Tariceanu: Nu stiu daca suspendarea lui Basescu se va realiza

Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 22:35
5719 citiri
Tariceanu: Nu stiu daca suspendarea lui Basescu se va realiza
Foto: Antena 3

Propunerea privind initierea procedurii de suspendare si demitere a presedintelui Traian Basescu cu doua luni inainte de finalizarea mandatului acestuia reprezinta un semnal privind trecerea de la declaratii la fapte, a declarat duminica seara Calin Popescu-Tariceanu.

Pe de alta parte, acesta a precizat ca, in acest moment, nu stie daca se vor intruni conditiile pentru indeplinirea primei etape din procesul suspendarii.

"Eu cred ca daca nu vom trece de la declaratii politice frumoase, (...) daca nu sunt insotite de fapte, inseamna ca discursul este un simplu bla, bla. Daca dorim ca aceste legi sa fie respectate nu putem sa trecem cu vederea aceste actiuni ale presedintelui. (...) Romania are nevoie de un moment in care se reseteaza (...) ", a afirmat Tariceanu la Antena 3.

Tariceanu a expus intr-un comunicat argumentele pentru o noua suspendare a presedintelui.

El a mentionat declaratia adoptata de Parlament in 25 iunie cu 344 de voturi "pentru" prin care se cere demisia presedintelui Traian Basescu, precum si comunicatul pe care l-a dat in calitate de presedinte al Senatului, in 21 august, referitor la intalnirea de la Palatul Cotroceni a sefului statului cu o delegatie a PMP si la declaratiile facute de Basescu ulterior la un post de televiziune.

De asemenea, interventia institutionala a lui Basescu la Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in problema portofoliului si candidatului Romaniei la functia de comisar european "reprezinta o noua escaladare a practicilor prezidentiale neconstitutionale si o dubla incalcare a Constitutiei de catre Presedintele Romaniei", a mai sustinut Tariceanu.

Tariceanu face calendarul unei noi suspendari a lui Basescu: Referendum la 2 noiembrie (Video)

In ceea ce priveste concretizarea acestei propuneri, liderul PLR a marturisit duminica seara ca nu stie in ce masura aceasta va avea loc.

"Nu pot sa spun, in acest moment, daca se va realiza, daca se vor intruni conditiile pentru indeplinirea primei etape", a spus Tariceanu.

Astfel, initiativa trebuie sa fie semnata de cel putin o treime din numarul total al parlamentarilor, dupa care cererea de suspendare trebuie sa fie inaintata Curtii Constitutionale pentru obtinerea avizului consultativ.

Ulterior, cererea este votata in Parlament, unde trebuie intrunita majoritatea, caz in care este organizat referendumul popular.

Monica Macovei: Ponta, Tariceanu si conducerea UDMR fac acum jocul Moscovei

"Toti parlamentarii care au votat in 2012 pentru suspendarea lui Basescu au urmarit comporatmentul lui pana in prezent. Daca ei cred ca presedintele si-a schimbat atitudinea, atunci sigur ca aceste demers este inutil", a adaugat Tariceanu.

Acesta a precizat ca luni va incepe strangerea de semnaturi.

Tariceanu: Iohannis, o papusa in manile lui Basescu

Liderul PLR a vorbit duminica si despre presedintele PNL Klaus Iohannis si despre pregatirea care il recomanda pe acesta pentru functia de presedinte al Romaniei.

Iohannis si Blaga, despre "fumigena" lui Tariceanu

"Iohannis este un fel de papusa in mainile papusarului-sef, Traian Basescu (...).

Cartea sa de vizita este exclusiv legata de primaria Sibiului. Functia de primar iti da posibilitatea sa intri in contact cu cetatenii, de aici pana la Presedintiei este un drum lung de tot. (...)

Foarte multe dintre lucrurile care s-au facut la Sibiu nu sunt facute de domnia sa, sunt proiecte finantate cu bani europeni, eram prim-ministru, stiu cati bani am dat in perioada aceea Sibiului. (...) Nu toate orasele au avut ocazia sa fie alese Capitala Culturala Europeana.

Putem sa ne intrebam, se puteau face mai multe cu acesti bani? Nu pot sa dau eu raspunsul", a mai spus Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Tariceanu suspendare presedinte, #Calin Popescu Tariceanu Klaus Iohannis , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014