Sulfina Barbu: Mentinerea restrictiilor pentru muncitorii romani nu se justifica economic

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 13:23
1451 citiri
Sulfina Barbu: Mentinerea restrictiilor pentru muncitorii romani nu se justifica economic
Foto: sofiaecho.com

Mentinerea restrictiilor fata de muncitorii romani in unele state membre nu se justifica economic, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Sulfina Barbu.

Vezi conditiile in care pot munci romanii in cele zece state UE cu restrictii

Prezenta la dezbaterea "Mobilitatea lucratorilor in Europa", organizata in Parlamentul European, Sulfina Barbu a subliniat ca existenta restrictiilor pe piata fortei de munca pentru lucratorii romani este, intr-adevar, o tema sensibila, insa a atras atentia ca mentinerea acestor restrictii in unele state membre nu se justifica economic.

"Plecam de la o realitate - libera circulatie a lucratorilor este un drept fundamental in Uniunea Europeana. Mobilitatea fortei de munca trebuie asigurata fara restrictii.

Consider ca cel mai bun argument (pentru eliminarea restrictiilor contra lucratorilor romani) este raportul din 11 noiembrie al Comisiei Europene, care evidentiaza ca restrictiile existente sunt derogatorii de la regimul liberei circulatii si ca CEJ a declarat de mai multe ori ca derogarile trebuie tratate in mod strict", a spus Sulfina Barbu.

Raportul CE din 11 noiembrie releva rolul in general pozitiv al mobilitatii lucratorilor romani si bulgari in economiile tarilor de destinatie, unde studiile indica faptul ca impactul mobilitatii lucratorilor romani si bulgari a dus la o crestere cu 0,3% a PIB pentru UE-27 si 0,4% a PIB in UE-15 (UE-15 este formata din statele care erau membre ale Uniunii Europene inainte de anul 2004).

Potrivit ministrului roman al Muncii, studiile mai arata foarte clar ca nu s-a produs un impact semnificativ asupra somajului sau salariilor in tarile ce au impus restrictiile pentru lucratorii romani.

Mai mult, reintroducerea in aceasta vara, de catre Madrid, a restrictiilor pe piata fortei de munca spaniole pentru lucratorii romani nu a condus la o scadere a ratei somajului in randul fortei de munca autohtone.

10 tari UE vor sa mentina restrictiile pentru romani si bulgari pana in 2014

Dezbaterea, organizata de Elena Basescu

Eurodeputata Elena Basescu (PPE), membra a Comisiei de afaceri economice si monetare a PE si organizatoare a dezbaterii, a explicat ca evenimentul de miercuri, care are loc la numai o luna dupa unul pe aceeasi tema, a fost justificat si de faptul ca in ultimele saptamani doua state membre, Olanda si Marea Britanie, au anuntat mentinerea restrictiilor pe piata muncii pentru lucratorii romani si bulgari pana la finalul lui 2013.

Tratatul de aderare din 2005 le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe pietele lor de forta de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE.

Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). In decursul perioadei de 7 ani, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul acestora (asa cum a procedat Spania la 22 iulie acest an). Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

Statele din UE care in prezent restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele lor ale fortei de munca (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Austria) au redus restrictiile in unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.

In cazul Spaniei, guvernul de la Madrid a decis la 22 iulie acest an sa suspende unilateral legislatia UE privind libera circulatie a lucratorilor romani, ca urmare a unei perturbari grave generalizate a pietei fortei de munca, si a cerut Comisiei, asa cum prevede clauza de salvgardare, sa declare suspendata legislatia UE in domeniu. Executivul UE a aprobat cererea Spaniei la 11 august, autorizand Spania sa restrictioneze temporar accesul pe piata sa a fortei de munca pentru lucratorii romani pana in 31 decembrie 2012 ca urmare a unor perturbari grave a pietei muncii, caracterizate de o rata a somajului record in UE si de o incetinire a redresarii economice.

Intrucat autorizarea de catre CE a reintroducerii restrictiilor potrivit clauzei de salvgardare este valabila pana la 31 decembrie 2012, Spania nu trebuie sa notifice Comisia inca o data, pana la finalul acestui an, in legatura cu perturbarile grave ale pietei muncii sau cu pericolul unor astfel de perturbari. Restrictiile reintroduse nu se aplica cetatenilor romani care erau deja activi la 22 iulie 2011 pe piata spaniola a fortei de munca sau care erau inregistrati ca fiind in cautarea unui loc de munca, de catre Serviciile publice spaniole pentru ocuparea fortei de munca

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Sulfina Barbu restrictii munca romani, #mentinere restrictii muncitori romani, #restrictii romani piata muncii Europa , #ministru Munca