Iohannis, Tusk si Juncker, la finalul Summit-ului de la Sibiu: Nu poate exista Europa fara stat de drept (Video)

Joi, 09 Mai 2019, ora 18:53
10946 citiri
Iohannis, Tusk si Juncker, la finalul Summit-ului de la Sibiu: Nu poate exista Europa fara stat de drept (Video)
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au sustinut o declaratie comuna de presa, la Sibiu, la finalul Summit-ului informal al sefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeana.

Cei trei au vorbit despre importanta UE si au promis ca tot ceea ce vor face va fi pentru binele cetatenilor.

A fost adus in discutie si statul de drept. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a tinut sa precizeze ca "statul de drept e chintesenta si va fi in atentia noastra strategica. Nu poate exista Europa fara stat de drept".

El a subliniat ca statul de drept reprezinta o tendinta ingrijoratoare si periculoasa la nivel global.

La randul sau presedintele Klaus Iohannis a spus ca el isi doreste stat de drept, dar exista unii politicieni care nu isi doresc acest lucru in Romania, dar decizia e la romani, indemnandu-i sa iasa la vot pe 26 mai.

Atat Juncker cat si Tusk i-au multumit lui Iohannis pentru organizarea Summit-ului de la Sibiu, declarand ca s-au indragostit de oras.

Mai mult, presedintele Consiliului European a tinut sa transmita aceste mesaje impresionante in limba romana. "Am convingerea ca sunteti remarcabil. Ati organizat un summit exceptional. Puteti fi mandri pentru munca depusa, la fel cum Europa este mandra de dumneavoastra. Pur si simplu m-am indragostit de Sibiu. Toata Europa s-a indragostit de dumneavoastra", a spus el.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile sustinute de Klaus Iohannis, Donald Tusk si Jean-Claude Juncker

Klaus Iohannis face declaratii

- Europa a venit in Romania. Putem scrie impreuna viitorul UE. Am reusit sa avem un Summit al unitatii.

- Ma bucur ca dinspre Romania porneste un mesaj unitar al statelor membre de a consolida UE, pe baza unui set de principii si valori.

- La preluarea mandatului, Romania si-a asumat avansarea proiectului european la nivel regional si extern.

- Am discutat despre cum vrem sa continuam, in ce directie, am adoptat o declaratie politica, Declaratia de la Sibiu, ce sper sa ramana un reper.

- Cel mai important mesaj este confirmarea vointei noastre de a continua impreuna proiectul european. Transmitem un mesaj de vointa politica, cu ocazia Zilei Europei. Va felicit cu aceasta ocazie. Sper ca acest mesaj sa ajunga la cat mai multi cetateni si sa creasca increderea in UE, sa inteleaga ca lucram pentru ei.

- Este important ca viitoarea agenda politica sa ofere obiective comune.

- Ne dorim o agenda strategica ce sa aduca beneficii cetatenilor UE. Ne dorim o comunicare mai buna, mai activa cu cetatenii UE.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, face declaratii

(Tusk a venit cu o pereche de manusi primita de la Helmuth Duckadam)

- Iata ce am primit ieri de la Helmuth Duckadam si am primit si un sfat cum putem sa ne aparam interesele. Merci Helmuth.

Foto: Ziare.com

- Liderii au demonstrat ca vor sa isi asume responsabilitati politice pentru intreaga UE. Statele membre vor sa apere modul in care functioneaza UE.

- Vreau sa anunt ca dupa alegeri, pe 28 mai, voi convoca o intalnire cu liderii UE.

- Trebuie sa ajungem la un consens in toate deciziile luate. Avem nevoie de institutii eficiente, de decizii rapide, intentia mea e sa il nominalizez in iunie pe viitorul presedinte al Consiliului European.

- Vreau sa ii multumesc, in limba romana, presedintelui Klaus Iohahnis pentru acest summit. Am convingerea ca sunteti remarcabil. Ati organizat un summit exceptional. Puteti fi mandri pentru munca depusa, la fel cum Europa este mandra de dumneavoastra. Pur si simplu m-am indragostit de Sibiu. Toata Europa s-a indragostit de dumneavoastra.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, face declaratii

- Presedintia Romana si domnul Klaus Iohannis a pregatit acest summit in cele mai bune conditii. Acest Consiliu European ne-a aratat ca putem fi uniti, si nu doar de fatada.

- Se spune ca UE nu a stiut sa se ridice la nivelul asteptarilor dar UE nu este in criza daca reuseste sa adopte in unanimitate deciziile propuse.

- Fata de 2014 somajul a scazut si a ajuns la un nivel comparabil cu cel de dinainte de criza. Au scazut si deficitele bugetare. Sa spunem ca totul merge prost este o eroare.

Intrebari:

Vorbiti-ne despre Declaratia de la Sibiu si vreau sa ne spuneti unde este situata Romania in acest moment.

Juncker: Romania merita o atentie mai mare, ceea ce vom face in urmatoarele saptamani. Comisia a deschis mai multe proceduri de infrigement.

Se discuta despre ideea unui comisar dedicat respectarii statului de drept. S-ar putea realiza oficial un astfel de post?

Juncker: Respectarea statului de drept este in vigoare si azi. Ne ocupam si azi de acest lucru.

Tusk: A fost evident pentru toti ca statul de drept a fost si va fi pe agenda noastra mereu. Nu poate exista Europa fara stat de drept. Stiu ca daca esti gata sa aperi principiul statului de drept poti sa fii optimist, dar doar atunci. Lucrurile sunt in mainile dumneavoastra.

Iohannis: Eu imi doresc stat de drept in Romania, decizia este la romani. Sunt politicieni care nu isi doresc stat de drept. Vom avea alegeri si sunt convins ca romanii vor alege stat de drept.

Zi istorica la Sibiu

Liderii politici din Europa se afla, joi, la Sibiu, pentru a-si asuma directia pe care va merge Uniunea Europeana in urmatorii ani.

Iata care au fost cele mai importante momente si declaratii de la Sibiu

Dimineata a inceput cu summit-ul Popularilor Europeni si a continuat cu reuniunea informala a sefilor de state si guverne UE, in cadrul summit-ul de la Sibiu.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, premierul Ungariei, Viktor Orban, precum si Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Antonio Tajani, Frans Timmermans si Manfred Weber sunt doar cativa dintre cei care se afla astazi la Sibiu.

Ei au fost primiti cu aplauze si scandari pro-europene de catre romani, ceea ce i-a surprins placut, astfel ca, atipic pentru o astfel de reuniune la cel mai inalt nivel, liderii europeni s-au dus printre oameni, au dat mana cu ei si au facut fotografii.

Oficialii au semnat si un document intitulat Declaratia de la Sibiu, in care se angajeaza sa apere o singura Europa, sa ramana uniti, la bine si la greu, sa caute solutii comune, sa protejeze democratia si statul de drept, sa respecte intotdeauna principiul echitatii si sa-si protejeze cetatenii.

Marii absenti de la Sibiu au fost insa Guvernul, precum si reprezentantii partidelor ce formeaza coalitia de guvernamant, PSD si ALDE. Socialistii europeni vor avea si ei o reuniune, insa niciun membru PSD nu a fost invitat, avand in vedere inghetarea relatiilor dupa actiunile impotriva Justitiei si statului de drept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#summit Sibiu, #decizii summit Sibiu, #Klaus Iohannis declaratii summit Sibiu , #Jean Claude Juncker