Sulfina Barbu: regionalizarea se va face dupa alegerile din 2012

Duminica, 07 August 2011, ora 15:12
3338 citiri
Sulfina Barbu: regionalizarea se va face dupa alegerile din 2012

Regionalizarea Romaniei ramane o tema de actualitate a Partidului Democrat Liberal, dar va fi pusa in practica dupa alegerile locale din 2012, a declarat, duminica, pentru AGERPRES deputatul Sulfina Barbu, presedinta organizatiei de femei a PDL.

Parlamentarul democrat-liberal a spus ca Biroul Permanent National al PDL va discuta in sedinta de luni alte doua masuri care preced regionalizarea, respectiv descentralizarea si restructurarea ministerelor si institutiilor deconcentrate.

'Descentralizarea si restructurarea vor fi puse in practica inca din aceasta toamna, la inceputul sesiunii parlamentare, prin actele normative necesare care sa fie aprobate de Guvern si Parlament. Undeva in luna iunie 2012 trebuie sa avem un final al restructurarii si descentralizarii, dupa care, dupa alegerile locale, putem gandi etapele urmatoare', a afirmat Sulfina Barbu.

Pe de alta parte, parlamentarul PDL a declarat ca varianta de lucru a Guvernului ramane cu cele 8 judete suprapuse pe cele 8 regiuni de dezvoltare regionala actuale. 'Luni (8 august - n.r.) vom discuta cele doua etape - restructurarea si descentralizarea, pe fiecare unitate administrativa teritoriala administrativa, dar pana in primavara viitoare vom vedea daca mai sunt necesare modificari (in privinta propunerii cu 8 judete - n.r.).

Eu sunt o sustinatoare a organizarii pe cele 8 regiuni care au fost stabilite. Regiunile au fost stabilite pe baza unor studii foarte amanuntite, luand in calcul toti parametrii si cred ca regiunile sunt in concordanta cu toate standardele europene. Dar sigur vom discuta si pana in primavara vom avea si acest pas definitivat', a declarat presedinta organizatiei de femei a PDL.

Sulfina Barbu a mentionat ca luni, in cadrul Biroului Permanent National al PDL, vor fi prezentate rezultatele comisiei care a analizat modalitatea de descentralizare si restructurare a ministerelor si institutiilor deconcentrate. 'In primul rand, la nivelul coalitiei s-a format o comisie care a analizat in aceasta perioada de vacanta parlamentara procesul de regionalizare, cu cativa pasi importanti: primul pas, descentralizarea atributiilor de la nivel central catre primarii si consilii locale, si s-a facut o analiza a fiecarui minister in parte.

Al doilea pas este cel legat de serviciile deconcentrate. Ce se poate descentraliza de la serviciile deconcentrate ale ministerelor catre autoritatile locale si care pot fi comasate. Ati vazut deja, agentiile de plati in agricultura pot fi comasate pentru a fi mai eficiente, sa nu mai fie 500 de agentii. Deci acestea sunt principalele teme pe care le vom discuta luni. Noi stim desfasuratorul, iar colegii nostri din comisiile constituite vin sa ne prezinte primele rezultate ale acestor analize', a explicat Sulfina Barbu.

Parlamentarul democrat liberal a oferit, pentru AGERPRES, si cateva exemple in acest sens. 'Ministerul Mediului care are Agentiile judetene de mediu poate sa descentralizeze catre primarii o parte dintre atributiile privind autorizatiile de mediu, de exemplu, iar controlul si reglementarea sa ramana la minister.

La Ministerul Agriculturii, Agentiile de plati pe fonduri europene si Directiile agricole se pot restructura si se pot comasa prin infiintarea Camerelor agricole. Si de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, dupa cum spunea doamna ministru Elena Udrea, o parte dintre atributiile Inspectoratelor de Stat in Constructii vor fi descentralizate catre primarii si se vor forma 8 inspectorate la nivel regional.

Sunt cateva exemple pe care le pot da acum. Important este sa facem acesti pasi pregatitori si necesari pentru procesul de regionalizare in Romania. Consider ca este cea mai importanta reforma politica dupa integrarea in Uniunea Europeana', a declarat Sulfina Barbu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#regionalizarea Romania alegeri locale, #Sulfina Barbu regionalizare Romania , #deputat