Hotul striga "hotii!". Noi l-am votat, nu altcineva

Sambata, 23 Decembrie 2017, ora 09:58
7505 citiri
Hotul striga "hotii!". Noi l-am votat, nu altcineva

Nu cred ca acei sapte ambasadori ai unor tari din Uniunea Europeana, care ne-au instiintat de ingrijorarea lor privind modul cum evolueaza reforma Justitiei in tara noastra, s-ar fi asteptat ca prima reactie din partea Romaniei sa vina de la un inculpat.

In opinia mea, arogarea dreptului de a da lectii altora intr-o problema unde tu insuti esti nu numai parte, dar si cu musca pe caciula constituie o incompatibilitate crasa, pe care intelepciunea inaintasilor nostri a stigmatizat-o magistral cu zicala: "hotul striga 'hotii'!"

Totdeauna am avut rezerve in ce-l priveste pe dl Calin Popescu Tariceanu, dar de cand am aflat cum, elev fiind, trecea taras-grapis dintr-o clasa in alta, iar student fiind promova in anul urmator abia dupa ce-si sustinea corigenta pe cel anterior, incep sa ma intreb foarte serios cum statea pe atunci seful Senatului de acum la capitolul indicatorului IQ.

N-as zice ca a evoluat prea mult de pe vremea cand era elev sau student. Caci iata ce zice dl Tariceanu in declaratia sa, cu care vrea sa-i faca praf pe cei sapte ambasadori europeni. Citez:

"...exista doua ipoteze care au stat la baza asertiunilor facute in aceasta scrisoare. Prima ipoteza practic nu vreau sa o iau in considerare, anume, nu stiu, hai sa spunem, o banuiala de rea intentie. Daca aceasta ipoteza o eliminam, nu ramane decat cealalta, care pare sa fie rezultatul unei insuficiente cunoasteri, unei insuficiente informari asupra problemei".

Eu as elimina-o si pe a doua, observand-o pe a treia, scapata din vedere de dl Tariceanu si al sau IQ: aceea ca ambasadorii au dreptate, ca independenta Justitiei este pusa in pericol si ca insusi statul de drept este amenintat.

Mi-e teama ca presedintele Senatului se cam avanta cand afirma ca "subiectele sensibile din aceste zile, care au fost dezbatute, bineinteles si incluse, in legea 303, 304 si 317, cred ca au fost destul de bine prezentate, poate ele sunt putin prea tehnice pentru a fi intelese de persoane fara o pregatire de specialitate...".

Ce ziceti, cine este acea persoana docta, bine pregatita in specialitate, capabila sa inteleaga respectivele probleme tehnice din domeniul juridic?

Poate inginerul Tariceanu, caci in niciun caz juristul Tariceanu, cel care poate nici nu stie pe ce strada e amplasata Facultatea de Drept, locul unde si-au ros coatele cei carora inginerul s-a trezit dandu-le lectii de drept european.

Si ce mai lectii! Ia ascultati cum isi coninua discursul pesedintele Senatului, simtindu-se ex cathedra:

"...ar fi fost normal ca in prealabil ambasadorii sa se informeze mai bine, eu n-am avut nicio cerere din partea vreunui ambasador de a solicita lamuriri pe legile Justitiei pentru ca le-as fi dat cu cea mai mare placere...".

Nu vi se pare nitel cam peste mana ca demnitarul roman sa se ofere in a da lectii ambasadorilor, care n-au cum intelege complicatele Legi ale Justitiei, decat numai cu explicatiile date de un inginer hidrotehnician, care sa le arate una cate una, intelesul lor?

Nu mi se pare mai breaz in explicatii nici inginerul celalalt, Florin Iordache, recalificat ulterior jurist la Universitatea din Craiova, care le-a explicat europenilor in cel mai tipic stil "bla-bla-bla" cum trebuie sa inteleaga legile pe Justitie:

"Eu rog toti cei care aduc critici la cele trei legi sa se uite cu foarte mare obiectivitate pentru ca legile sunt niste legi mai bune, niste legi mai coerente, niste legi in concordanta cu normele si cu legislatia europeana si nu fac decat sa ajute sistemul judiciar din Romania".

Tradus mai pe limba lui nea Marin, asta suna cam asa: mai, voi astia sapte, de la Bruxelles, Copenhaga, Helsinki, Paris, Berlin, Haga si Stockholm, care m-ati deranjat cu scrisoarea voastra, aflati ca legile facute de mine sunt bune, coerente si in concordanta cu cele eurorpene. Parole d'honneur, ce naiba!

Tot la modul general si tot in stilul bla-bla-bla i-a pus pe ambasadori la punct si Guvernul Romaniei, prin MAE. Ia ascultati aici fraza:

"Am luat nota de pozitia exprimata de cei 7 parteneri si aliati ai Romaniei cu privire la evolutiile din domeniul justitiei. Reasigurand asupra atasamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimam deschiderea pentru un dialog real si concret cu partenerii nostri europeni, acum cand avem textele legilor adoptate de Parlament".

Am luat nota... atasamentul... valorile... deschiderea... dialog. Ce dialog, dragi tovarasi? Problema era ca aceasta coalitie, PSD+ALDE (as adauga malitios +UDMR), sa nu slabeasca independenta Justitiei si sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pe Legile Justitiei.

Iar noi ce facem? Dl Iordache afirma cu seninatate ca doreste dialog, dar "nu este necesar un aviz al Comisiei de la Venetia pentru ca schimbarile pe care noi le-am facut (...) nu sunt facute decat eliminand factorul politic".

Stiti cine a eliminat factorul politic? Ati ghicit, Florin Iordache de la PSD, plus ceilalti din majoritatea PSD+ALDE. Adica toti, in afara de Opozitie, de care majoritarii nici nu mai tin seama, provocand scene ilare in Parlament.

Ma tem ca avea dreptate presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, care afirma zilele trecute despre situatia din Romania: "acestea sunt semnele unei democratii bolnave".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#statul de drept amenintat, #Comisia Venetia aviz legile justitiei , #ALDE