Ce scrie presa externa despre summit-ul de la Sibiu

Vineri, 10 Mai 2019, ora 09:42
20562 citiri
Ce scrie presa externa despre summit-ul de la Sibiu
Foto: Ziare.com

Summit-ul UE desfasurat, joi, la Sibiu a ajuns in presa internationala. Publicatiile straine au facut o trecere in revista a evenimentelor care au avut loc pe meleaguri ardelene.

Politico.eu noteaza ca liderii UE s-au reunit in Sibiu, intr-un summit informal de o zi, pentru a discuta despre "locul Europei in lume", dar si pentru a pune bazele agendei blocului comunitar in urmatorii cinci ani.

Publicatia il citeaza pe Donald Tusk, presedintele Consiliului European, care a afirmat ca s-a indragostit de Sibiu, iar Europa s-a indragostit, de asemenea, de oras.

Si Associated Press a scris despre evenimentele de joi din tara noastra, materialul sau fiind preluat de News 1130.

"Conflictele politice din Romania au fost reluate, joi, intrucat presedintele tarii a criticat unii politicieni pentru 'atacarea institutiilor europene' si pentru subminarea pozitiei tarii in Uniunea Europeana", potrivit sursei citate.

AP scrie si despre Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, care a declarat ca Romania trebuie sa depuna eforturi in continuare pentru a atinge standardele europene in ce priveste statul de drept.

"Principalul subiect care creeaza cele mai mari controverse este o lege propusa recent de Partidul Social Democrat, care ar acorda amnistie politicienilor acuzati de coruptie, printre care si seful PSD, Liviu Dragnea, considerat liderul de facto al tarii si adevarata putere din spatele prim-ministrului", mai noteaza jurnalistii.

Si Bloomberg a scris despre summit si declaratia de la Sibiu: "In asa-numita declaratie de la Sibiu, botezata dupa orasul transilvanean, unde s-au intalnit liderii UE, acestia au promis sa protejeze 'democratia si statul de drept', insa nu este clar ca toti au aceeasi intelegere a conceptelor.

Polonia, Ungaria si Romania sunt acuzate ca submineaza standardele democratice, in timp ce obstacolele politice intalnite in procesele de sanctionare inseamna ca, pana acum, celelalte state membre nu au reusit sa se impuna pentru a le pune la punct".

De asemenea, France24 a scris ca Uniunea Europeana si-a facut planuri pentru o uniune fara Marea Britanie.

Liderii europeni au semnat, joi, o declaratie pentru un viitor al Uniunii Europene post-Brexit, promitand o "noua Uniune in format 27, gata sa-si imbratiseze viitorul ca unul".

Vezi si Decalogul adoptat de liderii UE: Protejam democratia si statul de drept. Acesta este spiritul de la Sibiu!

Zi istorica la Sibiu

Liderii politici din Europa s-au aflat, joi, la Sibiu, unde si-au asumat directia pe care va merge Uniunea Europeana in urmatorii ani.

Dimineata a inceput cu summit-ul Popularilor Europeni si a continuat cu reuniunea informala a sefilor de state si guverne UE, in cadrul summit-ul de la Sibiu.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, premierul Ungariei, Viktor Orban, precum si Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Antonio Tajani, Frans Timmermans si Manfred Weber sunt doar cativa dintre cei care s-au aflat joi la Sibiu.

Ei au fost primiti cu aplauze si scandari pro-europene de catre romani, ceea ce i-a surprins placut, astfel ca, atipic pentru o astfel de reuniune la cel mai inalt nivel, liderii europeni s-au dus printre oameni, au dat mana cu ei si au facut fotografii.

Oficialii au semnat si un document intitulat Declaratia de la Sibiu, in care se angajeaza sa apere o singura Europa, sa ramana uniti, la bine si la greu, sa caute solutii comune, sa protejeze democratia si statul de drept, sa respecte intotdeauna principiul echitatii si sa-si protejeze cetatenii.

Marii absenti de la Sibiu au fost insa Guvernul, precum si reprezentantii partidelor ce formeaza coalitia de guvernamant, PSD si ALDE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#presa externa summit Sibiu, #Donald Tusk summit Sibiu, #Klaus Iohannis summit Sibiu , #Klaus Iohannis