Ziare.com

Cum arata bilantul primelor sase luni de guvernare?

de Lucian Hainarosie
Luni, 22 Iunie 2009, ora 18:43

   

Cum arata bilantul primelor sase luni de guvernare?
Au trecut mai bine de sase luni de la instalarea Guvernului Boc, timp in care trebuie sa recunoastem, ce-i drept, nu se puteau realiza prea multe, dar lucrurile s-au miscat totusi...la nivel declarativ.

Reprezentantii actualului Cabinet au meritul de a fi primii care au constientizat, abia dupa instalarea la putere, ca Romania va traversa o perioada de criza extrem de dificila. Lipsa de viziunea din timpul campaniei electorale cu privire la riscurile care planeaza asupra economiei nationale nu i-a impiedicat pe membrii Guvernului sa promita adoptarea rapida, imediat dupa investitura, a unui set de masuri anticriza.

La vremea respectiva, pentru Executiv, a adopta masuri anticriza echivala cu a lupta cu "greaua mostenire", viziune care nu s-a imbunatatit absolut deloc in ultimele luni.

Din acest motiv, masurile pe termen scurt propuse in programul de guvernare pentru "atenuarea efectelor negative ale crizei financiare si mentinerea stabilitatii financiare" s-au limitat la angajarea reducerii deficitului bugetului general consolidat pana la maxim 1,7% din PIB in 2009; reducerea deficitului de cont curent la 10,5% din PIB in acest an si asigurarea conditiilor pentru imbunatatirea ratingului de tara.

Ce s-a intamplat? Ratingurile Romaniei nu s-au imbunatatit, dar nici nu s-au inrautatit, asta pentrru ca doua din cele mai mari trei agentii de evaluare nu ne mai acorda de mult timp calificativul de "investment grade" (risc redus pentru investitii).

In plus, cu toate masurile mult trambitate de reducere a cheltuielilor, anul acesta vom avea un deficit bugetar de 4,6%, peste nivelul inregistrat anul trecut, iar asta nu mai este vina lui Tariceanu, pentru ca un deficit bugetar nu se transfera de la un buget la altul, ci rezulta strict din nivelul veniturilor si cheltuielilor dintr-un singur an.

Deficitul bugetar

Un deficit bugetar mare poate atrage dupa sine sanctionarea Romaniei cu suspendarea partiala sau integrala a fondurilor de coeziune, asta daca autoritatile intarzie sa adopte masuri pentru reducerea deficitului bugetar excesiv astfel incat sa revina in marjele prevazute de Pactul de stabilitate si Crestere.

Pe scurt, Romania ar putea pierde cele 6,55 miliarde de euro alocate de UE prin intermediul Fondului de Coeziune, pentru perioada 2007-2013, din simplul motiv ca autoritatile guvernamentale prefera sa vorbeasca de deficitul anului trecut in loc sa se ocupe in mod eficient de reducerea celui din 2009.

Spun in mod eficient deoarece incercari de reducere a cheltuielilor au fost, dar toate ineficiente sau absurde, acolo unde a fost vorba de rationalizari. S-a promis eliminarea de la bugetare a posturilor vacante din institutiile publice centrale si locale existente la sfarsitul anului trecut (aproximativ 139.500 de posturi) si reducerea cheltuielilor care nu sunt in legatura directa cu performanta obtinuta, pe scurt taierea fondurilor pentru deplasari, prime, sporuri sau stimulente financiare.

Sporurile nesimtite

In privinta sporurilor, Emil Boc a calificat inca de la inceput ca fiind nesimtite toate acele venituri obtinute de angajatii din sistemul public, incepand cu sporul de 75% pentru personalul ce lucreaza cu fonduri europene si terminand cu sporul pentru utilizarea unei limbi straine, care putea urca pana la cel mult 15% - 20% din salariu.

Pe lista sporurilor care trebuie eliminate sau reduse au mai fost incluse cele de 20% pentru participarea in comisiile de concurs, cele pentru gestionarea unor imprumuturi externe sau indemnizatiile de 25% pentru auditul public din cadrul institutiilor publice, toate aceste activitati urmand sa fie tratate ca atributii de serviciu.

In schimb, indemnizatia de conducere, care poate trece in unele cazuri si de 50% din salariu, nu a fost propusa pentru eliminare.

In ultima sedinta de Guvern din ianuarie, Emil Boc a prezentat natiunii un set de masuri, in 10 puncte, pentru limitarea efectelor crizei. Dintre aceste masuri amintim doar neimpozitarea profitului reinvestit; infiintarea fondului de contra-garantare a creditelor pentru IMM-uri; capitalizarea CEC-ului si a Exim Bank; alocarea a 20% din bugetul anului 2009 pentru investitia publica masiva in infrastructura sau cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare.

Investitii in infrastructura

Pe hartie, cei mai multi bani s-au dat pentru lucrarile de investitii, 20% din bugetul tarii, echivalentul a 10 miliarde de euro. Aici se incadreaza infrastructura din transporturi (autostrazi, drumuri nationale si judetene, canale navigabile, aeroporturi etc), infrastructura din domeniul mediului, a sanatatii, a invatamantului si, nu in ultimul rand, reabilitarea termica a blocurilor de locuit.

Niciun oficial nu a spus pana acum cati kilometri de drumuri s-au reabilitata sau construit, nici cate localitati au fost bransate la retele de apa si gaze naturale sau cate spitale au primit anul acesta fonduri pentru modernizare sau dotare tehnica.

Stim doar ca ministrul Transporturilor s-a plans ca nu poate finaliza ultimul tronson la Autostrada Soarelui pentru ca nu are bani si mai stim ca Ministerul Educatiei nu poate achita nici macar facturile pentru lucrarile care s-au efectuat la scoli si gradinite.

In schimb, baronii PSD dau ordine subalternilor sa asfalteze de pe o zi pe alta un drum judetean pe unde urma sa treaca seful de partid, iar ministerul condus de Vasile Blaga cheltuieste pentru reabilitarea termica a unei locuinte la fel de mult cat pretul ei de vanzare.

Fonduri structurale

A doua prioritate declarata a Guvernului pentru acest an este cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare. Deoarece performantele vechiului guvern au fost foarte slabe, actuala putere a decis sa infiinteze un comitet inter-ministerial sub coordonarea premierului si a vice-premierului, care sa monitorizeze saptamanal progresele facute in absorbtia fondurilor comunitare. Pana in prezent, niciun raport de monitorizare nu a fost facut public si nici nu s-a anuntat public ca Romania a reusit sa primeasca finantari substantiale pe mari proiecte.

Taxe si impozite

Ultima performanta in materie de reducere a birocratiei este eliminarea si comasarea unui numar de 189 de taxe. Potrivit estimarilor facute de premier, prin aceasta masura s-a realizat pastrarea in bugetele familiilor a 75 de milioane de euro pe an, lucru absolut laudabil.

Premierul nu a spus insa ca reducerea acestor taxe si tarife s-a realizat deoarece costurile de administrare erau superioare incasarilor efective, deci nu aduceau bani la buget.

Ce a dat pe o parte, Guvernul ar putea luat inzecit pe cealalta parte, prin introducerea impozitului forfetar, care a determinat deja mii de agenti economici sa-si radieze firmele. Teoretic, impozitul ar putea suplimenta veniturile la buget cu 400 milioane de euro, prcatic efectul sau ar fi egal cu zero, atat la capitolul incasari, cat si la cel de combatere a evaziunii fiscale, in conditiile in care s-ar putea renunta la el pana la sfarsitul anului, asa cum au declarat in repetate randuri reprezentantii PSD si, mai nou, cei ai PD-L.

O promisiune neonorata inca este cea a eliminarii impozitului pe profitul reinvestit. Aceasta masura a fost promisa inca din campania electorala si urma sa se realizeze in prima parte a anului printr-o Ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal.

Cele mai recente declaratii politice vorbesc despre o eliminare a acestui impozit din partea a doua a anului sau chiar inceputul anului viitor.


Salarii, pensii si ajutoare pentru categoriile defavorizate

Cand vine vorba de salarii, cel mai mult au avut de suferit profesorii, pentru a caror majorare salariala a fost adoptata o lege in Parlament, dar a carei intrari in vigoare a fost amanata printr-o serie de Ordonante de Guvern.

La sfarsitul lunii ianuarie, Boc promitea profesorilor ca vor beneficia anul acesta de o majorare de 5%, echivalenta cu rata inflatiei prognozata pentru acest an, de aproape doua ori mai putin decat a acceptat Tariceanu sa le acorde si de 10 ori mai putin decat le-au dat parlamnetarii.

Cresterea de 5% a fost promisa tuturor bugetarilor, dar pe masura ce timpul a trecut s-a renuntat pana si la aceasta ideea. Daca ar fi sa primeasca salarii indexate cu rata inflatie, bugetarii ar trebui sa beneficieze de o majorae cu cel putin 6 - 6,5% in acest an, dar, in definitiv, vor trebui sa spuna multumesc daca li se vor mai acorda salariile actuale.

O parte din companiile de stat, in special cele din domeniul transportului feroviar intampina deja dificultati in plata salariatilor, motiv pentru care Executivul se pregateste sa opereze reduceri de personal de pana la o treime.

Scoaterea in mod fortat la pensie a unui numar foarte mare de angajati din aceste companii va pune o presiune suplimentara pe bugetul asigurarilor sociale, care a fost impovarat in primavara aceasta prin introducerea pensiei minime obligatorii de 300 lei, incepand cu 1 aprilie, si de 350 de lei, de la 1 octombrie 2009.

Efortul bugetar aferent pensiei sociale minime, parte a planului anticriza a Cabinetului Boc, este de 750 milioane de lei (circa 200 milioane euro).

Imprumutul de la FMI

Una peste alta, cea mai notabila realizare a actualei puteri ramane imprumutul de la Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Romania a accesat, ca masura prevenitiva, un imprumut record de 20 de miliarde euro, dintre care 5 miliarde strict pentru finantarea deficitului de 4,6% agraet de FMI. Alte 13 miliarde au fost lasate pe mana BNR pentru a stabiliza cursul de schimb si pentru a relansa creditarea.

Intr-o oarecare masura, cursul de schimb s-a astabilizat, dar reluarea creditarii va mai intarzia cel putin pana la sfarsitul anului. Pe masura ce relansarea creditarii va intarzia, efortul BNR de a stabiliza leul va deveni tot mai costisitor din punct de vedere financiar, avand in vedere perspectivele deloc incurajatoare pentru economie: scadere de pana la 6,5%, somaj de peste 5% si cea mai mare rata a inflatie din UE.

In concluzie, ne-am imprumutat peste puteri pentru a finanta un deficit bugetar pe care nimeni nu face eforturi sa-l mentina in limite acceptabile si pentru a relansa creditarea intr-o perioada in care tot mai multi romani isi pierd locurile de munca, iar puterea de cumparare a populatie a scazut simtitor.

In rest, guvernantii se lauda ca au pastrat cota unica, desi aceasta a fost anulata prin introducerea impozitului minim, si defileaza cu programul Prima Casa, pentru care au constituit bugetul necesar doar pe hartie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4002 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
60 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Lasa-ti sa va explice fitilistii mincinosi pe forum cit de buni sunt actualii guvernanti si cit de rai au fost liberalii, ha, ha, ha!!!

"La sfirsitul lui 2004, datoria externa a Romaniei era ceva peste 21 miliarde euro, din care 10 miliarde erau datoria de stat si restul de 11 miliarde datorie privata, deci nu a statului. La sfarsitul anului datoria statului si cea privata 2008 ajunsese la aproape 73 miliarde euro. Deci in patru ani a crescut cu mai mult de 50 miliarde euro. A cui este aceasta datorie?
S-a imprumutat cumva statul roman in aceasta perioada? S-a imprumutat, dar absolut derizoriu! si, ca expresie a acestui fapt, toti reprezentantii statului roman, in frunte cu presedintele, premierul (atat cel anterior, cat si cel din prezent) si guvernatorul Bancii Nationale, au sustinut sus si tare, pe baza de cifre, ca statul roman este putin indatorat extern (de altfel, are o datorie externa de nici 11 miliarde euro, destul de relaxat esalonata, adica cu plati anuale rezonabile si nepunand probleme) si ca ar avea un puternic atu din acest punct de vedere, in conditiile actualei crize financiare si economice internationale." Asa ca, restul datoriei e privata ci apartine firmelor straine ce-si desfasoara activitatea in Romania. Statul, respectiv Guvernul chiar si cel condus de Tariceanu nu au nici o legatura cu datoria externa privata. Acum ati priceput, voi ce tot arucati fitile pedeliste mincinoase vis-a-vis de aceasta problema sau voi sunteti cuplati pe forum la stadiul de minciuna permaneta?

 

Boc si gasca mindria tarii din toate pozitiile si directiile, ha, ha, ha!!!

"La sfirsitul lui 2004, datoria externa a Romaniei era ceva peste 21 miliarde euro, din care 10 miliarde erau datoria de stat si restul de 11 miliarde datorie privata, deci nu a statului. La sfarsitul anului datoria statului si cea privata 2008 ajunsese la aproape 73 miliarde euro. Deci in patru ani a crescut cu mai mult de 50 miliarde euro. A cui este aceasta datorie?
S-a imprumutat cumva statul roman in aceasta perioada? S-a imprumutat, dar absolut derizoriu! si, ca expresie a acestui fapt, toti reprezentantii statului roman, in frunte cu presedintele, premierul (atat cel anterior, cat si cel din prezent) si guvernatorul Bancii Nationale, au sustinut sus si tare, pe baza de cifre, ca statul roman este putin indatorat extern (de altfel, are o datorie externa de nici 11 miliarde euro, destul de relaxat esalonata, adica cu plati anuale rezonabile si nepunand probleme) si ca ar avea un puternic atu din acest punct de vedere, in conditiile actualei crize financiare si economice... (arata tot comentariul) "La sfirsitul lui 2004, datoria externa a Romaniei era ceva peste 21 miliarde euro, din care 10 miliarde erau datoria de stat si restul de 11 miliarde datorie privata, deci nu a statului. La sfarsitul anului datoria statului si cea privata 2008 ajunsese la aproape 73 miliarde euro. Deci in patru ani a crescut cu mai mult de 50 miliarde euro. A cui este aceasta datorie?
S-a imprumutat cumva statul roman in aceasta perioada? S-a imprumutat, dar absolut derizoriu! si, ca expresie a acestui fapt, toti reprezentantii statului roman, in frunte cu presedintele, premierul (atat cel anterior, cat si cel din prezent) si guvernatorul Bancii Nationale, au sustinut sus si tare, pe baza de cifre, ca statul roman este putin indatorat extern (de altfel, are o datorie externa de nici 11 miliarde euro, destul de relaxat esalonata, adica cu plati anuale rezonabile si nepunand probleme) si ca ar avea un puternic atu din acest punct de vedere, in conditiile actualei crize financiare si economice internationale."

A CUI E VINA ?

Raspuns la intrebarea din titlu : JALNICA. Asta n-ar fi nimic, daca s-ar vedea la orizont niste semne bune. Dar nu se vad. Ni se a anunta faptul ca ne imprumutam in fiecare luna, in afara de imprumutul luat de la FMI. Si atunci, la ce sa ne astepta, ? Guvernul, in afara de "jocuri de glezna", de "lupte intestine" intre cele doua partide, nu ne arata. Daca nu ar fi de plins, "ne-am ride".

La cat de prost stiu sa vorbeasca PDL-istii - in comparatie cu gargaragiii din PSD si PNL

orice prost poate sa spuna orice despre ei

Basescu nu pote fi invins

Disperatii tipa. Tipa degeaba ca nu au nicio sansa de reusita. Campaniile din mass media sunt fara impact. Basescu va castiga clar. VA ZDROBI TOT. v A CHINUITI DEGEABA SA COMENTATI CA NU VA CITESTE NIMENI CARE AR FI IMPRESIONAT DE CEEA CE SCRIETI.

Basescu nu mai poate castiga nimic pentru ca nu are un partid pe care sa se bazeze

PDL e un partid de prosti

gelu e jos cu gramatica

gelule 'lasati' se scrie intr-un singur cuvant !!!

basescu

nu mai are mult si infunda puscaria pe viata,unde-i locul lui favorit,doamne ajuta !

Se ne fereasca Dumnezeu ca acest guvern sa dureze mai mult de un an.

Tara are nevoie de un nou guvern si un nou presedinte. Suntem condusi de un guvern falimentar , avand 8 ministri cercetati de ANI. Specialitatea lor dezinformarea si minciuna.

Dupa tonele de comentarii "stiintific", am inteles ca datoriea fiecarui roman este de 36,5 euro !

Santem practic la numai jumatate de an al guvernarii Boc, experiment relativ contradictoriu, in care structura de baza este bipolara, supusa firesc unui autocontrol natural ! Intrebarea este daca guvernul Boc nu este in pozitia de a gestiona o bancropsie fara cusur ? Bineinteles ca pe motivul asa zisei separatii a puterilor in stat, presedintele Basescu ar trebui sa ste cu mainile in san si sa asiste neputincios cum unii sau altii bat campii ... "neutralitate" de care a tinut seam si Iliescu in cei 11 ani de presedentie !

Poezia politaiului.

Iar tu sergent de strada
Cu fluierul la gat
Mai sufla-n +++++ mati
Sa-ti treaca de urat
---------------------------
M.Eminescu

SA TRAITI BINE DE AZI PE MAINE- DACA PUTETI

Dupa ;n; luni de guvernare(asa va arata si finalul)Base primul minisru si Boc stafeta lui au reusit o realizare deoasebita DEZBINAREA Romanilor;SARACIREA accentuata;0 barat performante;100/100 deturanarea fondurilor FMI,etc in propiile lor buzunare;ridicarea nepotismului,minciunii,falsitatii,incompetentei la rang de lege;fuga de raspundere prin aratarea cu degetul in trecut la;mostenirea;PNL;nici o masura de redresare in prezent;GARGARA; cu promisiunile pentru viitor.
Dar nu este nici o problema ca Romanii vor platii toate oalele sparte ca doar ne-au votat.Sa traiti bine.

Ca un KA-Kat

..in Ploaaie ; Minciuni peste minciuni, Derutare si Dezorientare !!!
Priviti Cibanul si vedeti Rezultatul Stanei !!!
Dezgustator !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Si tu care pui Minusuri...!!!

Linge Cu-rul; aproape Oameni, dar Ra-ha-ti !!
= 0,0,0,0,0, " !!!!!!

PRIMELE 6 LUNI

ARATA CA DUPA PRIMELE 6 ORE DE BETIE ALE LUI BASHINESCU,ADICA:MAHMUREALA,STARE DE DEZORIENTARE,GREATZA,VOMA ,UNDE DRACU' MI-AM PUS BANII,CE DRACU' MANANC SA-MI TREACA,DURERI DE CAP...ORICE MARINEL STIE ...

!!!...!!!

S i H. R. Patapievici e ***! Tot sint buni paparazzii ăstia la ceva! Ziarul "Cancan“, de simbătă, a publicat un set de 6 poze infătisindu-l pe limbricul elitist pupindu-l de zor, ca o femeie, cu teasta rasă. E mai presus de orice dubiu că intre cei doi- există o relatie homosexuală , in care e clar cine e "fetita“...

Primele 6 luni ? - Un dezastru !!

Din pacate, in 2010 incepand chiar cu luna ianuarie, aceste prime 6 luni ale guvernarii Boc o sa ni se para ca au fost exceptionale.

 

CREZI CA ACEST GUVERN VA MAI GUVERNA IN 2010 ?

Nu , se vor retrage responsabil sa-si consume agoniseala de peste an si sa rida de prostimea indobitocita de foame . Alianta maro a reusit tot ce si-a propus - pentru ei , si n-a realizat nimic - pentru noi . Visul iresponsabil al unui "presidente" , tata de beizadele incompetente , s-a implinit - " SA MURITI , BINE ?"

Strigaturi populare

Conform obiceiului pamintului, guvernarea a inceput cu un cintec :"Pusca si cureaua lata...", si continua cu altul:"De-as mai duce-o pina-la toamna...".

kali

Pusca si cureua lata..
Pushkaria,bok,mai tata!
jos coorvele pedale!

Primele 6 luni de JAFURII

AMBELE PARTIDE de la GUVERNARE - in primele 6 luni ne-au demonstrat ca se pot face JAFURII FINANCIARE - pe FATA - fara nici un fel de JENA fata de cei care i-au ales...
Problema este ca acum asistam zilnic la acele expresii folosite de catre CETATENII de etnie RROMA....
ELECTORATUL in toamna are posibilitatea sa le OFERE aceleasi "EXPRESII" - pe care le folosesc ei atit in interiorul "FAMILIEI'- cit si in declaratiile publice...
Acum se vede clar de MENTALITATEA "EUROPEANA " - pe care au reusit sa o acumuleze acesti "TIMPITI POLITICI " - macar de cind sunt in UE..
La algerile din noiembrie o sa vedem MENTALITATEA acelor "TIMPITI "de care spunea DICTATORUL BESESCU...
Daca nici in noiembrie ELECTORATUL nu vor CONDAMNA cls. POLITICA - va dura inca 5 ani de ATROCITATII - pentru POPOR - si 5 ani de JAFURII pentru cls. POLITICA...

jerome,

cred ca,virgula[sa nu fie obiectii]calificativul este EXECRABIL.A se vedea si asumarea pe codurile civil si penal.Dar acest calificativ poate fi extins fara a gresi cu nimic,la toate guvernele[am fost bland],gastile de dupa evenimentele din 89,mici exceptii guvernul Tariceanu .

Bilantul e ca si insumarea celor din foto :

o adunäturä de minusuri, casi criza a inghitzit toate plusurile.

 

Ar mai fi de amintit...

...politizarea pana la nivel de agent economic, diverse tentative neghioabe de descentralizare, inclusiv in domeniul invatamantului, panarama subiectelor gresite, cheltuirea nerusinata a unor sume mari, din banul public, la ministerele-fantoma pentru turism si pentru sport, numarul-record de ordonante de urgenta, multe gresite, multe contestate, interventiile repetate si neavenite ale presedintelui in activitatea guvernului si altele asemenea!
Destul de multe "realizari" pentru un guvern fara prim ministru si garnisit cu asa-zisi ministri, in realitate creaturi derivate dintr-o cunoscuta strutzo-camila, FSN!!

 

............

GRESIT! Ai uitat ca si groparul de la Belu ocupa aceasta functie pe criterii politice? Pana aici s-a ajuns!

Gelu, Boby 23, Jerome, activisti mindria tarii?

Eu cred ca Basescu mare dreptate a avut, cind a spus ca scoala romaneasca da numai "filozofi"!
Voi faceti parte din rebutul acestei scoli!

 

Mici, mari deosebiri

Ei, da, poate ai dreptate. Dar sintem plini de invidie ca sint altii mai "rebuturi" decit noi. Daca vrei iti dau mai multe exemple, dintre care doua, cel putin sint edificatoare. Diferenta este ca NOI NU avem pretentia nici sa conducem o tara, nici sa reprezentam tara la vreun for international. Noi traim din ceea ce muncim noi, nu traim din banii din taxe si impozite... ACEASTA-I DEOSEBIREA... Si mai sint si altele...

Taica !

Daca traiesti dim numca ta,ce te deranjeaza ca BOC-POC taie si comaseaza 198 de tipuri de taxe si impozite ca sa traiasca si ,,alti,, ca,,voi,,din munca proprie.Ca nu conduceti tara fiind in opozitie nu este vina PD-L ci a lui TARICEANU,deci a PNL. De ce te lamentezi pe forum ? E josnic pentru PNL;stiti bine ca PD-L nu a avut alta solutie de guvernare fiind aruncat in bratele comunistilor si securistilor de voi,liberalii plangareti. Nu este corect ce face PNL,asa ceva nu duce PNL-ul numai intr-o fundatura. PNL nu stie lupta pentru putere in stat,putere pe care a aruncat-o PSD-ului.Acum toti forumistii PNL-isti va plangeti. Exista pe forum si AGENTI de instigare,angajati sau inchiriati de PNL gruparea Tariceanu,contra PDL si Basescu,din ratiuni de invidie,ura,defaimare ca GELU,JEROME. Acestia nici nu citesc articolul ci doar titlul si posteaza,ei stiu continutul,fiind din sistemul media. M-as bucura sa observ ca nu sunteti si d.voastra un astfel de agent ci un PNL-ist onest,cu judecata si nu ,,luat de val,,.

pinguin acrobat

Salvati un pinguin acrobat http://www.undermd.com/?page=user&user=ioana

 

Romania=tara creierelor spalate!

In 20 de ani,cateva sute de smecheri,alternand intre putere si opozitie,au transferat ,,averea intregului popor", in buzunarele proprii, sau ale unor apropiati.Coruptia,precum cancerul,a invadat ,,totul". Hotii,de ani de zile, striga din toate puterile...HOTII.In fiecare an,am cunoscut sute de cazuri de MARE coruptie,dar de fiecare data,au fost in cele mai fericite cazuri,trasi la raspundere...,,acarii pauni".Nu cunosc nici macar UN SINGUR ,,rechin", caruia sa i se fi CONFISCAT averea ilicita.Si presa,atat cat a fost asa-zis independenta,a abandonat,a uitat de cele mai multe ori de marii TUNARI ai patriei. Ar fi multe,extrem de multe de spus,dar imi vine sa vomit! De nervi,de neputinta! p.s....si totusi,...ii votam!

 

base

in puscarie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!fara mila !luati-i averea pe care a facut-o din furt si dati-o la aziluri !

Un satul de democratie

foarte mare dreptate, aveti dumneavostra, dar care ar fi solutia? Se pare ca democratia are 2 fete, democratia buna, si rea, noi am folosita pe ce rea, rea in favoarea omului de rind, asta-i ce buna pentru cei care ne conduc, nici nu se gindesc la cumvintul democratie, si cam ce ar insemna aceeasta!

Solutii? - inca ar mai fi !

Desi suntem, inclusiv din punct de vedere juridic, in ceasul al 13-lea,SOLUTII ar mai fi. Marea PROBLEMA este ca cei care au pus mana pe PUTERE, nu vor sa RENUNTE la PRIVILEGIILE CASTIGATE. Ei sunt relativ putini fata de cei foarte multi,dar extrem de UNITI.Iar deosebit de grav,este si faptul ca si-au aservit toate parghiile de putere in stat:justitie (procurori+judecatori+avocati),politii de tot felul,servicii secrete,asa-zisa societate civila,mass-media obedienta,etc.etc. Dar ce facem noi? Noi cei multi? Asa cum se vede si pe acest forum-online,noi ne injuram reciproc,atacam bezmetic pe cei care iau in serios problemele puse in discutie! Ura,dezbinarea,precum coruptia,este generalizata.Cine pierde?Cine castiga? Fara comentarii...

Domnilor !

Oricat ati fi de satui sau flamani de democratie,schimbarea ca atare nu se va mai putea produce numai prin schimbare in optica votantilor care schimba DOAR guvernarile. Revolutie nu va mai face NIMENEA in Romania. De ce ? Fiindca a fost facuta si apoi....furata de politicieni.Cine mai este dispus la jertfe umane in interesul unor politicieni de joasa speta ? Democratia poate fi schimbata doar prin lovitura de stat. Si ce pui in loc ? O dictatura,de orice fel(militara ,regala,comunista,fascista,populara,bolsevica,etc).Ce ne ramane de facut ? . Sa ne luptam sa facem democratia corecta,prin votul poporului in cunostiinta de cauza.Un vot incompetent ne va mentine in inapoiere,stagnare,incultura,regres,saracie si prostie.

Interesanta POZITIE !

Atentie Ziare Com, tot ce nu va convine, cade in vina guvernului. Daca da salarii, de ce da? Daca nu da, de ce nu da? Au trecut sase luni si vroiati ca acest guvern sa faca ce nu ati facut in 12 ani? Revin si va intreb, Voi cum ati facut? de aveti averile acumulate de nu sunteti in stare a demostra cum leati obtinut. Cereti un raport lui Patriciu + SOV + Voiculescu sa va dea reteta inbogatiri si veti avea marea surpriza a adevarului din PRESA.

 

Dezastru....

...astea sint rezultatele cind lasi un marinar sau se joace de-a economia! Sa recapitulam: prim-ministru - un marinar, purtator de cuvint al P.M. - un jurist - ministrul de finante - un inginer, la economie - un economist care lucreaza pentru el si partidul lui, la cultura un baiat frumos, la turism o toapa, la educatie - o educatoare careia i se da cu rigla peste mina de PM Traian, la interne unul care nu are curaj sa dea in git macar citiva votanti multipli iar peste toti un presedinte care tine loc si de PM calificat drept PRIMUL IMPOSTOR AL TARII.

 

stii

ce soarta a avut apollo 13?

daca....

......n-as fi stiut nu mi-as fi ales acest nick! Vad ca uneori daca spui adevarul esti amenintat! Si misiune Apollo 13 a fost amenintata dar Dumnezeu i-a ajutat pe cei puternici si drepti. Daca ar fi cit mai multi ca cei de pe Apollo 13 lumea ar arata altfel si ar fi mai buna. Din pacate de-a lungul mileniilor omul nu si-a perfectionat decit arma: de la piatra la bomba atomica!

Si care tara a scapat de CRIZA ?

Niciuna ! Puteam noi sa scapam ? Nicidecum ! Are rost Analiza pe sase luni ? Nu,doar pentru papagalii din presa si hahalerele de pe forum. PUNCT. Prostii pot continua !

 

ATENTIE LA OD!

e SEFUL jigoddiilor sioniste de pe forum !mortttimatiiii

Dac-ai sti .....

.....ce placere-mi face postarea ta de ,,natafleata,,.
Nu vezi ca nu sunt singur ci inca si altii opineaza la fel ? Numai ca tu,,deraiatule,, privesti la dreapta si vezi la stanga !

imprumutul FMI

tot nu am inteles cu imprumutul asta....FMI cum e, adica vad cum e noi ne-am bagat in datorie la FMI, si acum primim amenzi de la cei mai mari ca nu avem criteriile indeplinite pentru una sau alta, adica cu alte cuvinte tineti ceva bani imprumut cu dobanda sa aveti de unde plati amenzile. :)

 

Cum arata bilantul primelor 6 luni de guvernare?

Raspuns: TRAGIC
S-au imprumutat de miliarde de euro de la FMI ca sa plateasca salariile bugetarilor, in loc sa faca restructurari sa taie din salariile si pensiile acelea nesimtite, ei s-au imprumutat. Statul roman se imprumuta zilnic de 51 de mil de euro, atat are nevoie pentru cheltuielile ministerelor si salariile bugetarilor, in rest nimeni nu se gandeste sa suventioneze agricultura (singura noastra sansa de a redresa economia si de a plati datoria externa) sau sa investeasca in infrastructura. Cum sa promovam turismul daca nu avem sosele pe care sa mergi? cum sa promovezi turismul fara o retea de cai ferate cu garnituri rapide? Nu ai cum pur si simplu nu se poate. Au zis ca vor impozita cu 90% pensiile nesimtite, a ramas doar la stadiul de vorbe, a zis la prostime ca sa o linisteasca si cam atat in aplicare nu s-a pus nimic. Dar o sa vedem greul dupa alegeri, acum base si echipa lui de incompetenti o mai taragane asa pana la alegeri dupa care potopul. Daca nu vor subventiona agricultura sau investi in infrastructura pentru a putea promova turismul, nu o sa avem bani de unde sa luam, pentru a plati si bugetarii si sa mai si inapoiem datoria, acum noi consumam numai din imprumut, iar de imprumutat nu poti imprumuta la infinit, iti mai da o data bani, dar daca iti bati joc de ei in halul asta, ramai si fara bani si nici de unde lua altii nu o sa mai ai.

 

ccccccccccccccccc

Bilantul de de ...bok(adica de ra.hat).

 

Poezia politaiului.

Iar tu sergent de strada
Cu fluierul la gat
Mai sufla-n +++++ mati
Sa-ti treaca de urat
---------------------------
M.Eminescu

 

dupa 6 luni

Astăzi se implinesc șase luni de la instalarea Guvernului Băsescu-Geoană, a unui Executiv incapabil și iresponsabil, lipsit de soluții reale, care a adus Romania in pragul dezastrului economic.

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor