Tariceanu le-a scris colegilor din ALDE european: Prin rezolutia PE s-a pus in scena o actiune pe modelul procuraturii

Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 14:41
3179 citiri
Tariceanu le-a scris colegilor din ALDE european: Prin rezolutia PE s-a pus in scena o actiune pe modelul procuraturii
Foto: Facebook/ALDE - Partidul Alianta Liberalilor si Democratilor

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a transmis grupului european ALDE o scrisoare in care afirma ca Rezolutia PE privind statul de drept are la baza opinii partizane si ca liberal-democratii romani sunt "profund ingrijorati" de punerea in scena a unei actiuni dupa modelul procuraturii.

Scrisoarea redactata pe 18 noiembrie de Tariceanu incepe prin precizarea sefului Senatului ca le scrie colegilor sai din ALDE european avand "un grad ridicat de dezamagire".

"Pentru noi, liberalii romani reuniti in PNL din 1990 pana in 2014 si in ALDE roman incepand cu 2014, a fost o sursa constanta de mandrie faptul ca suntem membri ai familiei politice europene a liberalilor si democratilor.

Singurul motiv pentru prezenta noastra ca membri ALDE, inainte si dupa 2014, a fost nevoia de a impartasi cu politicieni care au convingeri liberale, din alte state europene, eforturile noastre pentru o Uniune Europeana mai liberala si mai putin birocratica", continua Tariceanu.

"O prezumtie de vinovatie cu privire la toti oficialii romani"

Liderul ALDE isi exprima regretul ca membrii familiei politice europene din care face parte nu s-au consultat cu colegii romani inainte sa isi formeze un punct de vedere cu privire la Rezolutia cu privire la statul de drept din Romania.

"Regretam profund ca grupul ALDE nu s-a consultat cu noi inainte sa adopte pozitia legata de Rezolutia Parlamentului European din 13 noiembrie privind statul de drept din Romania.

Aceasta rezolutie este bazata, aproape exclusiv, pe informatii partizane oferite de partide interesate de acest lucru, mai precis este bazata pe "comunicari", "schimb de viziuni", "opinii", "rapoarte", "dezbateri privind amenintari la adresa statului de drept din Romania" si "proteste de masa".

Chiar daca rezolutia spune ca "UE functioneaza in baza prezumtiei de incredere reciproca privind faptul ca statele membre actioneaza in conformitate cu regulile democratice, domnia legii si drepturile fundamentale", aceasta prezumtie lipseste din textul documentului. Nici macar o singura pozitie a ramurilor executive, legislative sau judiciare din Romania nu este mentionata.

Rezolutia este afectata, in intregime, de o neincredere profunda in autoritatile romane si de o prezumtie de vinovatie cu privire la toti oficialii romani", a scris Tariceanu.

Seful Senatului a adaugat ca prin rezolutia PE s-a pus in scena o acuzare publica a Romaniei dupa modelul folosit de procuratura.

"Ca liberali, suntem profund ingrijorati sa vedem ca grupul ALDE si Parlamentul European au pus in scena o practica de acuzare publica care pentru noi, romanii, reprezinta o reminiscenta a trecutului totalitar.

Nimic nu este mai departe de liberalism si de traditia politica europeana decat angajarea unui for reprezentativ intr-o actiune pe modelul procuratorii impotriva unora dintre statele membru. Ne-am obisnuit cu faptul ca Comisia Europeana trateaza unele state membre ca fiind vinovate, dar suntem neplacut surprinsi sa vedem ca Parlamentul European urmeaza aceeasi procedura si ca submineaza increderea reciproca intre cetatenii tuturor statelor membre", le-a transmis Tariceanu celor din ALDE.

Acesta si-a incheiat scrisoarea prin speranta ca europarlamentarii liberali vor fi pe viitor mai echilibrati.

"Totusi, apreciem faptul ca unii membri ai grupului ALDE au votat impotriva rezolutiei si speram ca echilibrul si gandirea critica a acestora vor deveni regula de urmat pentru toti europarlamentarii din partidele liberale", a conchis Tariceanu.

De altfel, Tariceanu a anuntat imediat dupa votul din PE ca va trimite colegilor din ALDE european o scrisoare in care sa isi exprime "dezamagirea" fata de continutul rezolutiei adoptate de PE.

Parlamentul European a adoptat, pe 13 noiembrie, proiectul de rezolutie prin care exprima preocupare privind modificarea legislatiei penale si judiciare in Romania. Textul rezolutiei semnaleaza ingrijorarea PE privind modificarea legislatiei penale si judiciare, avertizand ca exista riscul subminarii independentei Justitiei si a actiunilor anticoruptie.

Citeste si Tariceanu anunta ca Romania pregateste un raspuns pentru UE: MCV e facut de functionari pe surse "dezechilibrate"

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Tariceanu scrisoare ALDE , #ALDE