Tariceanu i-a spus lui Timmermans ca MCV-ul trebuie ridicat si s-a plans de protocoalele dintre SRI si institutiile din Justitie

Joi, 28 Iunie 2018, ora 20:55
5877 citiri
Tariceanu i-a spus lui Timmermans ca MCV-ul trebuie ridicat si s-a plans de protocoalele dintre SRI si institutiile din Justitie
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, s-a intalnit, joi, la Bruxelles, cu Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, si i-a transmis ca MCV-ul si-a indeplinit scopul si trebuie sa fie ridicat.

Potrivit unui comunicat de presa al Senatului, Tariceanu a mai vorbit cu Timmermans despre riscurile pentru democratie generate de protocoalele dintre Serviciul Roman de Informatii si institutii din Justitie, dar si despre necesitatea respectarii deciziilor Curtii Constitutionale.

"Cei doi oficiali au discutat despre Mecanismul de Verificare si Cooperare, despre riscurile pentru democratie si incalcarile drepturilor si libertatilor cetatenilor generate de protocoalele dintre Serviciul Roman de Informatii si institutii din Justitie, respectiv despre necesitatea respectarii deciziilor Curtii Constitutionale", se arata in comunicat.

Potrivit documentului, Tariceanu a prezentat pe larg efectele negative generate de protocoalele dintre Serviciul Roman de Informatii si institutiile din Justitie: atat din perspectiva deturnarii luptei anti-coruptie, cat si din perspectiva "derapajelor in protectia drepturilor si libertatilor cetatenilor si a dreptului fundamental la un proces echitabil".

"Domnul Calin Popescu-Tariceanu si-a exprimat increderea ca va exista, din partea Comisiei Europene, un mesaj public de condamnare a protocoalelor", se mai arata in comunicat.

Presedintele Senatului a sustinut ca MVC ar trebui ridicat.

"Romania s-a inscris intr-un maraton si de fiecare data cand s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile si a trebuit sa o luam de la capat. Am inceput cu patru recomandari si acum avem 12. Prin urmare am alergat de trei ori maratonul si ni se cere sa mai alergam o distanta suplimentara. Pe de o parte, cred ca mecanismul risca sa devina ineficient, iar pe de alta parte, cred ca a sosit timpul sa recunoastem ca MCV-ul si-a indeplinit scopul si sa fie ridicat", a declarat Tariceanu, citat in comunicatul de presa.

Presedintele Senatului a aratat faptul ca Parlamentul, ca for legislativ si reprezentativ suprem, "este institutia care are legitimitatea si responsabilitatea de a actiona pentru a se asigura ca astfel de practici nedemocratice nu se vor mai repeta, respectiv sa adopte legi care asigura independenta Justitiei si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor".

"In acest context, a subliniat faptul ca modificarile legislative in domeniul justitiei, inclusiv modificarea Codurilor Penale, vor fi puse in acord deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, cu directivele europene referitoare la prezumtia de nevinovatie si dreptul la un proces echitabil, precum si cu recomandarile Comisiei de la Venetia", se mai arata in comunicat.

Presedintele Senatului si-a exprimat totodata ingrijorarea fata de amanarea de catre Presedintele Klaus Iohannis, si in fapt refuzul sau, de a pune in practica decizia recenta a Curtii Constitutionale, ceea ce reprezinta "un semnal negativ pentru sustinerea statului de drept si ordinii constitutionale".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Tariceanu Frans Timmermans MCV, #Tariceanu Frans Timmermans SRI , #ALDE
Comentarii
Poza wert
wert
rank 5
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5
asta crede ca-i prosteste pe barosanii de la UE la fel cum i-au