Una dintre fostele sotii ale lui Tariceanu, audiata in dosarul retrocedarilor: Fostul sot mi-a cerut sa aplic legea

Marti, 25 Aprilie 2017, ora 20:21
6041 citiri
Una dintre fostele sotii ale lui Tariceanu, audiata in dosarul retrocedarilor: Fostul sot mi-a cerut sa aplic legea
Foto: Ziare.com

Ioana Valmar, fosta sotie a lui Calin Popescu Tariceanu, a dat, marti, o declaratie de martor la instanta suprema, unde presedintele Senatului este judecat in dosarul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, ea sustinand ca a refuzat oferta lui Remus Truica de a incheia o tranzactie la un pret mai mic pentru a nu plati taxe.

"Sunt fosta sotie a inculpatului Tariceanu. Am fost citata telefonic la DNA in legatura cu retrocedarea fermei Baneasa. Nu-mi amintesc sa-mi fi fost aduse la cunostinta dispozitie art. 118 si 120 din Codul Penal. Am semnat declaratiile. Nu s-au facut presiuni asupra mea", si-a inceput declaratia Ioana Valmar.

Fosta sotie a presedintelui Senatului a mai aratat ca a fost contactata in 2008 pentru a autentifica un contract de vanzare-cumparare a unui teren.

"Autentificarea nu a mai avut loc la biroul meu notarial. Am mentionat ce parti mi-au solicitat autentificarea, care era valoarea respectivului teren pe lista notarilor in 2008, faptul ca reprezentantul cumparatorului mi-a cerut sa evaluez terenul la o valoare mai mica, taxele notariale urmand a fi mult mai mici.

Am fost intrebata la DNA daca fostul sot avea cunostinta despre tranzactie, am spus ca da, ca nu am fost de acord cu cererea de a micsora valoarea tranzactiei si ca fostul sot mi-a cerut sa aplic legea. Am fost intrebata daca stiu mai multe persoane, printre care pe Dan Andronic, Tal Silbestein si Marius Marcovici si am spus ca da", a continuat martorul.

In continuare, Valmar a precizat ca a avut cu Dan Andronic o relatie de prietenie, de familie.

"Am mai fost intrebata daca-l cunosc pe Shimon Shevez. L-am vazut o singura data, la nunta lui Dan Andronic. O alta intrebare de la DNA a fost daca fostul sot stia ceva despre retrocedarea respectiva. I-am zis ca nu cred ca stie mai multe si ca, daca considera, ar trebui sa-l cheme.

Am mai fost intrebata de relatia de prietenie cu Andronic si am mai spus ca intr-o conversatie dintre mine si Tal mi-a zis ca vrea sa cumpere niste terenuri in Romania si daca as fi de acord sa perfectez eu tranzactia. I-am zis ca da, dar sa vad actele inainte. Mentionez ca nu am incheiat niciun contract privind vanzarea unor terenuri", a mai aratat fosta sotie a lui Tariceanu.

La intrebarea procurorului DNA daca discutiile cu Tal Silbertein erau despre terenurile care apartineau lui Paul al Romaniei, martorul a aratat ca despre aceste terenuri era vorba, dar "la modul general", iar discutiile erau din 2007.

Intrebata daca sotul sau stia despre contractul pe care urma sa-l semneze cu Truica, Ioana Valmar a sustinut ca nu obisnuieste sa discute cu sot despre clientii sai: "Mi s-a parut nelalocul ei propunerea pe care Truica mi-a facut-o, aceea de a micsora pretul tranzactiei. Aceasta a fost o exceptie, am discutat cu sotul meu despre asta. Intre Tal Silbestaein si Calin Tariceanu nu era la fel de mare prietenia ca intre fostul sot si Dan Andronic. Se intalneau des, fiind consultantul lui politic".

Intrebata cum s-a ajuns tocmai la biroul sau notarial, Valmar a aratat ca a fost contactata de avocatul Rosu: "Tal imi spusese ca in eventualitatea cumpararii unor terenuri se va adresa biroului meu. Cand am fost contactata am crezut ca de acolo a venit alegerea biroului meu".

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 23 mai, cand ar urma sa fie audiati alti doi martori - Serban Mihailescu si Traian Poenaru.

Procesul in care Calin Popescu Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului a inceput in 14 martie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce, pe 10 februarie, instanta a decis ca procesul poate incepe pe fond, respingand definitiv cererile si exceptiile formulate de presedintele Senatului.

In 6 iulie 2016, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata pe Calin Popescu Tariceanu, dupa ce ar fi mintit in declaratiile date ca martor in dosarul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, in care sunt judecati printul Paul, Remus Truica, Tal Silberstein si Dan Andronic. Alaturi de presedintele Senatului a fost trimis in judecata si Dorin Marian, fost sef al Administratiei Prezidentiale a Romaniei in anul 2000, acesta fiind acuzat tot de marturie mincinoasa.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ioana Valmar audiata proces Tariceanu, #fosta sotie Tariceanu audiata proces, #Tariceanu proces retrocedare padure Snagov , #DNA