Tariceanu: Daca Boc mai repeta prostia cu visteria goala, ii trimit un manual de economie

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 14:03
2963 citiri
Tariceanu: Daca Boc mai repeta prostia cu visteria goala, ii trimit un manual de economie
Foto: www.1235.ro

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu ii transmite actualului sef de Guvern Emil Boc sa nu mai repete prostia legata de visteria goala pentru ca este o greseala pe care pana si un student in primul an la ASE o poate sesiza.

"ii promit lui Emil Boc ca, daca va mai repeta prostia legata de visteria goala, ii voi trimite la guvern manualul de economie din primul an de la ASE. Acolo este scris negru pe alb ceea ce orice economist stie. Un deficit bugetar nu se transfera de la un buget la altul. Bugetul pe 2009 se calculeaza numai si numai din veniturile pe anul 2009. Venituri pe care Guvernul Boc nu pare a le avea pentru ca gatuie economia cu masuri precum impozitul forfetar", scrie liberalul pe blogul sau.

Incerc sa-l conving pe Boc ca trebuie sa investim

Tariceanu spune ca de cateva luni incearca sa-l convinga pe actualul premier si pe guvernanti ca trebuie sa investeasca si sa-si asume un deficit bugetar mai mare pentru ca aceasta este calea pentru o dezvoltare economica.

"De cateva luni, incerc sa il conving pe Emil Boc si pe actualii guvernanti ca politica investitiilor prin asumarea unor deficite bugetare este strategia corecta si verificata. Cu alte cuvinte, nu noi am inventat roata. Noi am pus in aplicare o strategie pe care alte state au aplicat-o cu succes. Toate statele europene - Germania, Spania, Italia - care au cunoscut o dezvoltare economica in forta in trecut au facut-o prin asumarea unor astfel de deficite", mai scrie Tariceanu.

Fostul premier spune ca a participat de curand la o intalnire cu oamenii de afaceri unde s-a vorbit despre masurile care se impun pentru ca tara sa iasa din criza, si "stransul curelei" nu era una dintre ele.

"La intalnirea de saptamana trecuta am cazut de acord, impreuna cu toti oamenii de afaceri prezenti, ca strategia pe care Romania trebuie sa o urmeze in aceasta perioada este continuarea investitiilor".

Era ceausista adusa la un nou nivel

Guvernului Boc ii este insa frica sa isi asume o politica economica proprie. Ca si Ceausescu in anii '70, le spune romanilor ca trebuie sa stranga cureaua pentru a plati datoria externa a Romaniei. Mai stiti ce s-a intamplat atunci? Romania a ramas din ce in ce mai in spate fata de alte economii. Nu a trecut mult timp si au aparut cozile, problemele la caldura si electricitate. Pastrand proportiile, Romania risca sa repete aceeasi greseala", avertizeaza Tariceanu.

El explica totusi ca proportiile se vor pastra si nu vom ajunge din nou in era ceausista, dar ca economia va avea foarte mult de suferit si deci si oamenii.

"Nu vor fi din nou interminabilele cozi, dar cu siguranta peste 4 ani romanii vor avea aceleasi salarii iar tinerii vor lua, din nou, ca in vremea guvernului Nastase, drumul Spaniei si Italiei. Ar fi pacat, mai ales ca Romania poate iesi mai puternica din aceasta criza. Daca guvernul ar avea curajul de a isi asuma o strategie economica bazata pe investitii, Romania ar continua sa se dezvolte. Iar peste cativa ani, cand economia isi va reveni, aceasta dezvoltare va insemna o noua runda de cresteri semnificative a pensiilor si salariilor", mai scrie Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Promisiune în an electoral: Câți kilometri de drum de mare viteză ar urma să fie inaugurați în România, până la final de 2024
Promisiune în an electoral: Câți kilometri de drum de mare viteză ar urma să fie inaugurați în România, până la final de 2024
Până când România va fi „brăzdată” de drumuri pe care se va putea circula cu mare viteză, mai e cale lungă. În prezent, țara noastră e plină de șantiere în lucru. CNAIR a anunțat...
Reconstruirea comunităţilor din apropierea graniţei cu Fâşia Gaza, obiectiv major pentru Israel. Se vor investi miliarde de dolari
Reconstruirea comunităţilor din apropierea graniţei cu Fâşia Gaza, obiectiv major pentru Israel. Se vor investi miliarde de dolari
19 miliarde de shekeli (5 miliarde de dolari), acesta este planul pe cinci ani aprobat, miercuri, 17 aprilie, de Cabinetul israelian pentru reconstruirea şi întărirea comunităţilor din...
#Calin Popescu Tariceanu, #Emil Boc, #strnagere curea, #investitii, #criza economica, #vistierie goala , #Emil Boc
Comentarii
Poza Vantu-Patriciu-PRESEDINTE
Vantu-Patriciu-PRESEDINTE
rank 2
Pai tu "inteligentule" si Comisiei Europene i-ai spus in 2008 ca MINTE -