Tariceanu: Boc a driblat patru ani luarea unei decizii in cazul Rosia Montana

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 22:03
2375 citiri
Tariceanu: Boc a driblat patru ani luarea unei decizii in cazul Rosia Montana

Senatorul PNL Calin Popescu-Tariceanu a declarat, joi, ca fostul premier Emil Boc a "driblat" patru ani luarea unei decizii in cazul proiectului Rosia Montana, desi l-a prezentat in 2009 ca facand parte din programul de guvernare, el apreciind ca aceasta atitudine este una "condamnabila".

"In ceea ce priveste pozitia fostului premier Emil Boc, vreau sa subliniez faptul ca proiectul Rosia Montana era inclus in obiectivele cu care a venit in programul de guvernare, in 2009. Ieri, (miercuri - n.red.) Emil Boc a facut o schimbare totala de pozitie, ceea ce nu e o premiera, dar ar fi totusi nevoie de o atitudine mai consecventa. In loc sa-si asume responsabilitatea si sa ia o decizie, patru ani de zile a driblat permanent si asta este condamnabil", a spus Tariceanu.

El l-a contrazis, totodata, pe Emil Boc, apreciind ca neadevarata afirmatia acestuia potrivit careia proiectul Rosia Montana este neconstitutional pentru ca ofera atributii de utilitate publica unei companii private.

"Acest fapt nu este adevarat si va rog sa va uitati la modul in care se fac expropierile. Ceea ce mentioneaza Boc nu exista in realitate. In cazul acesta expropierile se fac de catre Ministerul Economiei, la fel cum s-a intamplat cu expropierile la autostrada. Nu facea Bechtel expropierile la autostrazi, erau facute de CNADNR, care este compania statului. Asa se procedeaza si aici: nu va face Rosia Montana expropierile", a spus Tariceanu.

Ponta: Boc n-a facut nimic pentru Transilvania, ar putea macar sa nu ne incurce

El a apreciat ca ideea desfasurarii unei dezbateri in Parlament cu privire la proiectul Rosia Montana este una inteleapta.

"In legatura cu subiectul Rosia Montana, parerea mea este ca ideea unei dezbateri in Parlament este una inteleapta. Parlamentul este forul democratic in care fiecare cetatean este reprezentat direct. Nu exista un loc mai bun pentru o astfel de dezbatere. Era menirea Guvernului sa faca proiectul tehnic, o decizie urmand a fi luata in Parlament. In aceasta dezbatere vor fi aduse argumente pro si contra care vor face sa se ia cea mai buna decizie", a spus Tariceanu.

El a precizat ca a solicitat ca la aceasta dezbatere sa fie invitati reprezentanti ai ONG-urilor si a opinat ca o decizie asupra proiectului Rosia Montana trebuie sa se bazeze pe trei elemente, care tin, in ordine, de protectia mediului, prezervarea patromoniului cultural si beneficiile aduse.

"Trebuie tinut cont de trei elemente. Primul este protectia mediului. Trebuie vazut daca proiectul satisface conditiile de mediu. Daca nu, alta discutie nu-si are rostul. In al doilea rand, trebuie sa avem in vedere prezervarea patrimoniului cultural si situl arheologic. Daca nu sunt prezervate, discutia nu-si are rostul.

Emil Boc, despre Rosia Montana: Tergiversarea nu este o solutie

In al treilea rand, e vorba de partea economica. Trebuie vazut ce beneficii aduce proiectul, care sunt castigurile, cate locuri de munca se vor face, care sunt profiturile, care garantiile. Pe baza acestor elemente trebuie luata decizia", a spus Tariceanu.

Fostul premier Emil Boc cere Guvernului retragerea proiectului de lege privind Rosia Montana pe motiv ca este neconstitutional intrucat se confera unei companii private atributii de utilitate publica ce trebuie sa apartina numai Guvernului sau autoritatilor publice.

Boc: Contractul Rosia Montana este prost incheiat si trebuie rediscutat

Emil Boc a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca proiectul de lege privind Rosia Montana este neconstitutional din punctul de vedere al regimului exproprierilor.

"Eu cred ca, in acest moment, proiectul ar trebui sa fie retras de catre Guvern din doua motive. In primul rand, el este neconstitutional pentru ca se confera unei companii private atributii de utilitate publica, ce trebuie sa apartina numai Guvernului sau autoritatilor publice. Pana la urma, compania care exploateaza este o companie privata si nu poate sa faca exproprieri in numele statului. Oricum, acolo statul are o participatie minoritara.

Din punctul de vedere al regimului exproprierilor, proiectul de lege este neconstitutional. Pe de alta parte, este neconstitutional si daca ne gandim la cazul Rompetrol. Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional un proiect de lege cu o tema aproape similara ca idee, in sensul ca o asemenea competenta tine de Guvern si nu de Parlament, iar CC in cazul Rompetrol a spus ca trebuie sa rezolve Guvernul, nu Parlamentul, o asemenea problema, in consecinta proiectul, fiind neconstitutional, a trebuit sa fie retras de catre Guvern", a spus Boc.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Tariceanu Emil Boc Rosia Montana, #Boc driblat decizie Rosia Montana, #Tariceanu Boc Rosia Montana , #Emil Boc
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Să nu-l fi lăsat vecini'?