Vicepresedintele ALDE care a spus ca protestatarii sunt "cretini" s-a autosuspendat din partid

Vineri, 20 Ianuarie 2017, ora 15:53
10459 citiri
Vicepresedintele ALDE care a spus ca protestatarii sunt "cretini" s-a autosuspendat din partid
Foto: Facebook / Catalin Beciu

Catalin Beciu (foto), vicepresedintele ALDE care a sustinut ca protestul de miercuri ar fi o manifestatie nazista la care au participat niste "cretini" si "animale" care ii provoaca scarba, s-a autosuspendat din conducerea partidului, a anuntat vineri Gratiela Gavrilescu, vicepresedinte ALDE.

Decizia a fost luata dupa ce Catalin Beciu a scris pe Facebook ca mitingul de miercuri a fost "Prima manifestatie nazista in 70 de ani". Vicepresedintele ALDE si-a atras oprobiul public, iar ulterior a decis sa stearga postarea.

"Dl. Beciu a vorbit pe persoana fizica. Dansul s-a si autosuspendat din functia de vicepresedinte ALDE. A vorbit in calitate de cetatean. Eu nu imi asum declaratiile facute de domnul Beciu si consider ca, poate, a avut un moment de neliniste (...)

Declaratia, cuvintele in sine, nu au fost unele tocmai oportune. Nu a vorbit in numele ALDE, nu avea niciun fel de gir al ALDE sa poata lua aceasta atitudine", a declarat vicepresedintele ALDE Gratiela Gavrilescu.

Presedintele executiv al ALDE, fostul ministru al Culturii Daniel Barbu, a refuzat sa comenteze afirmatiile lui Catalin Beciu, care a catalogat protestul de miercuri ca fiind o manifestatie nazista la care au participat niste "cretini", Barbu afirmand ca are "un interes scazut" pentru astfel de declaratii.

"Nu mai urmaresc dezbaterile curente, imi pare rau. Nu comentez subiectul. Nu stiu nimic, nu am urmarit. (...) Interesul meu pentru toate aceste probleme este foarte scazut si nu am niciun comentariu", a declarat Daniel Barbu.

Ce sustine Catalin Beciu

"Ieri a avut loc prima manifestatie nazista, din ultimii saptezeci de ani, in Romania. Au iesit niste cretini care vor tortura in locul privarii de libertate si lagare de exterminare in locul inchisorii. Mai vor si incalcarea Constitutiei, care garanteaza dreptul la demnitate si la tratament uman. Animalelor, mi-e scarba de voi. De toti aia care ati fost pe strada, aseara. Atat de scarba incat as iesi impotriva voastra, tot acolo, in strada. Doar ca vreau sa fiu sigur ca pot sa respect Constitutia, care va garanteaza dreptul la viata...Astazi, nu sunt sigur.

Fac spume cand vad nazisti. Multe spume. Jos Kovesi, Iohannis, Mungiu Mictiunedi si, in general, jos cretinii si nazistii! Editez: A, stiu ca limbajul nu-i politic. Si? Sunt om de afaceri", a scris Catalin Beciu pe Facebook.

Ulterior, acesta a sters postarea, adaugand mai multe comentarii si explicatii.

"Am trecut 'pe persoana fizica', deocamdata. De ce? Pai, se pare ca functiile imi impun o autocenzura, pe care nu stiu sa o gestionez", a postat vineri pe Facebook Catalin Beciu.

Catalin Beciu a oferit si cateva explicatii suplimentare.

"Ieri, in momentul in care am folosit acea paralela legata de nazism, ma refeream la faptul ca practicile seamana. Nu stateam cu un dictionar al doctrinelor politice in mana pentru a face o analiza. Eram pe Facebook, unde oamenii scriu uneori cand conduc, alteori cand stau pe o banca, alteori in timp ce mananca... Nu vorbim de tratate stiintifice aici. Dar practica in sine, cand niste oameni ies pe strada si striga la gramada ca grupuri mari de indivizi, vinovati sau nu, trebuie sa mearga la puscarie, este in regula? Mie nu mi se pare.

Am de gand sa reactionez de fiecare data impotriva chestiunii asteia. Am inteles, tonul probabil ca nu tot timpul e cel mai fericit", a declarat Catalin Beciu.

El a sustinut ca postarea sa a venit ca reactie la scandarile protestatarilor, care "l-au jignit".

"Unor oameni care m-au jignit le-am raspuns in cel mai privat mediu cu putinta. (...) Eu inca mai consider Facebook ca fiind un spatiu privat", a sustinut Catalin Beciu.

El a precizat ca isi mentine opinia potrivit careia in Romania nu exista inchisori, ci lagare de concentrare, oamenii nefiind pedepsiti prin privarea de libertate, ci torturati.

Catalin Beciu a mai afirmat ca a primit numeroase amenintari, inclusiv fetita sa primind o amenintare cu moartea.

"Reactionez, sunt un om viu. Dar nu pot sa stau sa ascult cum striga toti pe la ferestre ca sunt corupt, ca trebuie sa fiu inchis eu si toti politicienii. Ce e asta? Sau cum facem, am voie doar sa primesc, nu am voie sa raspund acestor lucruri? Nu vreti sa stiti ce limbaj... Am inteles, oamenii au fost foarte suparati ca mi-am manifestat scarba. Ok. Poate e un cuvant tare, pe care, din pozitia aia, nu ar fi trebuit sa-l folosesc", a adaugat Beciu.

Mii de oameni din toata tara au protestat miercuri si joi fata de ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor Penale. Protestatarii s-au strans, initial, in Piata Universitatii, ulterior deplasandu-se catre Piata Victoriei. Mitinguri au fost si la Cluj Napoca, Iasi, Sibiu, Timisoara si Craiova.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Catalin Beciu nazist protest ALDE, #Catalin Beciu autosuspendat ALDE protest , #ALDE