Tariceanu a contestat la Inalta Curte interceptarile din dosarul Microsoft

Marti, 20 Martie 2018, ora 15:33
4204 citiri
Tariceanu a contestat la Inalta Curte interceptarile din dosarul Microsoft
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, marti, ca a depus o contestatie la Inalta Curte cu privire la "ilegalitatea ascultarilor telefonice" in ceea ce-l priveste, in Dosarul Microsoft.

Solicitarea a avut termen marti, la ICCJ, insa termenul a fost amanat pentru 3 aprilie.

El afirma ca "aceasta practica a ascultarii telefoanelor a devenit endemica" in Romania, avand o amploare mai mare decat "s-a intamplat in anii negri ai comunismului".

"Astazi (marti - n.red.) am facut o contestatie cu privire la ilegalitatea ascultarilor telefonice si nu numai, a masurilor de supraveghere, luate in baza unui asa-zis mandat de siguranta nationala, in ceea ce ma priveste, in Dosarul Microsoft.

Eu consider ca respectul pentru drepturile si libertatile cetatenilor este elementul principal, cheia de bolta in jurul careia se construieste o arhitectura institutionala caracteristica unei tari libere si democratice. Sunt foarte multi politicieni care pun institutiile inaintea cetateanului si este o greseala fundamentala pe care nimeni in lumea libera si democratica nu o accepta", a declarat Calin Popescu Tariceanu, intr-o conferinta de presa la Brasov.

Potrivit acestuia, in Romania, "din pacate, aceasta practica a ascultarii telefoanelor a devenit endemica".

"Este grav ce s-a intamplat in ultimii ani, o practica de o amploare nemaivazuta de ascultare pe mandate de asa-zisa siguranta nationala. Nu aveau nimic cu siguranta nationala, ci doar mintea bolnava a unora care isi imagineaza ca Romania este o tara in care toti cetatenii ar trebui sa fie pusi sub observatie, sub urmarire, mai rau decat s-a intamplat in anii negri ai comunismului", a acuzat Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a afirmat, in repetate randuri, ca a fost interceptat in baza unui mandat de siguranta nationala in 2015.

In 20 februarie, presedintele Comisiei de Control al SRI, Claudiu Manda, a precizat ca Tariceanu, in cadrul audierii sale, a pus intrebari cu privire la activitatea SRI in cadrul dosarului privind marturia mincinoasa, dar si in Dosarul Microsoft.

Manda a spus ca seful Senatului voia sa stie ce s-a intamplat cu rezultatele obtinute, daca datele au fost valorificate, cati ofiteri si cati bani au fost consumati. El sustine ca liderul ALDE nu are convingerea ca telefonul sau nu este ascultat si in prezent.

Amintim ca fostul ofiter SRI, Daniel Dragomir, spunea, la sfarsitul anului, ca a existat un mandat de ascultare/urmarire din partea SRI pentru 80 de persoane din conducerea statului, tinta fiind Calin Popescu Tariceanu, intr-un dosar deschis in 2013 si din care s-a desprins ulterior cauza Microsoft.

Citeste si Tariceanu: Dosarul Microsoft nu e singurul esec care face sa se cutremure DNA. Nu spun ca in Romania nu e coruptie, dar nu stiu daca e cazul sa umflam balonul asa tare (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Tariceanu dosar Microsoft , #ALDE