Tariceanu spune ca Maior actioneaza impotriva interesului national si al poporului: Ar trebui schimbat din functie

Marti, 28 August 2018, ora 17:40
4407 citiri
Tariceanu spune ca Maior actioneaza impotriva interesului national si al poporului: Ar trebui schimbat din functie
Foto: Hepta.ro

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, marti, ca ambasadorul Romaniei in SUA, fostul director SRI George Maior, "face de multa vreme deservicii tarii sale" si a apreciat ca din acest motiv ar trebui schimbat din functie.

"George Maior face de multa vreme deservicii tarii sale, in primul rand a facut deservicii in calitate de director al SRI si nu inteleg nici acum de ce pentru aceste lucruri a meritat sa fie recompensat cu functia de ambasador la Washington, unde a continuat sa faca aceeasi politica pe care a facut-o si in perioada in care era sef la SRI. Dupa parerea mea, ar trebui schimbat din functie, numai ca schimbarea din functie a domnului Maior nu depinde de Ministerul de Externe. Dupa cum stiti, e un mecanism mai complicat care presupune decretul de rechemare care trebuie semnat de Presedinte si contrasemnat de prim-ministru. Cu asemenea ambasadori, Romania o sa continue sa figureze in randul tarilor cele mai corupte pentru ca asa au hotarat domnii Maior, Coldea si altii ca sa puna aceasta eticheta pe fruntea Romaniei", a declarat, marti, la Parlament, presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu a mai spus, cu referire la Maior, ca intra in categoria persoanelor care actioneaza "impotriva interesului national" si care au adus Romania in situatia sa aiba in plan extern "handicapul" etichetei de coruptie.

"Sigur ca fenomenul coruptiei trebuie combatut, asa cum trebuie combatut in toate tarile, dar daca va uitati in jurul nostru in Europa in tari precum Austria, Germania, Franta, o sa va ingroziti, o sa vedeti ca fenomenul coruptiei este probabil la fel de amplu, daca nu chiar mai amplu. Si cu toate acestea, subiectul nu devine brandul de tara al tarii respective, pentru ca oamenii inteleg ca tara respectiva are si altceva de aratat lumii in afara de coruptie, cum este Romania. Cred ca putem sa aratam ca avem performanta economica, academica, oameni cu creativitate in diverse domenii, ca sunt oameni care ne reprezinta admirabil peste hotare in diverse domenii. Unii dintre noi au gandit ca este foarte bine ca Romania sa fie astfel etichetata si in acest fel Romania sa se prezinte intotdeauna, in relatiile bilaterale si multilaterale, cu un handicap. Si acesta este un lucru extrem de condamnabil. Eu nu iert asemenea lucruri din partea celor care spun ca sunt romani si reprezentanti ai Romaniei. Nu poti sa procedezi in asa fel impotriva interesului national, impotriva interesului tarii, impotriva propriului popor", a adaugat presedintele ALDE.

Ambasadorul Romaniei in SUA a declarat, marti, inainte de intalnirea presedintelui Klaus Iohannis si diplomatii, ca nu a primit vreo convocare oficiala de la MAE. Ministerul anuntase luni ca il va convoca pentru explicatii, dupa declaratiile ce il vizau pe Rudolph Giuliani.

George Maior a declarat luni, intrebat de jurnalisti la Cotroceni, daca a primit convocarea din partea ministerului, ca aceasta nu a ajuns deocamdata la el.

Ministerul de Externe a anuntat luni ca ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, va fi chemat pentru explicatii la MAE, dupa ce a declarat, referitor la scrisoarea transmisa de Giuliani, actual avocat al presedintelui Trump, ca aceasta este expresia unui lobby initiat de forte interesate sa apere persoane cu probleme cu legea. Mai mult, MAE s-a delimitat de declaratia lui Maior.

"Ii asiguram pe partenerii nostri internationali ca in Romania exista vointa politica necesara din partea Guvernului Romaniei si a Coalitiei de Guvernamant de a garanta functionarea corecta a statului de drept, cu respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, pentru dezvoltarea unei veritabile democratii si combaterea unor fenomene nocive, precum fenomenul coruptiei. Domnul Ambasador George Maior a avut o pozitie care nu a fost aprobata la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, si nu reprezinta pozitia MAE. Un ambasador al Romaniei ar trebui sa fie preocupat ca, in conformitate cu Conventia de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, sa reprezinte intotdeauna interesele statului roman in statul in care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul national asa cum decurge el din consensul la nivel institutional si sa se abtina de la declaratii publice de natura sa afecteze negativ relatiile bilaterale cu alte state. Reamintim ca liniile de actiune ale amabasadorilor sunt agreate la nivelul institutiilor din Romania si orice abatere va atrage raspunderea acestora, conform procedurilor in vigoare. In acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicatii in Centrala MAE", se arata intr-un comunicat de presa al MAE remis MEDIAFAX.

George Maior a spus, referitor la scrisoarea transmisa de Rudolph Giuliani, actual avocat al presedintelui Donald Trump, ca aceasta este expresia unui lobby initiat de forte interesate sa apere persoane cu probleme cu legea.

"Un personaj spumos si extrem de combativ in discutiile din Statele Unite, nu stiu daca mai e avocatul lui Donald Trump. In orice caz, ea este expresia unui lobby, initiat de anumite forte care sunt interesate de apararea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justitia, asta va spun clar"a declarat, luni, George Maior, ambasadorul Romaniei in SUA.

George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri in Romania.

"In plus, fata de excesele facute de DNA in numele "aplicarii legii", am luat la cunostinta cu tristete in cursul ultimelor luni despre existenta "protocoalelor secrete" pe care mai multe institutii publice le-au semnat cu Serviciul Roman de Informatii ("SRI") . Acestea includ protocoale secrete cu: Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei; Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii. Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruta Kovesi, din partea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si George-Cristian Maior, care acum indeplineste functia de ambasador al Romaniei in Statele Unite, din partea SRI", se arata in scrisoarea transmis de Rudolph Giuliani presedintelui Klaus Iohannis si altor oficiali romani.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#Tariceanu coruptie Romania, #Tariceanu acuzatii Maior , #ALDE