Nerespectarea ordinului de proteectie se plateste cu inchisoarea

   

Politistii care intervin la cazuri de violenta domestica pot emite, dupa analizarea situatiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protectie provizoriu, valabil 5 zile, astfel incat victima nu va mai fi nevoita sa astepte unul incuviintat de judecator.
Ordinul de protectie provizoriu se emite de catre politistii care, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea unei persoane sa fie pusa in pericol printr-un act de violenta domestica, in scopul diminuarii acestui risc.

Siguranta in familie si prevenirea violentei domestice sunt prioritati ale politistilor suceveni in anul 2019.

Si in cursul zilei de ieri politistii au actionat ferm pentru asigurarea climatului de siguranta in familie si crearea conditiilor de dezvoltare psihica si fizica normala a copiilor. A fost emis un nou ordin provizoriu de protectie, iar politistii din Marginea au dispus retinerea unui barbat care a incalcat un astfel de ordin.

La 09.11.2019, ora 15.33, patrula de siguranta publica din cadrul Sectiei 3 Politie Rurala Marginea a fost sesizata prin SNUAU 112 de catre o femeie de 52 ani, din comuna Marginea cu privire la faptul ca sotul ei a incalcat ordinul de protectie provizoriu emis impotriva sa, prin care a fost obligat sa nu intre in contact cu ea si sa pastreze o distanta de 100 de metri fata de ea si de domiciliul situat in comuna Marginea, venind acasa sub influenta bauturilor alcoolice si provocand scandal.

In cauza s-a stabilit anterior ca se impune emiterea unui ordin de protectie provizoriu impotriva barbatului de 54 ani, acesta fiind emis la 07.11.2019, ora 13.30 si fiind valabil pana in 12.11.2019, ora 13.30, obligatiile lui fiind sa nu intre in contact cu sotia sa si sa pastreze o distanta de 100 de metri fata de aceasta si de domiciliu.

S-a intocmit dosar de cercetare penala, in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de ,,violenta in familie".

In jurul orei 15.30, barbatul de 54 ani a incalcat masurile dispuse prin ordinul provizoriu de protectie si a revenit la domiciliu, iar sotia sa a sesizat politistii.

Dupa administrarea probatoriului, prin ordonanta, s-a dispus retinerea suspectului pentru o perioada de 24 de ore, incepand cu 09.11.2019, ora 20.50, pana la 10.11.2019, ora 20.50.

S-a constituit escorta la nivelul Sectiei 3 Politie Rurala Marginea in vederea conducerii susnumitului si introducerii acestuia in Centrul de retinere si arest preventiv din cadrul I.P.J. Suceava.

In cauza s-a intocmit dosar de cercetare penala si urmeaza a se efectua cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de ,,incalcarea masurilor dispuse prin ordinul de protectie provizoriu".

Tot ieri, Politia mun. Vatra Dornei, a fost sesizata prin plangere scrisa de catre o femeie de 47 ani, din mun. Vatra Dornei, despre faptul ca in seara zilei precedente, in timp ce se afla la domiciliul parintilor, a fost lovita cu palma peste fata de fratele sau, de 42 ani, localnic.

In urma verificarilor efectuate si a audierii partilor s-a constatat faptul ca in urma decesului ambilor parinti, reclamanta, cu acceptul celorlalti doi frati, a ramas sa locuiasca in apartament pana la definitivarea documentelor privind masa succesorala.

La data de 08.11.2019, in jurul orei 23.30, femeia se afla in imobilul mentionat, impreuna cu fratele ei si inca doua persoane cunoscute. La un moment dat, fratele acesteia, pe fondul consumului de alcool i-a spus persoanei vatamate ca urmeaza sa scoata apartamentul la vanzare, intrucat are mare nevoie de bani.

Femeia a refuzat sa creada cele spuse de fratele ei, mentionand ca paraseste apartamentul in momentul cand primeste suma de bani ce i se cuvine. In acest timp, barbatul de 42 de ani s-a ridicat de la masa si i-a aplicat o palma peste fata surorii sale.

Victimei i s-au adus la cunostinta prevederile Legii nr. 217/2003 republicata, prin care are dreptul de a solicita emiterea unui ordin de protectie provizoriu, iar in urma completarii formularului de evaluare a riscului, s-a emis ordinul de protectie provizoriu.

In cauza s-a intocmit dosar de cercetare penala pentru savarsirea infractiunii de "violenta in familie".

Interventiile politistilor la cazurile de violenta domestica se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizarilor primite prin Sistemul national unic pentru apeluri de urgenta (112), formulate in scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unitatilor de politie de catre persoanele implicate in actele de violenta domestica, de catre persoanele care au asistat la producerea actelor de violenta domestica sau de catre alte persoane.

In cadrul interventiilor, politistii pot lua masuri pentru separarea victimei de agresor si pot realiza orice alte demersuri necesare eliminarii riscurilor imediate. Ei observa si adreseaza intrebari cu privire la starea fizica a persoanelor implicate si, daca se impune, solicita interventia echipelor medicale. Informeaza atat victima, cat si agresorul, cu privire la drepturile si obligatiile lor si masurile ce vor fi dispuse in urma evaluarii situatiei de fapt.

In situatia in care concluziile rezultate in urma intocmirii formularului de evaluare a riscului indica existenta unui risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea victimei sa fie pusa in pericol, politistul care a intocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protectie provizoriu. "Cu ocazia evacuarii temporare din locuinta, agresorului i se ofera timpul strict necesar pentru ca acesta sa isi poata lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de stricta necesitate".

Fata de agresor, politistul, prin ordinul de protectie provizoriu, poate dispune si alte obligatii sau interdictii, si anume: pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de membrii familiei acesteia, fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate sau, daca este cazul, predarea catre politie a armelor detinute de acesta.
Duminica, 10 Noiembrie 2019, ora 13:42
Sursa: newsMe.ro

newsMe.ro
Cele mai citite stiri
Reactia managerului Spitalului Judetean Suceava, dupa ce a aflat ca pregatirea in rezidentiat se va defasura descentralizat
Trei spitale judetene din Romania - Bacau, Baia Mare si Suceava - vor putea pregati medici ...
Municipiul Suceava a primit trofeul pentru "Excelenta in transport public si mobilitate"
>Resedinta de judet este la cea de-a treia distinctie de excelenta consecutiva, dupa cea pentru ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor