Tariceanu: Incep sa cred ca abuzurile din Romania s-au facut cu cunostinta Comisiei Europene. Oficialii UE nu sunt capabili sa spuna ce a facut gresit Guvernul

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 22:24
10081 citiri
Tariceanu: Incep sa cred ca abuzurile din Romania s-au facut cu cunostinta Comisiei Europene. Oficialii UE nu sunt capabili sa spuna ce a facut gresit Guvernul
Foto: Arhiva Facebook Calin Popescu Tariceanu

Liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, cu privire la criticile si avertismentele oficialilor europeni cu privire la justitia din Romania, ca acestia nu sunt capabili sa ofere un singur element concret cu privire la ce a facut gresit Guvernul.

"Vreau sa va explic care e pozitia mea bazata pe doua elemente. Primul: oficialii europeni nu sunt in masura, capabili, sa ofere un singur element concret, ce a facut Guvernul gresit. Ei vorbesc despre niste intentii. Eu nu am vazut proiectul de OUG. Eu stiu foarte bine ca nu e vorba de a garanta impunitate pentru nimeni, dar e o situatie foarte grava care a fost transata de CCR si care a constatat ca completurile de 5 judecatori au fost constituite ilegal in Romania. Ca urmare, o serie din cei condamnati au putut fi eliberati pentru ca au facut contestatiile in timp util, altii din pacate stau in continuae si zac in inchisoare", a afirmat Calin Popescu Tariceanu, miercuri seara la Romania TV.

Liderul ALDE a precizat ca oficialii UE au un dublu standard si dau semne ca sunt in campanie electorala, folosind ca tema justitia si statul de drept.

"Indiferent de cine e vorba, ca sunt oameni politici sau obisnuiti, nu exista in justitie ideea de a accepta daune colaterale. Ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru Parlamentul European. Colegii nostri europeni au gasit o tema cu care sa se laude sa spuna uite cum sunt ei vigilenti si actioneaza. Guvernul nu intervine in functionarea justitiei din Romania. De la PE vin diverse mesaje si indemnuri prin care se incalca sau ni se spune interveniti voi in justitie. E vorba de un dublu standard pe care eu nici nu il mai inteleg, dar care probabil are o explicatie in ceea ce spuneam mai devreme - campania electorala", a explicat Tariceanu.

Acesta a mai spus ca, in cazul Laurei Codruta Kovesi si a candidaturii acesteia la sefia Parchetului UE, nu pot fi ignorate abuzurile acesteia si faptul ca a fost sanctionata prin decizii ale CCR.

"Acelasi lucru l-am spus si eu, cat de credibil mai poate fi? Evident ca nu poate a unora din PE care vor sa ne impuna si noua aceasta alegere. Eu consider ca e o jignire fata de UE la care tin prea mult ca viitorul procuror general european sa fie unul din Romania care a fost sanctionat cel putin in doua randuri prin decizii clare ale CCR. Asta e o incalcare care dovedeste dispretul fata de legea suprema a tarii. In cazul doamnei Kovesi, cred ca aceste lucruri nu pot fi neglijate", a precizat liderul ALDE.

Tariceanu a conchis ca reprezentantii Comisiei Europene au stiut despre abuzurile si excesele in justitia din Romania, iar aceste lucruri s-au intamplat cu girul acestora.

"Da, am mai multe raspunsuri. Incep sa cred ca toate abuzurile din Romania, excesele in justitie, s-au facut cel putin cu cunostinta CE, prin MCV si cu girul lor si acest lucru e foarte grav, dar evident ca nimeni nu e dispus sa recunoastem asa ceva. Noi discutam despre coruptia financiara, dar nu discutam despre abuzul de putere care a avut loc in Romania. Eu cred ca CE a inchis ochii la aceste abuzuri grave de putere, iar institutiile au fost confiscate de un grup mic de interese din care facea parte si doamna Kovesi", a conchis Calin Popescu Tariceanu.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul roman sa nu mai ia nicio masura care sa afecteze in vreun fel sistemul judiciar, mentionand ca a avut numeroase discutii cu premierul Viorica Dancila in ultimele doua luni.

Presedintele PE, Antonio Tajani, a facut miercuri o declaratie de sustinere a Laurei Codruta Kovesi, afirmand ca va trimite o scrisoare autoritatilor romane in care le va cere sa nu puna obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selectie pentru postul de procuror sef european.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis admiterea contestatiei depuse de Laura Codruta Kovesi si a hotarat ridicarea masurii controlului judiciar dispus de Sectia de ancheta a magistratilor in cazul fostei sefe DNA, in dosarul aducerii in tara a lui Nicolae Popa. Decizia judecatorilor este definitiva.

Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public in care isi exprima ingrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar romanesc si cheama guvernul sa se abtina de la modificari care ar slabi statul de drept si capacitatea Romaniei de a lupta impotriva criminalitatii sau coruptiei.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Tariceanu abuzuri justitie Comisia Europeana , #ALDE