Cum schimba acuzatiile aduse de DNA lui Tariceanu raportul de forte din coalitie?

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 07:02
9210 citiri
Cum schimba acuzatiile aduse de DNA lui Tariceanu raportul de forte din coalitie?
Foto: Hepta.ro

Solicitarea DNA adresata Senatului Romaniei pentru incuviintarea inceperii urmaririi penale impotriva lui Calin Popescu Tariceanu il forteaza pe acesta din urma sa aleaga intre a depinde total de Liviu Dragnea sau a se alatura Opozitiei pentru a forma o noua majoritate parlamentara.

PSD, cu trei voturi in plus, teoretic, controleaza Senatul, ocupand 71 de locuri. Liderul social-democrat poate decide soarta lui Tariceanu.

In grupul PSD de la Senat, exista un numar de aproximativ cinci senatori fideli axei Firea-Tutuianu-Stanescu proveniti din judetele controlate de acestia si care nu raspund comenzilor lui Liviu Dragnea, dar acesta nu are nevoie de ei daca vrea sa-l pedepseasca pe Tariceanu, cu conditia ca Opozitia sa voteze pentru incuviintarea urmaririi penale.

"Biroul Executiv al PNL a mandatat grupul partidului de la Senat sa voteze la vedere pentru cererea de urmarire penala depusa de DNA in cazul presedintelui Senatului, domnul Calin Popescu Tariceanu", a declarat deputatul liberal Robert Sighiartau, dupa incheierea sedintei Biroului Executiv.

In realitate, Liviu Dragnea nu trebuie decat sa ajute Opozitia in cazul in care vrea sa scape de colegul sau de alianta. Intrebarea care se pune e: vrea cu adevarat Liviu Dragnea sa scape de colegul de coalitie sau vrea doar sa-l controleze?

"Am inteles ca astazi Biroul Permanent a trimis solicitarea la Comisia Juridica si de acolo intra pe procedura regulamentara. (...) Eu sunt Mama Omida, acum sincer? Senatorii PSD au personalitate. Am spus-o, se vor uita cu atentie pe acest dosar si nu facem bine nimanui sa ne pronuntam inainte. Nu sunt senator si nu am acces acolo", a declarat Liviu Dragnea.

Conform unor surse din PSD, "strategia partidului este aceea de a tergiversa supunerea la vot a cererii DNA".

In cazul lui Viorel Ilie, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, senator ALDE, votul din Senat a avut loc la 40 de zile de la depunerea cererii de catre DNA, acesta fiind "salvat" de ancheta procurorilor prin votul senatorilor din coalitia PSD-ALDE.

Viorel Ilie era cercetat pentru aranjarea unor concursuri de angajare in sistemul public.

Dar aceasta cerere depusa de procurori la Senat, din perspectiva politica, mai ofera o posibilitate, e adevarat, cu sanse mai mici de realizare si cu multe compromisuri.

In cazul in care apare o intelegere intre ALDE si Opozitie pentru adoptarea motiunii de cenzura, atunci exista posibilitatea ca Opozitia din Senat sa voteze alaturi de ALDE si sa respinga cererea DNA, salvandu-l pe Calin Popescu Tariceanu.

In acest moment, grupul ALDE are 12 senatori, USR - 13, PNL - 25, UDMR - 9, iar senatori neafiliati sunt 6. Adica, un total de 65.

PSD are 71, dar Liviu Dragnea nu se poate baza pe toti, cel putin cinci dintre ei sunt sustinatori ai aripii Firea - Tutuianu - Stanescu.

E adevarat ca aceasta cale e una riscanta si poate fi o solutie pentru Tariceanu numai in cazul in care acesta se intelege cu Opozitia, iar Guvernul Dancila e demis prin votarea motiunii de cenzura.

In cererea de incepere a urmaririi penale adresata de DNA Senatului, Calin Popescu Tariceanu este cercetat pentru primirea unei mite in valoare de 800.000 de dolari de la o firma austriaca in perioada in care era prim-ministru (2005-2008).

Tariceanu si ordonanta pentru amnistie, marea dorinta a lui Liviu Dragnea

Aceasta cerere venita de la DNA va fi folosita de Liviu Dragnea ca un buton de control asupra lui Calin Popescu Tariceanu. Relatia dintre cei doi nu mai functioneaza de luni de zile din cauza competitiei in ce priveste candidatura la presedintia Romaniei. Atat liderul PSD, cat si cel ALDE doresc sa intre in cursa.

Pana la aparitia acestei cereri, Calin Popescu Tariceanu avea un ascendent asupra lui Liviu Dragnea prin faptul ca ultimul era presat de posibilitatea unei condamnari in apel in ce priveste dosarul angajarilor fictive de la Directia de Protectie a Copilului, ceea ce l-ar fi dus dupa gratii.

Tensiunile dintre Klaus Iohannis si liderii coalitiei de guvernare Dragnea si Tariceanu sunt tot mai mari, presedintele declarand ca alianta PSD-ALDE este un accident al democratiei - Foto Presidency.ro

"Eu m-am opus si va spun ca si in continuare ma voi opune, mai ales in conditiile actuale. Cu atat mai mult in conditiile actuale, nu pot sa fiu de acord ca o astfel de decizie sa se ia, pentru ca voi fi acuzat ca fac politica in interes propriu", a declarat Calin Popescu Tariceanu, referindu-se la posibilitatea ca Guvernul sa adopte o ordonanta de amnistie.

Pe parcursul verii, seful PSD a facut mari presiuni asupra lui Tariceanu pentru a fi de acord cu ordonanta de amnistie, dar acesta s-a opus mereu.

Liderul PSD va avea un ascendent in negocierile cu liderul ALDE

In contextul nou creat, Liviu Dragnea a capatat si el o parghie importanta asupra lui Calin Popescu Tariceanu. Dar va rezista coalitia?

Antena 3 a prezentat multe amanunte din dosarul lui Tariceanu, acuzatii ajunse la postul de televiziune pe o filiera misterioasa.

Calin Popescu Tariceanu (ALDE) si-a delegat atributiile de presedinte al Senatului catre Claudiu Manda (PSD), marti 6 noiembrie, pentru a participa la congresul ALDE de la Madrid. Miercuri, 7 noiembrie, DNA trimite catre Senat cererea de incuviintare si dosarul care contine toate probele pentru a sustine aceasta cerere.

Claudiu Manda este cel care primeste documentele, 73 de dosare, avand in jur de 17.000 de pagini, a declarat senatorul PSD.

Liviu Dragnea poate folosi ascendentul pe care-l are asupra lui Calin Popescu Tariceanu pentru a negocia remanierea guvernamentala, pentru a-l demite pe Tudorel Toader, ministrul Justitiei care nu vrea sa semneze ordonanta de amnistie, si pentru a se asigura ca motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila depusa de Opozitie nu are nicio sansa sa obtina majoritatea in Parlament.

Tariceanu se afla intr-o situatie complicata. Candidatura la presedintie, pusa in pericol

Presedintele PSD i-a aratat pisica partenerului de coalitie, iar acum, acesta trebuie sa ia o decizie dificila.

Calin Popescu Tariceanu are doua posibilitati:

1. Merge alaturi de Liviu Dragnea si nu-i iese din cuvant pana cand coalitia respinge cererea DNA si asteapta ca PSD sa-l nominalizeze pentru cursa prezidentiala.

2. Se desprinde de Liviu Dragnea si incearca sa formeze o noua majoritate parlamentara la schimb cerand ca ancheta impotriva lui sa fie intrerupta prin votul senatorilor.

Calin Popescu Tariceanu a semnalizat, in declaratiile facute luni, ca va juca pe cartea sigura, cea care-l tine departe de procurori, iar acea carte se afla in posesia lui Liviu Dragnea.

"In cazul unei motiuni de cenzura, voi sustine actualul Guvern", a declarat presedintele ALDE, rezolvand o mare problema pentru Liviu Dragnea care se confrunta cu o revolta in partid, majoritatea de la Camera Deputatilor fiind in pericol.

Paradoxal, aceasta cerere a procurorilor rezolva neintelegerile din cadrul coalitiei de guvernare, oferindu-i lui Liviu Dragnea spatiu de manevra si timp pentru remanierea guvernamentala, rezolvarea crizei din interiorul PSD, dar si o cale pentru a da ordonanta de urgenta in ce priveste amnistia, una de care are nevoie pentru a scapa de posibilitatea de a merge la inchisoare.

Pe de alta parte, faptul ca Liviu Dragnea foloseste dosarul ajuns la Senat pentru a pune presiune pe Calin Popescu Tariceanu, incercand sa-i controleze miscarile politice, spune multe despre falia creata intre cei doi lideri, faptul ca intre ei nu mai exista nicio cale de comunicare, totul facandu-se prin amenintare si frica.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Comentarii
Poza Cucucorapshan
Cucucorapshan
rank 4
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Dragnea si Tariceanu, doi infractori inca in libertate.