Tariceanu, despre proteste: Coruptia poate sa ucida chiar pe cei care striga sloganurile astea

Duminica, 10 Decembrie 2017, ora 22:22
17479 citiri
Tariceanu, despre proteste: Coruptia poate sa ucida chiar pe cei care striga sloganurile astea
Foto: Arhiva Ziare.com

Protestele din strada reprezentau, la inceput, societatea civila, dar au devenit "in mod vadit foarte politice", a afirmat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

In plus, referitor la solicitarea de alegeri anticipate a celor de la Coruptia ucide, liderul ALDE a facut niste afirmatii bizare: "Depinde pe cine ucide, ca coruptia poate sa ucida chiar pe cei care striga sloganurile astea".

"Aceste proteste, care la inceput reprezentau intr-un fel ceea ce numim societatea, societatea civila, in fine, oameni care aveau anumite lucruri cu care nu erau de acord, dar erau apolitice, au devenit, in acest moment, in mod vadit foarte politice. (...) Ele au devenit niste proteste la care partidele de opozitie, foarte slab prezente in viata publica si fara sa aiba posibilitatea sa isi recapete increderea, deci pe fondul unui deficit de incredere, cauta sa se asocieze cu miscarile de strada pentru a capata un plus de credibilitate in revendicarile pe care le au", a declarat Tariceanu, duminica seara, intr-o interventie telefonica la Romania TV.

Potrivit presedintelui Senatului, in toate tarile, Opozitia isi doreste sa acceada la guvernare, dar acest lucru nu se face ca urmare a miscarilor de strada.

"In toate tarile, Opozitia isi doreste sa rastoarne majoritatea si sa acceada ea la guvernare, numai ca (...) acest lucru se face, de obicei, pe baza votului cetatenilor exprimat in alegeri libere, nu ca urmare a miscarilor de strada. (...) Daca Opozitia asa isi doreste sa ajunga la putere, nu pot decat sa subliniez inca o data ca nu se poate accepta intr-o tara democratica o astfel de formula", a spus Tariceanu.

In opinia sa, exista "grupuri mai mult sau mai putin vizibile", care incearca sa rastoarne actuala majoritate prin "mijloace nedemocratice".

"In felul acesta se confirma (...) ca, dupa alegerile din decembrie anul trecut, exista o serie de (...) grupuri mai mult sau mai putin vizibile, la vedere, care sunt nemultumite de rezultatul alegerilor si care incearca sa rastoarne actuala majoritate printr-o serie de mijloace nedemocratice si, pana la urma, incorecte.

Si aceasta este (...) sinteza a ceea ce se intampla in momentul de fata prin aceste proteste", a mai afirmat Tariceanu.

Amintim ca fostul premier Dacian Ciolos s-a intalnit, duminica dupa-amiaza, cu sefii PNL si USR, dar si cu ONG-urile #Rezist, care organizeaza protestele.

Decizia luata de PNL si de USR, precum si de Platforma Romania 100 a fost sa se alature organizatiilor civice care protesteaza in strada de aproape un an fata de modificarile aduse de PSD si ALDE Legilor Justitiei.

Imediat dupa conferinta de presa comuna, Ludovic Orban, Dan Barna si Dacian Ciolos au plecat impreuna, alaturi de organizatiile civice, la protestul din Piata Victoriei.

Mai devreme, duminica dimineata, Dacian Ciolos a anuntat ca din Platforma Romania 100 se va desprinde un partid politic, care va fi prezentat in urmatoarele luni si care va fi deschis la colaborarea cu Opozitia.

Depinde pe cine ucide coruptia

De asemenea, chestionat cu privire la eventualitatea organizarii alegerilor anticipate, Tariceanu a spus ca partidele de Opozitie reusesc "cu chiu, cu vai sa reprezinte cam 25% din optiunile electorale".

"Exista vreo minima baza (...) incat sa se justifice in vreun fel alegeri anticipate? (...) Opozitia sigur ca poate sa ceara, pentru ca sa se faca mai vizibila, alegeri anticipate", a precizat Tariceanu.

Intrebat cum comenteaza solicitarea comunitatii online "Coruptia ucide" privind organizarea alegerilor anticipate, Tariceanu a raspuns: "Slava Domnului ca in tara asta mai exista si oameni cu scaun la cap si nu sa faca toti ceea ce cere Coruptia ucide sau nu ucide. Depinde pe cine ucide, ca coruptia poate sa ucida chiar pe cei care striga sloganurile astea si care sigur ca gasesc tot felul de formule teribiliste, pe care oamenii care au o minima experienta politica si cunosc regulile democratiei nu le iau in seama".

Totodata, presedintele Senatului a comentat recentele proteste care au avut loc la Parlament.

"Nu trebuie sa ne speriem ca un grup de protestatari a venit in fata Parlamentului cu lozinci (...) Ce s-a intamplat inauntru, in Parlament, este o noua manifestare pe care n-am mai vazut-o in niciun Parlament in Uniunea Europeana, o manifestare care vorbeste de la sine despre modul in care un fel de partid, (...) creat in eprubeta, ma refer la USR, intelege sa se manifeste in Parlament, dar probabil ca, cu timpul, o sa-si dea seama cat de penibili si de ridicoli sunt in astfel de ipostaze", a mai afirmat Tariceanu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Tariceanu proteste Opozitie , #ALDE