PD-L si PSD vor sa modifice Legea functionarului parlamentar

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 15:52
2587 citiri
PD-L si PSD vor sa modifice Legea functionarului parlamentar

PD-L si PSD au depus joi,la Senat, propunerea legislativa ca celor care au indeplinit functia de secretar general sa nu li se asigure, in cazul eliberarii, o reincadrare in Parlament pe o functie similara, miza fiind de fapt ca oamenii din staff sa vina si sa plece cu politicianul cu care lucreaza.

In expunerea de motive a proiectului inregistrat pe 5 februarie, cei trei initiatori, deputatii Viorel Hrebenciuc si Mircea Dusa, de la PSD, dar si Sulfina Barbu, de la PD-L, considera ca unele reglementari din Legea nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar "sunt excesive", motiv pentru care considera necesara modificarea lor, informeaza NewsIn.

Astfel, parlamentarii PSD si PD-L propun eliminarea prevederilor introduse in 2007 in Statutul functionarului public parlamentar, prin care se stipuleaza ca, la eliberarea din functia de secretar general sau din cea de secretar general adjunct din motive neimpuntabile, prin grija Biroului Permanent al fiecarei camere, se procedeaza la reincadrarea persoanei respective intr-o functie publica parlamentara corespunzatoare inaltilor functionari publici.

De asemenea, initiatorii propun eliminarea si a prevederii prin care se reglementeaza faptul ca, la eliberarea din functia de sef de departament sau de director general, din motive neimputabile, persoana respectiva este reincadrata intr-o functie publica parlamentara corespunzatoare pregatirii profesionale.

Sulfina Barbu: Legea va stopa cresterea numarului angajatilor

Unul dintre initiatori, deputatul PD-L Sulfina Barbu a explicat vineri ca intentia este de fapt de a stopa practica de pana acum, anume ca expertilor de pe langa grupurile parlamentare, care ar trebui sa vina si sa plece odata cu alesii, trebuie sa li se gasesca, ulterior, pozitii similare. Astfel, a explicat Barbu, creste numarul angajatilor Parlamentului in mod nejustificat.

Deputatul PD-L a precizat ca, din datele primite de la conducerea Camerei, se poate estima o crestere a numarului angajatilor, pe mandat, cu 300 de persoane. Sulfina Barbu a adaugat ca este o problema si cu cei care au detinut la un moment dat functia de Secretar General. Ea a dat exemplul Georgetei Ionescu, cea care "si-a suspendat" postul in perioada in care a fost secretar de stat la MAE, iar acum a revenit si, potrivit prevederilor in vigoarea, trebuie sa i se gaseasca o functie similara. "E o nebunie!", a afirmat deputatul democrat-liberal.

In opinia Sulfinei Barbu, modificarea legislativa intentionata de ea trebuie sa conduca la situatia in care expertii de pe langa grupurile parlamentare "trebuie sa stie" ca stau pe o perioada de patru ani si raman in posturi functie de rezultatul alegerilor si configuratia politica.

De altfel, situatia angajatilor a fost sesizata si la Senat, unde s-a ridicat problema staffului de pe linga cabinetele parlamentare si a gasirii unei solutii pentru ca alesii sa lucreze cu un personal cu care sa existe "o anumita afinitate politica".

Chiar presedintele Senatului, Mircea Geoana, a ridicat chestiunea modificarii Legii functionarului parlamentar intre colegii sai de la conducerea acestei camere, pe motiv ca este fireasca dorinta ca, la nivelul Biroului Permanent si a grupurilor parlamentare, sa se lucreze cu oameni "apropiati politic".

El a atras atentia ca au ramas in stafful parlamentar oameni de pe vremea PUNR, astfel ca ar trebui oprita aceasta practica si introdus un mecanism contractual pe perioada limitata, pentru ca cei care vin cu un politician la Parlament sa plece atunci cand acestuia i se incheie mandatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#modificare lege functionar, #Sulfina Barbu, #Viorel Hrebenciuc, #Mircea Geoana, #mandat politic , #stiri Sulfina Barbu