Tariceanu: Nu vor fi modificari majore ale programului de guvernare. Decizia privind ministrii o vom lua vineri, simultan

Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 17:09
2672 citiri
Tariceanu: Nu vor fi modificari majore ale programului de guvernare. Decizia privind ministrii o vom lua vineri, simultan
Foto: captura video Digi24

Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni, la finalul sedintei Biroului Politic Central, ca le-a prezentat colegilor de partid discutiile pe care le-a avut pana acum cu cei din conducerea PSD, concluziile fiind ca programul de guvernare nu se va schimba semnificativ, iar componenta Cabinetului Dancila va fi decisa vineri, "simultan" in cele doua partide.

"Intai am facut o prezentare succinta a discutiilor pe care le-am avut cu conducerea PSD. Nu vor fi modificari majore nici in profunzime, nici ca intindere a programului de guvernare. Am convenit cu cei de la PSD sa trecem in revista mai degraba angajamentele importante pe care dorim sa le vedem transpuse in legislatie", a declarat Tariceanu.

Intrebat de jurnalisti daca raman in functii cei 4 ministri ai ALDE, Calin Popescu Tariceanu a raspuns: "Nu am discutat".

"Structura guvernului va ramane aceeasi. Vineri, simultan cu PSD, va fi nominalizarea pe posturi (...) In principiu da, dar nu am facut discutii cu colegii de la PSD. Decizia finala o vom lua cu totii simultan, vineri", a adaugat acesta.

In privinta cooptarii UDMR la guvernare, Tariceanu a afirmat ca, in opinia sa, ea "ar fi oportuna".

"Vreau sa dau sentimentul cetatenilor maghiari ca sunt parte a acestei tari si sunt responsabili cu noi pentru buna guvernare. Dar ei sunt singurii care vor decide oportunitatea participarii la guvernare; am inteles ca nu se doreste acest lucru", a spus liderul ALDE, referindu-se la declaratiile transante date de liderii UDMR in ultimele zile.

Intrebat daca va propune totusi PSD cooptarea la guvernare a UDMR, Tariceanu a spus ca nu a discutat acest subiect pana acum si, in plus, "din moment ce cei de la UDMR s-au pronuntat ca nu o considera oportuna, nu mi se pare util sa facem aceste propuneri".

"Vor face discutii cu premierul desemnat si premierul ne va informa daca se doreste o participare la guvernare, de sustinere a actului guvernamental (a UDMR, n.red.) ", a adaugat el, precizand totodata ca "protocolul de colaborare parlamentara ramane in vigoare".

Kelemen Hunor a anuntat ca UDMR exclude sa guverneze cu Dancila si se mai gandeste cum voteaza in Parlament.

Pe de alta parte, liderul ALDE a refuzat sa dea detalii cu privire la pastrarea in functie a secretarilor de stat, spunand: "nu am facut aceasta discutie inca" si nici evaluarea activitatii lor.

"E posibila, poate chiar si utila. Am hotarat ca fiecare ministru isi va prezenta un raport de activitate pe 2017 si intentiile pe anul acesta. Acelasi lucru il vom face si cu secretarii de stat", a mai explicat el.

Cat despre programul de guvernare al viitorului Cabinet PSD-ALDE, Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca nu vor mai fi luate alte masuri fiscale si nici nu vor fi introduse taxe sau impozite noi.

"Nu vom lua masuri fiscale, modificarile importante, reformele importante in domeniul economic au fost deja intreprinse in 2017. Ma bucur ca performanta economica e una foarte buna", a mai spus el, atragand atentia asupra unei analize publicate de ZF care arata ca, in ciuda criticilor, "cresterea economica nu se bazeaza pe consum", ci este o crestere "sanatoasa si sustenabila".

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Tariceanu program guvernare Dancila, #ALDE ministri guvern Dancila , #ALDE