Inalta Curte a stabilit ultimul termen in dosarul lui Tariceanu. "Printul" Paul: Scuzati, if i speak english and romana, half-half?

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 13:59
13094 citiri
Inalta Curte a stabilit ultimul termen in dosarul lui Tariceanu. "Printul" Paul: Scuzati, if i speak english and romana, half-half?
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Inalta Curte a stabilit pentru 8 mai termenul final in procesul in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Magistratii au vrut initial sa stabileasca ultimele discutii din acest caz peste o saptamana, 23 aprilie, dar avocatul lui Tariceanu a aratat ca seful Senatului participa la un eveniment in strainatate. "Intre 23-24 aprilie la Tallin (Estonia) este conferinta presedintilor de parlamente. Avem si bilete de avion si rezervari, le depunem", a spus avocatul.

Inalta Curte a pus in vedere avocatului si procurorului DNA ca la urmatorul termen, 8 mai, la ora 7:30, sa vina pregatiti pentru pledoariile finale si pentru incadrarea juridica a infractiunilor de care este acuzat seful Senatului.

La termenul de astazi au fost audiati ultimii trei martori: cuplul Lia A Romaniei si Paul Al Romaniei si milionarul Remus Truica.

Lia A Romaniei a declarat ca Remus Truica ar fi amenintat-o pe ea si pe sotul ei, Paul Al Romaniei, cu relatiile din magistratura si cu numele fostilor premieri, Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu. Truica a negat aceste acuzatii, iar Paul Al Romaniei a spus ca nu stie nimic despre acest lucru. Completul este format din Constantin Epure (presedinte), Stefan Pistol si Geanina Arghir.

Printul voia sa declare in romgleza

Paul Al Romaniei si Lia A Romaniei au beneficiat de serviciile unui translator pentru audierea de astazi.

Paul Al Romaniei: Scuzati, if i speak english and romana, half-half? Eu inteleg 90% din limba romana, nu vorbesc foarte bine.

Judecator: Aici nu vorbim romgleza. Avem translator de engleza, daca nu intelegeti, intrebati.

Audierea lui Paul Al Romaniei a continuat in limba engleza, iar translatoarea traduce in romana intrebarile si raspunsurile.

Paul Al Romaniei a aratat ca in momentul in care s-a intalnit cu Remus Truica, acesta i-a spus ca a lucrat cu Tariceanu, dar nu mai lucra in momentul primei intalniri. In timpul audierii, Paul Al Romaniei foloseste si fraze combinate, cuvinte din limba romana si cuvinte din limba engleza.

"Printul" a explicat ca nu are nicio cunostinta ca Tariceanu sa fi avut vreo legatura cu retrocedarile legate de Ferma Regala Baneasa si Padurea Snagov.

"Tariceanu favoriza o parte a familiei mele. El a facut tot posibilul sa nu obtin nimic inapoi, altfel incat nu vad cum ar fi posibil sa ma fi ajutat sa obtin retrocedarile", a declarat Paul.

Mostenirea bunicului Carol al II-lea

Tariceanu ar fi facut totul ca mostenirea lui Carol al II-lea ("bunicul meu") sa ajunga la regele Mihai I ("unchiul meu"). Era vorba in principal de proprietatile de la Sinaia, Azuga sau Predeal.

"Pe Tariceanu l-am intalnit prima oara in 2005, la ambasada Frantei, si apoi am propus acestuia sa ma implic in a promova imaginea Romaniei in afara tarii. Acesta a raspuns imediat, spre surpriderea mea, ca nu e de acord cu propunerea pe care i-am facut-o, el fiind prieten cu principesa Margareta si sotul acesteia, principele Radu Duda", a precizat "printul" Paul.

"Pinsesa Margareta, ea are voie sa fie pinsesa, Radu Duda nu este prins, el nu are acest drept", a tinut sa precizeze Paul Al Romaniei.

Martorul a dat detalii si despre momentul in care relatia dintre el si Truica s-a deteriorat si l-a dat in judecata pe milionar.

"In timpul discutiilor, Truica mi-a spus sa nu indraznesc sa ma pun cu ei. Mi-a spus ca nu am nicio sansa sa lupt impotriva acestui grup puternic din care facea parte. Din grup mai faceau parte israelienii Tal Silberstein, Benny Steinmetz si firma de avocatura Tuca. El nu a facut referire la Tariceanu", a mai spus Paul.

"Printul" a aratat ca nu are cunostinta despre relatiile pe care Tariceanu le-ar fi avut cu Dan Andronic sau cetatenii israelieni implicati in dosarul Fermei Regale Baneasa.

Audierile

Totul a inceput la ora 9:00, iar primul martor audiat in acest dosar a fost Lia A Romaniei.

"Al Romaniei Paul?", "Prezent!",

"A Romaniei Lia Georgia?", "Prezent!",

"Truica Remus?", "Este pe drum, ajunge in cateva minute!".

"Cand ajunge sa astepte pe hol, il vom audia ca martor", a venit ordinul judecatorului.

"Printii" Paul si Lia au cerut translator de limba engleza pentru audierea lor ca martori.

Potrivit procedurii, translatorul a depus si el juramantul pe Biblie.

Procedura juramantului a fost reluata si in cazul "printesei" Liei, primul martor audiat in acest caz. Presedintele instantei i-a citit juramantul: "Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu...".

Cuvintele magistratului au fost repetate de translator, in soapta, Liei.

Lia A Romaniei: Ok.

Magistrat:.... Asa sa-mi ajute Dumnezeu!

Lia A Romaniei: Corect!

Nu avea actul de identitate la ea

Lia Georgia A Romaniei nu a avut astazi actul de identitate la ea, dar instanta a aratat ca poate da declaratii, deoarece este o persoana cunoscuta, dar sa trimita o copie de pe actul de identitate pana la urmatorul termen.

Lia a stat intr-o banca in fata completului, alaturi de translatoare, care ii traduce intrebarile instantei.

"Am fost ingrijorata despre declaratiile publice sau private ale lui Tariceanu. Eu si sotul meu respectam faptul ca Romania este o republica. Insa am fost foarte ingrijorati de marturiile unor martori. Acestia au dat declaratii care au fost incorecte sau care au adus prejudicii sotului meu in cazul unor retrocedari.

Au fost bazate pe martori mincinosi sau marturii incorecte. Si anume ca primul meu sot este un impostor. De ce ar fi important asta intr-o republica?", si-a inceput declaratia Lia A Romaniei.

Presedintele completului i-a explicat ca in acest caz nu se discuta despre retrocedarile de terenuri, dosar care este pe rolul Curtii de Apel Brasov, ci despre acuzatiile de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, in cazul lui Calin Popescu Tariceanu.

Lia A Romaniei este atenta la traducerile facuta de translatoare si confirma cu "yes" sau "no" afirmatiile sau povesteste cum s-au derulat retrocedarile, intr-o engleza cu un puternic accent britanic.

Intrebarile Inaltei Curti

Judecator: In ce context s-a ajuns ca dumneavoastra sau sotul dumneavostra sa faceti cereri de retrocedare si ce legatura au cu obiectul acestei cauze? La ce avocat ati apelat pentru retrocedarea Fermei Baneasa si Padurea Snagov?

Lia A Romaniei: La inceput am apelat la firma de avocati Tuca, Zbarcea si asociatii. La inceput am fost prezenta la primele discutii, nu stiam nimic despre aceasta firma de avocatura. Dupa 21 de ani, mergand pe procedura de exequator, sotul meu trebuia sa castige in Romania sau sa faca o cerere de recunoastere pentru a fi de acord cu deciziile date de Portugalia, Marea Brutanie, Franta si Elvetia.

Toate au aratat ca sotul meu era succesorul legal al lui Carol al II-lea si in ce priveste mostenirea lasata de Carol Mircea (fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, tatal lui Paul Al Romaniei-n.red), dar si calitatea de mostenitor de pe urma Elenei Lupescu, sotul meu cumparand drepturile succesorale ale Monicai Urdareanu.

Lia a povestit ca Remus Truica i-ar fi spus "ca nu mai face politica si ca isi dedica timpul pentru a face afaceri". Acesta le-ar fi promis finantare pentru procedura de restituire in cazul Fermei Regale Baneasa si a Padurii Snagov. "I-am verificat afacerile in domeniul imobiliar", a explicat Lia.

De proceduri urma sa se ocupe o echipa de 14 avocati de la Tuca, Zbarcea si asociatii, condusa de Robert Rosu. In sediul firmei de avocatura a vazut-o pe fosta sotie a lui Calin Popescu Tariceani, Ioana Tariceanu.

"Era imbracata foarte casual, sic. Nu era in tiparele acesteia, eu observand-o la televizor tot timpul, ca fiind o doamna care se imbraca elegant. L-am intrebat pe Robert Rosu daca este clienta casei de avocatura, raspunsul a fost: Nu ati vazut-o pe doamna Tariceanu, in sensul ca este gresit si nu era ea", a aratat Lia.

"I-am raspuns lui Rosu: nu mai juca jocuri ca pot merge sa i-o arat pe doamna pe care eu am asociat-o cu Ioana Tariceanu", a explicat Lia.

"Cred ca a utilizat cuvantul furat"

Lia A Romaniei sustine ca ar fi fost amenintati de Remus Truca cu relatiile pe care le avea. "Am fost amenintati, era spre sfarsitul relatiei cu domnul Tuca. Sotul meu a refuzat sa semneze mai multe contracte, erau contracte de 60 de pagini, numai despre proprietati.

Robert Rosu ne-a spus: Trebuie sa vorbesc cu voi, pentru ca mi s-au furat 100.000 de euro. Lucrurile au devenit foarte dificile. Amandoi am fost amenintati cu jihad, si alti apropiati ai nostri au fost amenintati, in legatura cu aceste retrocedari. Robert Rosu i-a spus sotului meu: Nu mai aveti nicio proprietate in Snagov. Remus Truica le-a dat sau le-a vandut, fara sa ne dea noua procentul stabilit in contract. Cred ca a utilizat cuvantul furat. Am insistat sa avem o intalnire cu Remus Truica".

Intalnirea a avut loc la sediul firmei Tuca, Zbarcea si asociatii, la care ar mai fi participat Truica si Rosu. Discutiile au vizat retrocedarea padurii Snagov. "De la Rosu am aflat ca proprietatea fusese vanduta, iar sotul meu nu primise niciun ban", a povestit Lia.

Truica ar fi pus o intrebare retorica sotului sau: "Credeti ca Robert Rosu este avocatul dumneavoastra?"

"Printesa" a aratat ca au fost mai multe "acuzatii, de fapt declaratii". "Robert Rosu nu a fost niciodata avocatul dumneavoastra, a spus Truica. El a aratat ca Rosu nu a respectat interesele sotului meu in cazul Snagov si de asemenea a facut referiri la fostul premier Adrian Nastase si la premierul Calin Popescu Tariceanu", a precizat Lia.

Amenintarile lui Truica

Judecator: La ce anume s-a referit?

Lia A Romaniei: We will be crushed! Ca noi vom fi zdrobiti!

Judecator: Concret, ce vi s-a spus?

Lia A Romaniei: Numele lui Tariceanu a fost spus a doua zi de Truica. In momentul in care sotul meu i-a cerut socoteala lui Truica, acesta a spus: avocatul Robert Rosu nu a fost avocatul vostru, Truica solicitandu-i sotului meu sa nu i se mai impotriveasca, pentru ca are legaturi cu judecatori si inclusiv cu premierul Tariceanu.

Lia a explicat ca nu l-a mai vazut pe Robert Rosu de atunci, iar sotul sau s-ar fi simtit foarte rau din acel moment. Ea a dat detalii si despre Marius Marcovici, fost consilier al lui Tariceanu, care a fost implicat in procedura de retrocedare: "Truica ne-a spus ca Marcovici urma sa faca cercetari privind inscrisurile noastre."

"La acea data, nu stiam care era rolul lui Marcovici. Ulterior, mi-am dat seama ca sunt toti conectati. Am aflat ca acesta era in relatii cu cetatenii israelieni, dupa ce am fost amenintati de catre o persoana de legatura dintre noi si Remus Truica. Este vorba de Lucian Mateescu (Lia si-a adus aminte de numele acestuia dupa ce si-a consultat agenda telefonica -n.red). Am aflat mai tarziu ca lucra pentru Dan Voiculescu, iar acesta urma sa gaseasca cumparatori pentru cele doua imobile", a tinut sa precizeze Lia A Romaniei.

"Ne-a spus ca are relatii puternice"

In ce priveste numele lui Tariceanu, Lia a afirmat ca, la inceputul relatiei cu Rosu si Truica, acestia nu l-au amintit: "Truica ne-a spus ca are relatii puternice".

"Ulterior, cand procedura era finalizata, si le-am cerut socoteala, Truica ne-a amenintat si in acel moment acesta a facut referire la Tariceanu", a spus Lia A Romaniei.

"Nu stiu daca Popescu Tariceanu a fost implicat in aceste retrocedari", a raspuns Lia A Romaniei, unei intrebari adresate de avocatul presedintelui Senatului.

"Atat in public, cat si in privat, Tariceanu, facand referiri la sotul meu, a spus ca este un impostor. Aceste referiri la adresa sotului meu au fost facute si in perioada in care detinea functia de premier sau in cea in care detinea functia de presedinte al Senatului", si-a aratat nemultumirea "printesa".

Concluzia Liei a fost ca Tariceanu avea o pozitie adversa la adresa sotului sau si "a acestei ramuri a Casei Regale".

"Imi cer scuze ca nu am reusit sa fiu atenta. Am trecut prin niste teste intensive de fertilitate, in aceeasi perioada prin care treceam prin menopauza si am avut trei operatii. Memoria mea nu este prea buna. Atunci cand Truica a mentionat judecatorii si politicienii, mi-a luat mana de langa lift, acum realizez de ce nu mi-a spus acest lucru langa Robert Rosu, acum realizez ca este un cosmar pentru judecatori", si-a incheiat marturia Lia A Romaniei.

Truica a intarziat la intalnirea cu instanta

Remus Truica a intarziat cateva minute la Inalta Curte. A venit intr-un costum negru, elegant si cu camasa alba. Vorbeste respectuos cu instanta, este atent la detalii.

"La audiere procurorul de caz a incercat sa directioneze discutia catre doua subiecte - persoana domnului Tariceanu si fonduri in campania electorala din 2009. Nu am dezvoltat cu Tariceanu niciun fel de relatie fiind doar cunostinte. Din momentul in care l-am cunoscut pe Tariceanu si pana in 2008, relatia cu sotia lui Tariceanu a fost foarte mica", si-a inceput declaratia milionarul.

Din ce si-a adus aminte, familia Tariceanu a fost o singura data la el acasa, locuind in aceeasi zona din Snagov. "A fost o petrecere unde au fost mai multi invitati. Nu imi aduc aminte contextul in care au venit in vizita. Nu am discutat niciodata cu Tariceanu despre bunurile pe care Paul al Romaniei le revendica", a tinut sa precizeze Truica.

Excursia din Israel

Milionarul a dat detalii si despre excursia din Israel, cand a fost invitat de Tal Silbestein. Eveniment la care a participat si Tariceanu.

"Nu am participat la discutiile pe care Tariceanu le-a avut cu Silberstein, avand in vedere ca pana in decembrie 2004 am activat intr-o zona politica situata intr-o pozitie adversa fata de cea din care facea parte inculpatul din aceasta cauza", a precizat Truica.

Truica a dat detalii despre afacerile imobiliare pe care le-a derulat impreuna cu Tal Silberstein si relatiile cu societatea de avocatura Tuca, Zbarcea si asociatii. El a povestit si cum a ajuns la Paul Al Romaniei, atunci cand a incercat sa-si cumpere un teren de langa casa sa: cel de la care a cumparat imobilul intermedia demersurile de retrocedare ale lui Paul Al Romaniei.

A negat acuzatiile

Truica a negat acuzatiile facute de cuplul Lia si Paul Al Romaniei, care au declarat ca i-ar fi amenintat. "Trebuie sa cunoasteti si personalitatea celor doi. Oricati bani le-ar da cineva, nu i-ar multumi. Nu am adus in discutie numele lui Tariceanu si eventualele consecinte pe care Paul Al Romaniei le-ar fi avut de suferit", a tinut sa precizeze Remus Truica.

Acuzatiile DNA

Potrivit rechizitoriului DNA, acuzatiile in cazul lui Calin Popescu Tariceanu au legatura cu declaratia pe care acesta a dat-o la DNA Brasov la data de 15 aprilie 2016, in care "a mentionat in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre: - retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului), - implicarea inculpatilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare, - actele de vanzare-cumparare vizand aceste bunuri".

Potrivit rechizitoriului, Calin Popescu Tariceanu "a mai facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu inculpatii Tal Silberstein, Andronic Dan Catalin si Truica Remus, in contextul mentionat mai sus, intalnirile si discutiile purtate cu acesta din urma referitor la taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor mentionate mai sus si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate".

In acelasi context, spun procurorii, presedintele Senatului ar fi declarat ca nu a avut o relatie apropiata cu Marius Marcovici, "ascunzand totodata ca are cunostinta de relatia acestuia din urma cu inculpatul Tal Silberstein. Totodata, inculpatul Popescu Tariceanu Calin Constantin Anton a afirmat in mod nereal ca nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Calip Popescu Tariceanu ICCJ, #Paul de Romania Tariceanu, #remus TRuica Tariceanu , #DNA