Editorial: Un presedinte care spune adevarul

Joi, 14 Mai 2009, ora 08:14
2815 citiri
Editorial: Un presedinte care spune adevarul

Dupa ce si-au muiat limba in toate temele pe care sfetnicii le-au decretat numai bune de ametit electoratul, de la temperatura ogorului pentru insamantare la celule stem, fermentatia branzei, anticoruptia la licurici, integrare europeana cu spinarea dreapta si lefuri de mii de euro la capatul cincinalului, apoi au tras o lista cu pomeni pe motivul ca nu te poti impotrivi dorintei de mai bine, politicienilor le-a mai ramas ceva in tentativa de a smulge iubirea din inimile ramase fara simtire: adevarul.

Nu adevarul contemplativ, accesibil celor care descopera natura, orasul si oamenii. Si nici cel care transforma dorintele in fantasme, cu unica legatura cu realitatea prin faptul ca au ca sursa personaje care exista (tomuri cu autostrazi, de exemplu).

Ci adevarul pe care niciodata, in nicio situatie, un politician nu este sfatuit sa-l spuna. Care are legatura cu neputinta, eroarea in apreciere, lipsa de discernamant si scheletii din dulap. Adica lucruri pe care le stie tot romanul, dar i se transmite ca are orbul gainilor, limite in judecata si incompetenta in a aprecia afacerile statului, nefiind instruit.

Adevarul, rostit in cadrul unui exercitiu de dezinhibitie, si mai apoi cu forta pe care ti-o da linia dreapta, ar avea si efectul scontat de toti consilierii de campanie: ar produce impresie artistica, ar umaniza si ar manipula eficient sentimente.

Imi vine in minte un exemplu: episodul scrisorii trimise de Calin Popescu Tariceanu lui Traian Basescu pentru a-l ajuta pe Dinu Patriciu in afacerile cu procurorii. O dezvaluire care n-a mirat pe nimeni decat pentru faptul ca s-a produs si i-a adus presedintelui un capital de imagine enorm.

Desigur ca am asistat la desfasurarea unui interes electoral, pentru ca altfel, dezvaluirea aparea in momentul trimiterii scrisorii.

Aseara, Crin Antonescu a prestat in acelasi spirit. A recunoscut ca Guvernul Tariceanu a comis greseli in materie de repartizarea cheltuielilor. A mers pana acolo incat a afirmat ca, pe final de mandat, fostul premier "putea sa fi mai strans la punga", "a facut risipa", si a explicat si de ce: "din considerente electorale".

Nu-l cunosc suficient de bine pe presedintele PNL incat sa imi dau seama daca spusele sale au la baza considerente de campanie sau este pur si simplu sincer si recunoaste evidenta. Dar deoarece insista, la fiecare aparitie publica, sa sublinieze ca nu-l intereseaza sa castige voturi, ci sa spuna adevarul, si repeta acest lucru, ma face sa inclin spre prima varianta.

Nu-i niciun bai, nu poti sa acuzi politicienii ca isi doresc sa invinga. Baiul este ca asemenea atitudini sunt raritati. Si de multe ori, sunt neinspirate (reporter: cati securisti mai sunt in politica? Mircea Geoana: nici noi nu mai stim cati suntem).

Dar ar putea reprezenta punctul zero al schimbarii relatiei dintre ei si electorat. Ar incepe prin a fi sinceri din interes si, la un moment dat, datorita exercitiului, adevarul s-ar transforma in a doua natura. Noi ne-am recapata increderea, si am zbughi-o la urne.

Necazul este ca fiind sinceri, trebuie sa ne prezinte realizari. Deci pe moment, n-am zbughi-o. Insa am putea s-o facem, intr-o zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Crin Antonescu presedinte, #adevar minciuna politica, #prezidentiale 2009 , #Crin Antonescu