Sulfina Barbu: Principalul obiectiv al PDL este reorganizarea teritoriala

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 17:06
1082 citiri
Sulfina Barbu: Principalul obiectiv al PDL este reorganizarea teritoriala

Presedintele organizatiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, a declarat, sambata, la Suceava, ca principalul obiectiv al partidului, in perspectiva comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare in toamna anului viitor, il reprezinta reorganizarea administrativ-teritoriala.

Aceasta a subliniat, intr-o conferinta de presa, ca o decizie in acest sens va fi luata in Guvern, iar referendumurile in teritoriu pe aceasta tema nu se pot face deoarece autoritatile locale nu pot avea initiative legislative.

"Autoritatile locale nu au initiativa legislativa si, tocmai pentru ca nu au initiativa legislativa, asa cum are Guvernul, legiuitorul, in intelepciunea lui, a gandit, si asta cu multi ani in urma, sa faca un referendum local si apoi sa trimita initiativa legislativa, cu toate documentele, Parlamentului. (...) Aceasta explica toata confuzia care s-a creat pe legea respectiva", a spus Barbu.

Totodata, aceasta a aratat ca se are in vedere si retrasarea hartilor colegiilor electorale, in cazul in care se va schimba sistemul electoral si se va reduce numarul de parlamentari.

"Totul este legat de deciziile pe care le vom lua pe noul sistem electoral. PDL isi doreste, dupa cum bine stiti, dar trebuie sa avem consens, din acest punct de vedere, in coalitie. Isi doreste (n.r. - PDL) vot uninominal fara actualul sistem de compensare, care este un sistem prost, un sistem prin care castigatorul colegiului sa preia si mandatul, sa reprezinte cetatenii in Parlamentul Romaniei si acest lucru trebuie stabilit prin legea sistemului electoral care se discuta in comisia coalitiei", a afirmat Sulfina Barbu, precizand ca se are in vedere ca pragul electoral sa ramana neschimbat.

In ceea ce priveste prelungirea mandatelor alesilor locali, in perspectiva comasarii alegerilor, Barbu a spus ca sunt doua variante, respectiv prin lege organica sau modificarea legilor electorale si administratiei publice (Legea 215).

"Printr-o lege organica se poate prelungi mandatul pana in luna noiembrie sau, in Legea 215, articolele care se refera la acest mandat al consilierilor locali si al primarilor sa fie modificate si legea alegerilor locale sa fie modificata. Deci putem merge cu modificarea celor doua legi sau o lege organica care sa modifice, cum spunea si Autoritatea Electorala Permanenta, sa prevada aceste lucruri si sa modifice acele normative", a spus Barbu.

Aceasta nu a putut explica daca este legal ca modificarile la care a facut referire sa se aplice de la alegerile din 2012 sau de la urmatoarele alegeri. "Orice lege prevede pentru viitor. (...) Noi ne referim la posibilitatea data de lege, pentru ca nu este prevazut in Constitutie, Legea 215, daca va uitati la articolele, n-as vrea sa gresesc, 73 cred ca este cel referitor la consilieri locali, mandatul e de patru ani si poate fi prelungit prin lege organica", a precizat Barbu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Sulfina Barbu PDL, #reorganizare teritoriala Sulfina Barbu , #PDL