Struto-camila de weekend a domnului Tariceanu

Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 18:14
7347 citiri
Struto-camila de weekend a domnului Tariceanu

Am impresia ca, in timp ce unii sunt de dreapta in cugetul lor, iar altii sunt de stanga, domnul Tariceanu nu-i de niciunde.

Daca era de dreapta, sigur ramanea la liberali, acolo unde cunoscuse gloria cand partidul l-a propulsat prim-ministru, iar daca era de stanga, trecea demult cu arme si bagaje la PSD, unde il astepta prietenul Ponta.

Fiind de niciunde, l-am vazut cum a scuipat in farfuria din care tocmai se servise ca liberal, s-a gudurat printre picioarele social-democratilor ca sa se puna bine cu ei si a zamislit ALDE, un fel de struto-camila, gata sa semnalizeze dreapta si sa vireze stanga, ca sa-i deruteze pe ceilalti participanti la trafic. O, tempora! O, mores!

De pe asemenea tribuna aflata in deriva, iata ca domnul Tariceanu lanseaza bomba anului, ceva ca un fel de piatra pe care un prost o arunca in apa, iar douazeci de destepti se caznesc apoi s-o scoata de acolo: renuntarea completa la venitul minim garantat. Pam-pam!

Nu mi se pare intamplator ca piatra a aruncat-o inainte de weekend, pentru ca desteptii sa aiba ce discuta in zilele libere, iar dupa mini-vacanta sa ne pomenim ca se starnesc valuri, facandu-l pe autor vedeta zilei.

In mod neasteptat, la o propunere atat de excentrica, mai toata clasa politica s-a aratat apatica si n-a reactionat pe masura. Abia daca, pe ici pe colo, si-au spus unii parerea.

Astfel, desi cele propuse par de dreapta, liberalii nu s-au repezit sa-i dea apa la moara fostului lor coleg, care le daduse cu tifla acum cativa ani. Doar de un liberal stiu sa se fi pronuntat deocamdata, senatorul Daniel Zamfir, dar argumentul sau este atat de subtirel, incat lasa impresia ca a vorbit gura fara el: "eliminarea venitului minim garantat ar putea fi o varianta viabila, avand in vedere Legea salarizarii unitare promovata de actuala guvernare".

Ce are legea salarizarii cu prefectura? Era normal sa vina cu argumente liberale, nu cu argumentul legii PSD.

Nu-mi vine sa-l cataloghez pe presedintele ALDE, dar nici n-as trece cu vederea asemanarea dintre comunistii de odinioara, care se bateau cu pumnul in piept clamand ca munca il innobileaza pe om, si domnul Tarcieanu de azi, care blameaza venitul minim garantat, pentru ca "este o invitatie la nemunca".

Dar iata ca, in mod tot neasteptat, nici stanga social-democrata, care ar fi trebuit sa sara ca arsa la asemenea propunere, n-a reactionat decat slab si confuz.

Doamna senator Gabriela Cretu a explicat, destul de elegant, ca "nu se pune problema desfiintarii venitului minim garantat, cu atat mai mult cu cat chiar acum am discutat cu vicepresedintele Comisiei Europene, ne asteptam la o lume hiper-tehnologizata in care, din pacate, cel putin pentru o bucata de vreme, nu fiecare va avea acces pe termen scurt la un loc de munca"

Explicatia mi se pare pertinenta si eleganta: exacerbarea tehnologiilor tinde sa limiteze locurile de munca. In viitor, ne putem astepta ca si mai multe persoane sa trebuiasca sustinute cu un venit minimal.

Secretarul de stat Adrian Dobre din Ministerul Muncii se pronunta mai ferm: "Ii explicam domnului Tariceanu ca venitul minim garantat este o masura minimala de sustinere a unor oameni in situatii delicate. Acest venit plus ajutorul pentru familie, plus ajutorul pentru incalzire fac parte din masura unui venit minim de insertie, valabil din 2018".

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, spune insa ca Guvernul "n-o sa mai arunce cu nemiluita bani pe ajutoare sociale".

Regret, dar declaratia ramane in coada de peste. Pe care ajutoare sociale n-o sa mai arunce Guvernul bani cu nemiluita? Nu cred ca s-a referit la indemnizatiile pentru copii, nici la concediile de maternitate, la indemnizatiile handicapatilor, la asistarea de catre stat a copiilor abandonati, ajutoarele de incalzire, la intretinerea azilelor de batrani.

Prin eliminare, nu ramane decat venitul minim garantat. Sa fie oare o intelegere cu domnul Tariceanu, pentru ca PSD sa accepte discret o masura de dreapta, care aduce ceva bani pentru salarii, iar ALDE se sa se fandoseasca in fata adevaratilor liberali aratand ca stie sa se impuna cu masuri de dreapta, in fata carora PSD nu cracneste?

In opinia mea, este aproape inexplicabil de ce in fata unei asemenea probleme incendiare, dreapta sta pe loc repaus, stanga o scalda si numai domnul Traiceanu pare ca ar sti ce doreste. Sau poate nu stie nici el, daca ne gandim ca majoritatea tarilor dezvoltate au legiferat venitul minim garantat.

Citez numai cateva: Franta, Statele Unite, Cipru, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Liechtenstein, Austria, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elvetia, Brazilia, Marea Britanie.

Cred ca, dupa ce vin cu totii din minivacanta, prind glas liberalii, se dezmeticesc social democratii si se dezmortesc toti analistii politici. Nu-l vad bine pe presedintele Senatului.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Tariceanu venitul minim garantat, #Calin Popescu Tariceanu ALDE venit , #ALDE