Tariceanu: ALDE nu poate vota motiunea care sa impiedice alegerea primarilor in 2 tururi

Vineri, 17 Ianuarie 2020, ora 08:41
9464 citiri
Tariceanu: ALDE nu poate vota motiunea care sa impiedice alegerea primarilor in 2 tururi
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu a explicat, joi, ca ALDE nu poate vota pentru motiunea de cenzura impotriva Guvernului Orban anuntata de PSD, deoarece partidul pe care il conduce nu poate sustine un demers care sa impiedice revenirea la alegerea primarilor in doua tururi.

"Nu, noi am spus ca alegerea primarilor in doua tururi am cerut-o. Deci nu pot sa votez, partidul meu si cu mine nu putem sa votam o motiune care sa impiedice trecerea la alegerea primarilor in doua tururi. De aceea, nu ne asociem acestei motiuni de cenzura.

Parerea mea este ca, din calculele pe care le vad, motiunea de cenzura are foarte multe sanse sa treaca si alegerea primarilor in doua tururi va ramane numai un deziderat", a declarat Calin Popescu Tariceanu, intrebat, joi, la TVR 1, cum comenteaza faptul ca Marcel Ciolacu a spus ca ALDE reprezinta "solutia imorala" in contextul motiunii, partid caruia ii e frica de anticipate.

Chestionat de ce Executivul a ales varianta asumarii responsabilitatii pe alegerea primarilor in doua tururi si nu cea a OUG, liderul ALDE a spus ca, in a doua varianta, Klaus Iohannis nu il mai putea numi premier pe Ludovic Orban.

"Foarte simplu. Vor sa provoace. PNL nu avea interesul sa provoace alegerile anticipate prin demisia Guvernului Orban, pentru ca atunci presedintele era obligat sa numeasca un alt premier, din randul membrilor Guvernului. Deci dl premier Orban ar fi trecut pe margine.

Ca sa evite aceasta situatie, au mers pe aceasta formula a asumarii raspunderii, care are si avantajul ca provoaca PSD la depunerea unei motiuni de cenzura", a explicat Tariceanu.

El a atras atentia ca "Parlamentul este o institutie care nu e chiar asa de usor de manevrat".

"Eu vad posibilitatea unor defectiuni si intr-o parte, si intr-alta. La PNL eu vad parlamentari care nu sunt incantati cu ideea alegerilor anticipate", a conchis Calin Popescu Tariceanu.

Marcel Ciolacu a lansat, joi seara, un atac la adresa liderilor PMP si ALDE. Liderul interimar al PSD a apreciat ca aceste formatiuni, "mici si nesemnificative", reprezinta "vechile solutii imorale".

"Nu ne e teama nici de anticipate, nici de alegerea primarilor in doua tururi", a adaugat Ciolacu, la TVR 1.

Executivul a luat decizia, in sedinta de joi, de a-si asuma raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul de lege privind alegerea primarilor in doua tururi, a anuntat premierul Ludovic Orban. PSD va depune motiune de cenzura din cauza acestei actiuni a Guvernului, demersul fiind sustinut si de UDMR.

Citeste si Reactii la cald dupa ce Guvernul a anuntat ca-si asuma raspunderea pentru alegerea primarilor in 2 tururi

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ALDE motiune primari tururi, #ALDE primari doua tururi , #ALDE