica, din Moara, cu titlu de plata a influentei pro-mise asupra colegilor magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, suma de 6000 euro, pentru ca acestia sa indeplineasca acte de serviciu in vederea solutionarii favorabile a unui dosar civil privind pe tatal ei, Ungureanu Vasile, in sensul obtinerii unei hotarari judecatoresti favorabile prin care sa se decida ca tatalui ii apartine un pamant in litigiu.

Tot in aceeasi perioada si calitate, respectiv de presedinte al Curtii de Apel Suceava, detinutul a pretins si primit de la Blandu Viorica 4700 euro, in vederea solutionarii favorabile a unui dosar civil in care are calitate de parte, in sensul obtinerii unei hotarari judecatoresti favorabile mamei vitrege a "mituitoarei", Serediuc Artemiza.

Tot de la Blandu Viorica si tot ca "Cezar Hancu" a primit 10.000 de lei, cu titlu de plata a influentei promise asupra unui notar, pentru solutionarea favorabila a succesiunii dupa mama sa.

Rusu Silvestru l-a ajutat si de aceasta data, incasand banii trimisi postal sau luandu-i de la alta persoana pe numele careia figurau.

Omul cu multiple personalitati care isi ispaseste pedeapsa la Botosani a mai pretins si primit de la un anume Carp Ananie, din Moara, 4000 de euro, pentru un litigiu de teren; de la o anume Rachila Albu - 1400 de euro, in vede-rea solutionarii unui dosar civil; de la un anume Stanciu Ioan, suma de 2.000 de euro, pentru o cauza civila; de la un anume Curic Constantin - suma 2.300 de euro.

"Ca urmare a activitatilor infractionale rezulta ca inculpatul Rusu Ovidiu a pretins cu titlu de plata a influentei promise suma totala de 107.600 euro si 13.200 de lei, din care a primit efectiv suma de 100.852 euro si 3200 de lei.

Prejudiciul a fost partial recuperat. 18.000 euro, de la CEC, pe care s-a pus sechestru asigurator. Doua masini si niste echipamente IT de duzina...

Cu titlu informativ, escrocul vorbea la telefonul mobil din Penitenciarul de Maxima Siguranta Botosani chiar si atunci cand se afla la carcera, recte camera de izolare, in termeni europeni sadea.
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 19:12
Sursa: newsMe.ro

Articol citit de 415 ori


newsMe.ro
Cele mai citite stiri
Un barbat a decedat, sambata dimineata, dupa ce s-a rasturnat cu tractorul
O nenorocire a avut loc sambata dimineata la Vatra Moldovitei. Un barbat de 44 de ani a decedat ...
Catalin Nechifor pleaca de la PSD la Pro Romania
La Suceava, Victor Ponta si-a anuntat revenirea in forta pe scena politica, dupa ce "nu mai este ...
Senatorul ALDE de Suceava, Ilie Nita, si sotia sa au fost trimisi in judecata
Vizata este si sotia sa, directoarea Gradinitei 123. De asemenea, in acelasi dosar procurorii DNA ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor