Calin Popescu Tariceanu a fost achitat pentru marturie mincinoasa

Luni, 22 Aprilie 2019, ora 21:43
20411 citiri
Calin Popescu Tariceanu a fost achitat pentru marturie mincinoasa
Foto: Facebook/ Calin Popescu Tariceanu

Un complet de 5 judecatori de la Inalta Curte au pronuntat, luni seara, decizia in dosarul in care presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a fost achitat in prima instanta pentru marturie mincinoasa. Decizia de achitare a fost, astfel, mentinuta si este definitiva.

In urma cu o luna, procurorul DNA a cerut rejudecarea intregului caz, in timp ce avocatul lui Tariceanu a cerut pronuntarea unei decizii definitive de achitare.

Completul care a dat decizia in acest caz este format din: Mirela Sorina Popescu (presedinte), Ana Hermina Iancu, Ioana Bogdan, Francisca Vasile si Silvia Cerbu.

Tariceanu: Este o inscenare

"Consider ca acest proces in care am fost antrenat este o inscenare ca urmare a recomandarilor facute in MCV, ca rezultatele luptei impotriva coruptiei sa se soldeze cu "big fish". Datorita pozitiilor pe care le-am avut sau le detin, fac parte din aceasta categorie.

Au incercat sa ma tarasca intr-un proces de coruptie, nu au avut alte elemente, au incercat cu evaziunea fiscala, ar fi fost simplu pentru procurori sa vada ca acea presupusa tranzactie nu a fost in realitate facuta.

Au incercat sa sugereze ca eram la curent cu acea tranzactie. In 2008 aveam o agenda suficienta ca sa am grija si de cabinetul sotiei", a declarat Calin Popescu Tariceanu, in fata judecatorilor.

DNA critica decizia de achitare

In schimb, procurorul DNA a cerut rejudecarea procesului.

"Dispuneti casarea sentintei penale 318 din 2018 si rejudecati avand in vedere ca instanta de fond nu s-a pronuntat pe fapta pentru care a fost trimis in judecata.

Sunt intrunite in cauza elementele de marturie mincinoasa, nu cum instanta de fond a refuzat sa cerceteze.

Va solicitam sa dispuneti casarea cu trimitere spre judecare. Judecatorii de fond nu s-au pronuntat cu privire la actul de sesizare. Ar fi o incalcare a dreptului de aparare al inculpatului si al Parchetului", a declarat procurorul DNA, in fata instantei.

Acuzatiile DNA

Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016 pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, el fiind achitat pe 22 mai 2018 de un complet de la instanta suprema format din trei judecatori.

Decizia a fost atacata cu apel de procurorii anticoruptie, procesul fiind pe rolul completului de 5 judecatori.

(I.S.)

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Calin Popescu Tariceanu marturie mincinoasa, #Calin Popescu Tariceanu DNA, #Calin Popescu Tariceanu Inalta Curte, #Calin Popescu Tariceanu sentinta , #DNA