Tariceanu ii cere lui Iohannis sa-i demita pe sefii DNA si SRI

Vineri, 29 Iulie 2016, ora 14:53
9093 citiri
Tariceanu ii cere lui Iohannis sa-i demita pe sefii DNA si SRI
Foto: Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa ii demita pe sefii DNA si SRI, daca acuzatiile duse de Traian Basescu in aceste zile se dovedesc a fi adevarate.

Fostul sef al statului a acuzat duminica, la Romania Tv, ca Romania a inceput sa se transforme intr-un stat mafiot unde Kovesi si Coldea aresteaza pe cine nu le canta in struna.

"Am vrut sa construiesc un stat de drept, nu unul in care doi indivizi, Kovesi si Coldea, sa spuna cine sa fie arestat ca nu le-a cantat in struna. Nu mai pot ramane neutru legat de cateva persoane.

(...) Nu voi rabda sa se transforme in stat mafiot institutii in care am investit enorm. Cand au crezut ca sunt libere, au trecut la actiuni mafiote niste indivizi depozitari de informatii incredibil de importante. O sa-i opresc eu, indiferent care sunt costurile. S-a depasit o limita de functionare a statului de drept", a spus duminica Basescu, reluand aceleasi acuzatii si joi seara la B1 Tv.

Intr-un comunicat de presa remis vineri, Tariceanu a facut referie la aceste afirmatii, despre care sustine ca "pun sub semnul intrebarii tot ceea ce credeam ca am reusit sa construim in Romania pe baza valorilor democratiei si a statului de drept".

"Ieri (joi - n.red.), fostul presedinte a reiterat si intarit aceleasi idei. De mai bine de un an de zile, sunt unul dintre cei mai critici politicieni in privinta abuzurilor, care au transformat DNA si lupta anticoruptie intr-un instrument politic impotriva adversarilor incomozi, si in privinta amestecului ilegal al SRI in Justitie si, mai nou, in activitatea ANAF.

Afirmatiile lui Traian Basescu, potrivit carora Romania s-a transformat intr-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situatie inacceptabila, in care DNA si SRI sunt scapate de sub orice control civil, au acaparat si exercita puterea intr-un mod nelegitim in locul institutiilor democratice alese de cetateni", sustine presedintele Senatului.

Acesta mentioneaza ca, prin intermediul comunicatului de presa, face un apel public catre presedintele Iohannis "sa-si foloseasca intreaga autoritate si toate parghiile de care dispune, pentru a verifica la nivel institutional veridicitatea gravelor afirmatii facute de fostul presedinte al Romaniei", in conditiile in care, sustine fostul premier, "Comisia de supraveghere a activitatii SRI din Parlament este total ineficienta".

Tariceanu: Pasivitatea lui Iohannis confirma cele spuse de Basescu - Romania, stat mafiot

In continuare, Calin Popescu Tariceanu explica de ce a asteptat pana sa transmita acest comunicat si i-a cerut lui Klaus Iohannis demiterea Laurei Codruta Kovesi si a lui Florin Coldea, in cazul in care afirmatiile lui Traian Basescu se dovedesc a fi adevarate.

"Am asteptat cateva zile, inainte sa dau publicitatii acest comunicat, in speranta ca presedintele Iohannis va lua o pozitie ferma, va initia un demers fara vreun impuls din exteriorul Administratiei Prezidentiale. Asa era normal sa faca pentru ca oamenii sa cunoasca adevarul si pentru apararea reputatiei statului roman si a institutiilor sale in cazul in care fostul presedinte al Romaniei a mistificat realitatea prin cele declarate.

Din pacate, presedintele Iohannis a ramas pasiv, asa cum s-a intamplat si in alte situatii, cand ar fi trebuit sa actioneze. Continuarea acestei pasivitati ar confirma tacit realitatea infatisata de Traian Basescu si ar reprezenta o complicitate la perpetuarea conditiei Romaniei de stat mafiot.

In cazul in care demersul pe care il solicit va demonstra ca Traian Basescu a spus adevarul, Presedintele Romaniei va trebui sa-si asume responsabilitatea demiterii sefilor celor doua institutii, pentru a readuce Romania la normalitate, o Romanie in care drepturile cetatenilor si libertatile lor nu sunt la discretia procurorului-sef al DNA, Laura Kovesi, si a adjunctului SRI, Florian Coldea", a mai declarat presedintele Senatului.

Calin Popescu Tariceanu, care a fost trimis in judecata, pe 7 iulie, de procurorii DNA in dosarul de retrocedari al printului Paul de Romania, este cercetat de institutia anticoruptie si in noul dosar al lui Sorin Ovidiu Vintu, in care omul de afaceri i-ar fi dat un milion de euro lui Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR fiind deja retinut, vineri, de procurorii DNA.

Si in luna iunie Tariceanu si Basescu au facut front comun impotriva DNA.

F.N.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Tariceanu Iohannis sefi DNA SRI, #Basescu sefi DNA SRI , #DNA