Perseverenta sfidatoare a PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 08 Martie 2009, ora 20:36
4233 citiri
Perseverenta sfidatoare a PD-L
Foto: Daylife

Diferenta dintre greseala si sfidare o face perseversanta, iar PD-L a trecut aceasta granita in mod repetat, in ultima vreme.

Cu chiu cu vai, Costel Iancu a plecat din fruntea ANIF. Desi este acuzat de fapte extrem de grave, sugerand chiar probleme psihiatrice, PD-L nu a gasit de cuviinta sa-l dea afara, nu pentru ca ar fi cu siguranta vinovat, ci pentru ca a ascuns situatia sa partidului. Sau n-o fi ascuns-o?

Iancu a demisionat pana la urma, iar acum, sub presiunea presei, PD-L se chinuie sa-l inlocuiasca in consiliul judetean Dolj, acolo unde a ajuns pe listele partidului, care, nu-i asa, a garantat pentru el. A mai garantat apoi si la alegerile parlamentare, cand Costel Iancu a iesit pe primul loc in colegiul sau si doar regulile electorale stupide au facut ca el sa piarda totusi in favoarea candidatului plasat pe locul al doilea. Mare noroc, pana la urma!

Si-a asumat cineva din conducerea PD-L aceasta eroare imensa? Seful filialei Dolj este neatins, Radu Berceanu, cel care l-a promovat pe Iancu, a luat "o sapuneala", conform propriei relatari, dar nimic mai mult. Nu a fost facut niciun control al centrului in filiala care a dat un astfel de specimen, nimeni nu si-a cerut scuze, nu a cazut niciun cap. De parca Iancu ar fi fost prins de radar cu viteza prea mare.

Oricine poate gresi, orice partid poate avea astfel de scapari, insa reactia ferma si neechivoca de dupa descoperirea adevarului ar fi facut diferenta. N-a fost sa fie si gafa a devenit sfidare.

Mihaela Boc a ramas la guvern. Pentru a acoperi gafa aducerii de la Cluj a nepoatei, premierul unchi a decis, salutar altminteri, sub presiunea presedintelui spun unii, sa desfiinteze intreaga cancelarie a primului ministru, adica acel guvern paralel si, practic, inutil, infiintat de Adrian Nastase pentru clienti si prieteni. Cancelaria pleaca, dar nepoata ramane.

Oricarui premier i se poate intampla sa greseasca, sa nu realizeze dimensiunea publica a unei decizii, desi ea reflecta totusi o mentalitate, dar dupa ce o descopera trebuie sa corecteze derapajul. Mihaela Boc era o greseala asumata si uitata daca ar fi fost trimisa inapoi la Cluj. N-a fost trimisa si gafa a devenit sfidare.

Rares Niculescu n-a mai ajuns purtator de cuvant al guvernului, din fericire, dupa scandalul din clubul de manele de la Cluj. Finul premierului a primit insa, drept consolare, un loc eligibil pe listele PD-L pentru europarlamentare. Oare chiar nu gasea PD-L pe cineva mai merituos, in partid sau in societatea civila, de unde se alimenteaza de altfel la fiecare scrutin?

Lasarea la vatra, cel putin o vreme, a unui personaj controversat ca Rares Niculescu, purtatorul unei imagini publice de mardeias manelist si fara vreo fapta notabila de vitejie in mandatul precedent la Bruxelles, ar fi facut diferenta. Dar a fost pus pe lista si gafa a devenit sfidare.

Sunt doar trei exemple venite tocmai din partea partidului care si-a facut teluri politice de prim rang din impunerea criteriilor stricte de competenta, din eliminarea nepotismului si a persoanelor dubioase. Nimeni nu a fost mai vocal decat democrat liberalii in aceste domenii si o parte din electorat s-a dus catre ei din exact acest motiv.

Pentru acest electorat care i-a crezut, in acest moment, nu mai exista alternativa, nu mai exista o tabara care sa merite incredere. Dupa cum pentru acest electorat intrebari de genul: "Dar ce, Tariceanu era mai bun?" sau "PSD-ul nu-l vedeti?" nu tin. Pentru acest electorat Tariceanu si PNL nu sunt puncte de referinta. Pentru acest electorat onestitatea, moralitatea si principiile sunt referintele, iar PD-L se descalifica rapid. Acest electorat se simte sfidat.

Nicio paguba insa. Acest electrorat e tot mai putin si mai demobilizat. Cei mai multi dintre romani nu stiu si nici nu-i intereseaza cine este Costel Iancu si daca s-ar pune problema, maine l-ar vota, probabil, din nou pentru o punga de malai si o sticla de ulei. Cei mai multi n-au idee cine e Mihaela Boc sau cati pumni a impartit Rares Niculescu. Si la ce le-ar folosi sa stie? Ar avea o dovada in plus ca toti sunt la fel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#nepotism PDL, #nepoata Emil Boc, #Rares Niculescu europarlamentare, #Costel Iancu ANIF , #Emil Boc