C.P. Tariceanu, un muschetar la Congresul PSD

Luni, 12 Martie 2018, ora 07:39
7270 citiri
C.P. Tariceanu, un muschetar la Congresul PSD

Nu-mi este clar in ce calitate s-a prezentat si a vorbit domnul Tariceanu la Congresul PSD. Probabil, a fost invitat ca presedinte al partidului de dreapta aliat cu cel de stanga, intr-o coalitie contra naturii.

Corect, exista in intreaga lume obiceiul ca, la evenimentele de seama ale partidelor, sa fie invitati prieteni, sustinatori, adepti, dar si reprezentanti ai partidelor de opozitie. Este cel putin o chestiune de cutuma.

Dar sa inviti numai prieteni si sa nu-ti etalezi curtoazia fata de nimeni din Opozitie si nici macar fata de fostii presedinti ai propriului partid, asta mi se pare nu numai impolitete, ci si putina marlanie.

Ceea ce era de asteptat s-a produs. In loc sa vorbeasca despre partidul care l-a invitat la Congres, despre rezultatele - bune sau rele - ale guvernarii in coalitie, presedintele ALDE a inceput prin a ataca frontal statul de drept.

In atacul sau, dl Tariceanu, care se declara totdeauna cel mai strasnic aparator al prezumtiei de nevinovatie cand isi aduce aminte de propriul sau dosar aflat in instanta, pronunta fara sa ezite adevarate sentinte:

"...dosarele care au fost scoase rapid de la sertar de unii procurori marioneta". Asadar, procurorii-marioneta au scos rapid dosare din sertar. Spus cu subiect si predicat, fara loc de intoarcere, exact ca o sentinta definitiva. S-o fi pronuntat oare vreun judecator?

Nici pomeneala! A pronuntat-o - tineti-va rasul! - un inginer hidrotehnician! Dar ma intreb: nu beneficiaza si procurorii (pe care, cu o inacceptabila nedelicatele, dl Tariceanu ii eticheteaza "marioneta") de tot atata prezumtie de nevinovatie, cata isi revendica acelasi Tariceanu pentru el insusi?

In opinia mea, se observa o ingerinta evidenta a inaltului reprezentant al Puterii Legislative direct in treburile celei Judecatoresti. Nu e de mirare. Dl Tariceanu are el insusi un dosar pe rol la o inalta instanta de judecata.

In acest context, cred ca nu degeaba deschide dl Tariceanu asemenea problema tocmai la congresul social-democratilor. Stie si dansul cu ce bucurie ii sorb vorbele multi dintre membrii PSD, aflati si ei in calitatea de inculpat, cercetat, urmarit sau macar banuit penal.

Si cine ii inculpa, cerceteaza sau urmareste? Evident, procurorii, adica acei profesionisti care exercita o ocupatie onesta, ca oricare alta, dar pe care dl Tariceanu ii ofenseaza, lipindu-le pe frunte eticheta "marionete", la modul cel mai general, necercetati, neurmariti, neinculpati si nejudecati.

Iar Consiliul National pentru Combaterea Discriminairii, care a condamnat recent doi gazetari pentru ca ar fi ofensat un demnitar, se face ca nu observa aceasta noua ofensa!

Bineinteles ca dl Tariceanu nu se lasa si ataca statul de drept pana la varful piramidei, pretinzand indirect demiterea unui inalt magistrat, in acesti termeni: "Ziua in care presedintele va iesi in conferinta de presa si va anunta ca nu o revoca pe Laura Codruta Kovesi va fi ziua in care isi va semna singur sentinta".

Doi iepuri dintr-un foc: o amenintare la adresa presedintelui tarii si una la adresa procurorului sef DNA - respectiv institutia care tocmai l-a trimis in judecata pe inculpatul Tariceanu pentru marturie mincinoasa.

Nimic nu ilustreaza mai bine bizareria situatiei in care se baga singur presedintele Senatului decat vorbele scriitorului rus Turgheniev: indiferent daca are sau nu are dreptate, inculpatul se va plange totdeauna de judecator.

Fara indoiala, si acest capitol se inscrie in aceleasi joc de a le face pe plac participantilor la congres, multi aflati cu musca pe caciula, altii deja in instante, dupa gratii sau iesiti de acolo.

Ar mai fi multe de spus, dar ma limitez sa citez modul cum isi incheie presedintele Senatului alocutiunea de la Cogresul PSD:

"Sunt convins ca suntem mai puternici decat sistemul, decat statul paralel". Iar eu ma intreb: cine suntem "noi", acestia despre care presedintele Senatului pretinde ca am ajuns atat de puternici?

Citesc printre randuri ca "noi" suntem cei care lupta contra "statului paralel", adica tot felul de persoane aflate in conflict cu legea, care au deja pe rol dosare penale sau care se simt doar cu musca pe caciula.

Altfel, n-ar avea niciun sens sa ne bagam "noi", ca musca-n lapte, in razboiul contra vreunui stat, oricat ar fi el de paralel, de perpendicular, sau de mai cine stie cum. Corect?

Iar daca acestia suntem "noi", atunci cine este "statul paralel"? Ei bine, pana acuma nu l-a vazut nimeni, nu l-a mirosit nimeni, nu l-a auzit nimeni, nu l-a pipait nimeni. Este, cum spun chimistii, incolor, inodor si insipid.

Iar lupta domnului Tariceanu, care scoate sabia nervos atunci cand aude de justitie sau de statul de drept, imi aminteste de muschetarii lui Alexandre Dumas-tatal, care trageau sabia din teaca oricand, impotriva oricui si nu o data impotriva cuiva pe care nici nu-l vazusera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#Calin Popescu Tariceanu statul paralel, #Calin Popescu Tariceanu inculpat, #statul de drept, #statul paralel , #DNA
Comentarii