Sulfina Barbu: Alianta Socialista a incalcat Constitutia - Interviu

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 13:42
6436 citiri
Sulfina Barbu: Alianta Socialista a incalcat Constitutia - Interviu

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre adoptarea Legii asistentei sociale, despre incercarea USL de a-l suspenda pe Traian Basescu si despre scandalurile de coruptie din PDL.

Sulfina Barbu a acuzat faptul ca nu Traian Basescu e cel care ar fi incalcat Constitutia, ci USL, declansand o procedura pentru care nu exista motiv sau acoperire in legea fundamentala.

In opinia sa, procedura de suspendare a fost declansata de Victor Ponta pentru a avea o explicatie credibila in cazul scandalului cu Mircea Geoana, pe care incearca sa-l schimbe din fruntea Senatului si sa-l excluda din PSD, lucru care a nemultumit multi membri de partid.

Presedintela Organizatiei de Femei din PDL a mai afirmat ca poate "da in scris" ca niciun parlamentar al Puterii n-ar vota in Parlament pentru suspendarea lui Traian Basescu, dar ca, oricum, e o falsa problema, intrucat nu se va ajunge la un vot pentru asa ceva. Concluzia Sulfinei Barbu e aceea ca pana si zvonurile despre suspendarea presedintelui pot crea probleme economice Romaniei.

Referitor la Legea asistentei sociale, ministrul Muncii s-a aratat convins ca va fi adoptata saptamana aceasta. Ea acuza Opozitia din cauza blocarii legii la Senat si spune ca a sesizat Banca Mondiala, FMI si UE pe aceasta problema.

Sulfina Barbu a explicat faptul ca aceasta lege-cadru schimba "permisul de nemunca" al lui Ion Iliescu - reducerea numarului de ajutoare sociale la 9, o puternica debirocratizare care face ca statul sa ajunga mai usor la cei care au nevoie de ajutor, ce va fi urmata si de informatizarea intregului sistem.

O alta modificare importanta e cea a infiintarii unui institut pentru verificarea dizabilitatilor, precum si a unui Observator Social National, destinat sa fie un "laborator" de idei pentru minister.

In fine, reforma mai vine cu externalizarea serviciilor sociale, despre care Sulfina Barbu afirma ca va ajuta la crearea mai multor locuri de munca.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Sulfina Barbu:

De ce credeti ca a declansat USL suspendarea presedintelui si ce sanse are?

De fiecare data cand Alianta Socialista este in dificultate isi aminteste de suspendarea presedintelui, ca de solutia miracol pentru rezolvarea problemelor din alianta. Din scandalul Geoana - Ponta, Aliantei Socialiste ii fuge pamantul de sub picioare asa ca acum incearca sa mute atentia pe un fals subiect.

Ponta este puternic criticat in PSD pentru ce i-a facut lui Geoana si are nevoie de un pretext credibil. Pesedistii si liberalii ii reproseaza ca a tarat USL intr-un scandal din care vor pierde imens, asa ca Ponta avea nevoie de o explicatie credibila. Ponta incearca acum sa pacaleasca pe toata lumea si sa lase senzatia ca avut un motiv puternic pentru excluderea lui Geoana, asa ca a inventat povestea cu suspendarea presedintelui.

Credeti ca va fi vreun parlamentar al Puterii care va vota pentru suspendarea presedintelui?

Pot sa va dau in scris ca nu. Pedelistii mai degraba si-ar taia o mana decat sa voteze suspendarea presedintelui.

Dar va spun ca este o falsa problema aceasta cu votul in Parlament pentru ca nu vom ajunge pana acolo.

Problema adevarata este: exista sau nu motiv pentru a declansa procedura de suspendare a presedintelui? Si raspunsul este clar nu.

Prin declaratiile de azi Alianta Socialista a incalcat grav Constitutia. Cand anunti o asemenea intentie esti obligat sa pornesti de la motivul pentru care ceri suspendarea presedintelui. Ori acest motiv nu exista.

Este o aberatie politica sa vorbesti de suspendare pentru o declaratie publica a presedintelui. Nicaieri in Constitutie nu spune ca presedintele poate fi suspendat pentru declaratiile sale. Constitutia, prin articolul 95 vorbeste despre "cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei". Nu exista nicio asemenea fapta savarsita de presedinte, asa ca Victor Ponta poate sa isi dea demisia chiar acum. Va fi un esec total si aceasta actiune a sa.

Problema de fond nu este suspendarea presedintelui, pentru ca oricum nu are nicio sansa de reusita - ci iresponsabilitatea cu care Opozitia se joaca cu lucruri atat de serioase. Fiecare sambure de stire privind instabilitatea politica creeaza ecouri instantanee in mediul economic.

In vremuri tulburi pentru economie, stabilitatea politica joaca un rol esential si mediul de afaceri este extrem de sensibil la mersul politicii.

In ultimul timp, au aparut tot mai multe cazuri de coruptie in PDL. Cum le caracterizati? Va asteptati sa apara si altele?

Vorbim despre cazuri multe pentru ca justitia are acum libertatea de a actiona. Va imaginati despre cate cazuri am fi vorbit daca justitia era la fel de libera pe vremea lui Adrian Nastase?

Pentru PDL oricum nu este o situatie placuta, fie ca vorbim despre un caz sau mai multe, tocmai pentru ca am creat un orizont de asteptare ridicat privind combaterea coruptiei.

Nu cred ca poate cineva sa spuna daca vor mai aparea si alte cazuri sau nu.

Important este insa cum reactionam la aceste situatii. Iar PDL a dovedit ca isi sanctioneaza oamenii acuzati de coruptie. Suntem singurul partid care are un Cod etic atat de exigent si care il si aplica. Nu este o lauda ca ne sanctionam oamenii cu probleme, lauda era daca nu existau asemenea cazuri. Dar nici nu pot sa nu vad diferentele intre PDL si alte partide.

Extrem de important este sa prevenim asemenea situatii iar aici un moment crucial este desemnarea candidatilor pentru urmatoarele alegeri si evident desemnarea oamenilor in functii de conducere. Filtrul partidului trebuie sa fie foarte dur, pentru ca doar asa vom reusi sa demonstram ca tinem in continuare la promisiunile facute cetatenilor.

Ce parere aveti despre tergiversarea adoptarii Legii asistentei sociale, chiar si la Camera Deputatilor, in conditiile in care Romania se angajase fata de FMI ca o va adopta in septembrie?

Este o mare diferenta intre ce s-a intamplat cu legea cadru a asistentei sociale la Camera Deputatilor fata de situatia din Senat.

La Camera Deputatilor, in doar o saptamana legea a fost dezbatuta in comisia de munca si votata deja pe articole in plen, in timp ce la Senat a stat la sertar fara nicio dezbatere, mai bine de 6 luni. Daca ne uitam la aceasta diferenta este evident ca nu putem vorbi despre tergiversare la Camera Deputatilor.

Este adevarat ca la votul final mobilizarea parlamentarilor coalitiei de guvernare nu a fost suficient de buna pentru a adopta legea. Important este insa ca am trecut cu bine de toate fazele procedurale si ca am ajuns la votul final intr-un timp scurt.

Mai are si alte consecinte aceasta amanare pentru Romania, in afara de pierderea de credibilitate?

In primul rand credibilitatea externa a Romaniei este extrem de importanta si pierderea ei ar aduce un cost pentru fiecare roman. Nu respectam angajamentul cu FMI, ne pierdem din credibilitatea externa si ne vom imprumuta scump.

In plus, revenirea recesiunii in Europa si inrautatirea prognozelor economice pentru zona euro transforma in obligatie cheltuirea eficienta a banilor publici. Mai ales in aceasta toamna europeana dificila, reforma asistentei sociale este o prioritate presanta. Pentru ca reforma asistentei sociale pune capat manipularii politice a ajutoarelor sociale si face din asistenta sociala ceea ce e de drept: sprijin pentru cei aflati la nevoie.

Pe termen lung insa costurile ar fi uriase. Ar insemna sa pierdem sansa de a schimba din temelii modul cum este asezata societatea noastra. De 20 de ani avem o societate asezata pe principii de stanga populiste si am ajuns ca asistenta sociala pe model Iliescu sa fie un "permis de nemunca", nu ajutor pentru cei in nevoie.

Acum a venit vremea sa croim o societate pe principii de dreapta. In esenta, prin aceasta lege modernizam asistenta sociala din Romania pe baza unor principii de dreapta: responsabilizarea individului, incurajarea muncii, tintirea precisa a grupurilor cu adevarat nevoiase.

Vorbim despre schimbarea unor mentalitati. Veti spune ca este dificil si dureaza ani multi. In mod normal asa este. In ce priveste aceasta reforma, societatea ne-a luat-o inainte. Este o reforma asteptata de cetateni.

Sunt foarte multi cetateni, mai ales segmentele active, de dreapta, cei care contribuie concret la functionare societatii si care cer mai multa echitate si corectitudine in distribuirea resurselor statului. Acesta cred ca este costul cel mai mare al blocarii reformei asistentei sociale: sansa de a ne construi un model de societate sanatoasa, pe princii de dreapta.

Spuneati ca veti informa Banca Mondiala, FMI si Comisia Europeana despre blocajul Opozitiei pe aceasta tema. Ati facut-o?

Evident ca da. Legea cadru a asistentei sociale a fost un punct important al discutiilor cu Banca Mondiala, FMI si Comisia Europeana. Le-am explicat ce se intampla cu legea in Parlament si le-am indicat si responsabilii. Pentru ca este corect ca partenerii nostri externi sa stie foarte bine cu cine au de-a face cand se aseaza la masa dialogului cu Opozitia.

Parerea mea despre opozitia din Romania este insa mult mai dura decat ceea ce le-am spus partenerilor nostri externi.

Pentru mine, blocajul legii asistentei sociale este oglinda perfecta a unei opozitii prizoniera a trecutului. Opozitia nu este capabila sa se adapteze schimbarilor din societate si intelege foarte bine ca fiecare reforma adoptata de PDL si de guvern este o noua lovitura pe care o primeste. Poate ca pe termen foarte scurt acest lucru nu se vede, dar in 3, 4 ani in Romania reformata nu va mai fi loc pentru oameni precum Ponta si Antonescu.

Aveti ceva de reprosat Coalitiei de guvernare din Parlament, in conditiile in care n-a reusit sa se mobilizeze, in repetate randuri, pentru trecerea acestei legi?

Problema nu se pune in termeni de reprosuri in interiorul coalitiei. La Senat toate reprosurile mele merg catre Opozitie, care avand presedintele Senatului, pe fondul unei majoritati precare a Puterii si cu un regulament permisiv, a reusit sa blocheze nepermis de mult aceasta lege.

Cat despre Camera Deputatilor aici lucrurile sunt diferite. Repet, calendarul pentru aceasta lege a fost unul rapid.

Cu toate acestea, dupa situatia de saptamana trecuta au existat discutii serioase in Coalitie pentru o mobilizare mult mai buna.

Cand estimati ca va fi adoptata?

Am primit asigurari ca saptamana aceasta majoritatea parlamentara va fi prezenta intr-un numar suficient pentru a putea trece proiectele importante ale guvernului.

Va garantez ca reforma asistentei sociale se va face, indiferent de obstacolele opozitiei.

Romanii asteapta aceasta reforma si asteapta sa punem ordine in sistem.

Ca sa va dau un exemplu, dupa ce am anuntat rezultatele controlului de la Sibiu, au inceput sa curga la cabinetul meu scrisori de la cetateni. Scrisori de la oameni obisnuiti care imi semnaleaza neregulile pe care le vad langa ei si ne spun exact unde sa mergem in control. La vecini care se plimba de ochii de lumii in scaun cu rotile si cand cred ca nu-i vede nimeni se ridica in picioare si muncesc in gospodarie. De asta spun ca este o reforma asteptata de romani.

Si tot datorita reactiei oamenilor va spun ca nu iau in seama rezistenta opusa de opozitie, pentru ca cetatenii sunt aliatii mei in eforturile pentru realizarea reformei asistentei sociale.

Ce efecte va avea aplicarea acestei legi asupra "statului social" si care va fi cea mai importanta schimbare?

Vreau sa fac o precizare importanta. Legea asistentei sociale este o lege cadru care modifica modul in care este gandit sistemul asistentei sociale. Modificarile concrete sunt cuprinse in pachetul de legi subsecvente, care sunt in faza de finalizare la ministerul Muncii.

Vorbim in primul rand despre principii de dreapta: limitarea dependentei fata de stat, incurajarea muncii, responsabilizarea individului si tintirea eficienta a grupurilor cu adevarat vulnerabile.

Alte schimbari importante se refera la unificarea prestatiilor sociale, constructia institutionala si externalizarea serviciilor.

Prin legea cadru clarificam problemele beneficiarilor de asistenta sociala prin noile aranjamente de servicii sociale, prin reducerea numarului de prestatii de la 54 la 9 mari categorii. In plus, debirocratizam intreaga procedura prin introducerea formularului unic de cerere, care ne ofera o imagine de ansamblu asupra situatiei beneficiarilor si asa ii identificam mai bine pe cei care au nevoie de ajutor si care este tipul de ajutor pe il pot primi.

Este un prim pas spre baze de date cu adevarat eficiente, al doilea fiind informatizarea intregului sistem de asistenta sociala. Obiectivul acestor modificari este eliminarea suprapunerilor si a fraudelor din sistem.

Cat despre institutii, consolidam Institutul national de expertiza medicala prin infiintarea unui departament de evaluare a dizabilitatii. Infiintam Observatorul Social National in interiorul ministerului care va functiona ca un adevarat think-tank al ministerului si guvernului oferind strategii, analize, statistici sociale pe care sa ne bazam politicile publice.

Externalizarea serviciilor sociale aduce pentru prima data promovarea puternica a parteneriatelor public - privat, pe considerentul ca acestea vor duce la cresterea calitatii serviciilor sociale, precum si la crearea unor noi locuri de munca. In plus, sunt incurajati mai ales cei care vor sa dezvolte serviciile sociale in zona rurala, intrucat aici avem un mare deficit al calitatii acestora.

Desi nu este parte a Legii cadru, consolidarea inspectiei sociale vine ca o completare a modificarilor din lege, destinate sa elimine frauda din sistem. In acest moment, finalizam consolidarea institutionala a inspectiei sociale si in curand vom avea in aceasta structura cea mai eficienta parghie de control si eliminare a fraudei din sistemul de asistenta sociala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sulfina Barbu suspendare Basescu, #Sulfina Barbu lege asistenta sociala, #Sulfina Barbu stat social, #Suflina Barbu ministrul Muncii , #ministru Munca