Calin Popescu Tariceanu traieste intr-o realitate paralela

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 18 Septembrie 2008, ora 12:25
4637 citiri
Calin Popescu Tariceanu traieste intr-o realitate paralela

Premierul Calin Popescu Tariceanu a incercat sa ne convinga ca avem cel mai eficient guvern cu putinta si ca evolutia Romaniei pare desprinsa dintr-un vis frumos (sau, ma rog, dintr-un basm al ministrului Adomnitei).

Potrivit bilantului guvernarii din 2005 incoace, cresterea economica este cea mai mare din Europa si ne apropiem de nivelul record de 9%, PIB-ul creste ca un Fat Frumos, veniturile bugetare la fel.

Valoarea punctului de pensie s-a dublat, pensia medie a ajuns la 565 lei, salariului net lunar la 1.260 lei, iar Romania a devenit "un model" al luptei impotriva coruptiei (sic!).

Una peste alta, spune Calin Popescu Tariceanu, Guvernul si-a indeplinit 95% dintre angajamentele din programul de guvernare.

Care guvern? Care program? Care sunt neimplinirile de 5%? Cateva intrebari tulbura enervant vraja acestui bilant mirific.

Marile realizari

Nimeni nu poate nega ca economia Romaniei a crescut, la fel nivelul de trai al unei bune parti din populatie. Atat doar ca meritul nu este doar al actualului cabinet, ba chiar el are cele mai putine motive de lauda.

Sa nu uitam ca din 2005 incepand, vreme de un an si jumatate, din cabinetul Tariceanu a facut parte si PD, dar si unii ministri liberali care acum sunt la PD-L.

Despre ei, nicio vorba in acest bilant. Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Monica Macovei si Ionut Popescu au avut totusi unele rezultate remarcabile, daca ne gandim macar ca trei dintre ei au reusit sa elimine steguletele rosii care ne barau aderarea la UE.

O parte dintre acesti ministri au fost inlocuiti de figuri jalnice, de exemplu Decebal Traian Remes si Tudor Chiuariu.

Apoi, mult cantata crestere economica nu a inceput in 2005, ci pe vremea guvernului Isarescu, care a reusit sa opreasca declinul economic.

Este adevarat, ultimii ani au marcat o crestere mult mai accentuata si asta datorita cotei unice de impozitare. Aceasta nu a fost introdusa insa de cabinetul liberal, ci de cabinetul D.A., conform programului de guvernare D.A..

Ministrul de Finante care a initiat-o se numeste Ionut Popescu, pentru meritele sale a fost evacuat din cabinet si este acum membru PD-L.

Ma intreb insa, daca PNL ar fi guvernat de la inceput dupa regulile PSD, adica exact cum se intampla de cand PD a fost dat afara din Executiv, am mai fi avut cota unica?

Cu siguranta nu, pentru ca social democratii s-au opus mereu si vehement acestui sistem de impozitare. Si-atunci ce crestere economica am mai fi avut?

Se lauda premierul si cu inflatia. Media inflatiei in intervalul 2005-2008 este de circa 7%, fata de 20,8% in perioada 2001-2004, scrie in raportul sau.

Ceea ce nu scrie ca media ar fi fost mult mai buna daca in ultima perioada inflatia nu a fi crescut spectaculos din cauza subordonarii guvernului fata de PSD.

Puseul inflationist a inghitit o mare parte din cresterile de venituri cu care se lauda Calin Popescu Tariceanu. Situatia ar fi fost chiar mai rea fara masurile monetare dure si nepopulare impuse de Mugur Isarescu.

Sunt cel putin doua motive pentru care putem spune ca acest guvern are meritele cele mai mici pentru succesele din ultimii 4 ani.

Cresterea nivelului de trai, indubitabila desigur, este inegala. Se traieste mai bine in marile orase si a inceput formarea clasei de mijloc (evolutii extrem de importante de altfel), dar in sate si zonele defavorizate nu se simte mare lucru.

5% sub tacere

Ne spune premierul ca Romania a devenit "un model" al luptei impotriva coruptiei, prin infiintarea Agentiei Nationale de Integritate si reforma sistemului.

Un model pentru cine si potrivit cui? Poate cel mult pentru Bantustan, pentru ca potrivit Comisiei Europene suntem foarte departe de asa ceva, atat de departe incat afirmatia premierului este ori o autoironie, ori un mesaj dintr-o lume paralela.

O fi fost Romania un model de reforma pe vremea cand Monica Macovei lupta cu sistemul, dar, dupa evacuarea ei, Tudor Chiuariu a reusit sa obtina un raport pe Justitie dezastruos.

Suntem atat de exemplari incat ramanem monitorizati si cu atat mai exemplari cu cat luam toate masurile procoruptie posibile.

Mai degraba, daca ar fi avut un strop de decenta, premierul ar fi inclus justitia in cele 5% nerealizari, adica la capitolul "tacere", pentru ca despre nereusite, cat de neinsemnate, premierul n-a suflat o vorba.

Care sa fie ele? In afara de Justitie sa mai fie oare transporturile? Cei 5 kilometri din autostrada Bucuresti- Brasov- Bors or fi vreun succes? Sau autostrada Bucuresti-Cernavoda in loc de Bucuresti-Constanta o fi de lauda?

Sau sa ne plimbam impreuna spre Giurgiu pe un drum national care pana la jumatate arata ca dupa bombardament? Si exemplele sunt cu mult mai multe, cu mult peste 5%.

Initial, transporturile au fost pastorite de PD care poarta fara indoiala o parte din raspundere. Dar cum sa vorbeasca de ea, fara sa vorbim si despre meritele reprezentantilor acestui partid? PD nici n-a existat.

Cat despre Educatie, tot un domeniu impartit intre partide de-a lungul celor 4 ani si ratat atat de PD cat si de PNL, nici cel mai indulgent raportor nu ar putea sa o includa altundeva decat la esecuri.

Nu e important atat felul in care arata scolile, cat scaderea galopanta a calitatii invatamantului, vizibila cu ochiul liber si evidentiata de studii internationale.

Se mai lauda premierul cu sustinerea cercetarii. Care cercetare?, intreba cercetatorii mereu la limita supravieturii si din timp in timp in strada.

Cei mai valorosi pun, de altfel, aceasta intrebare din strainatate. Alt domeniu in care premierul traieste intr-o realitate paralela.

El este insa cu siguranta ancorat foarte bine intr-o anume realitate. Si-a prezentat bilantul pe 4 ani la numai o zi dupa ce, la ceas de seara, sub presiunea PSD, pasamite, a acceptat sa mareasca pensiile si le-a mai aruncat si profesorilor, tot din marinimia PSD, 9 procente. Ca altfel, va manca motiune pe paine!

Aiurea! Balet electoral. PSD nu depunea motiunea nici mort, ca doar nu era sa piarda asa pozitie privilegiata ca acum: si la putere, si in opozitie.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu s-a dat santajat pentru cei care mai inteleg ceva din efectele inflationiste ale pomenilor decise, in timp ce, stie el bine, poporul va socoti ca primeste bani mai multi de la actualul Guvern care iata ce realizari minunate are.

Calin Popescu Tariceanu e foarte bine ancorat in realitatea electoralelor si a pactului de viitoare guvernare cu PSD.

Bilanț descurajator. Câți kilometri de autostradă și câte drumuri de pământ are România, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică
Bilanț descurajator. Câți kilometri de autostradă și câte drumuri de pământ are România, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică
Lungimea reţelei de drumuri publice totaliza, la 31 decembrie 2023, 86.388 km, din care 17.677 km (20,4%) drumuri naţionale, 35.046 km (40,6%) drumuri judeţene şi 33.665 km (39%), drumuri...
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
#Calin Popescu Tariceanu, #realitate, #bilant, #realizari, #paralel , #guvern Tariceanu