Ziare.com

CCR a publicat motivatia pentru decizia privind Legea maririi salariilor profesorilor

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 15:09

   

CCR a publicat motivatia pentru decizia privind Legea maririi salariilor profesorilor
Legea majorarii salariilor profesorilor nu contine prevederi contrare Tratatului de la Maastricht, care impune obligatia de a se evita deficitele publice excesive, arata CCR in motivarea deciziei prin care a declarat constitutionala majorarea salariilor profesorilor.

"Curtea constata ca, in cazul de fata, actul normativ criticat nu contine dispozitii contrare articolului 104 din Tratatul de la Maastricht care, reglementand o anumita disciplina bugetara, impune obligatia de a se evita deficitele publice excesive.

Prin urmare, Curtea nu poate retine infrangerea prevederilor constitutionale ale articolului148 din Contitutie, deoarece ipoteza prevazuta de acestea este aceea a unei contrarietati intre prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene si legile interne", se arata in motivarea CCR, dupa ce Guvernul a sustinut ca se incalca Tratatul de la Maastricht si Constitutia Romaniei.

De asemenea, CCR precizeaza ca nesustinerea Guvernului fata de adoptarea amendamentelor la proiectul de lege criticat nu este un motiv de neconstitutionalitate, deoarece legea a fost adoptata de Parlament pentru aprobarea unei ordonante a Guvernului, ordonanta adoptata in baza unei legi de abilitare.

In privinta sursei de finantare, aspect invocat ca neconstitutional de catre Guvern, Curtea Constitutionala a mers pe rationamentul aratat in cazul declararii constitutionala a Legii majorarii pensiilor pentru categoriile grele de munca.

Majorarea cu 50%, respectiv 25% a punctului de pensie la categoriile I si II de munca nu instituie discriminari sau privilegii, ci se justifica pentru motive de protectie sociala, motiveaza CCR decizia de miercuri, cand a declarat constitutionala legea pensiilor pentru categoriile grele de munca.

Curtea Constitutionala a decis in data de 15 octombrie ca Legea pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant este constitutionala. Decizia este definitiva si general obligatorie.

Contestatia Legii de majorare a salariilor profesorilor cu 50% a fost inregistrata la Curtea Constitutionala in data de 9 octombrie.

Premierul Tariceanu a declarat in data de 6 octombrie ca, in unanimitate, conducerea PNL a decis sa nu sustina punerea in aplicare a maririi salariilor cadrelor didactice cu 50%, indiferent de costurile politice, precizand ca are variante de a impiedica aceasta majorare.

"Nu sunt dispus sa patronez si sa-mi dau girul catre o astfel de situatie", a adaugat premierul.

Tariceanu a explicat ca marirea salariilor nu ar putea fi sustinuta decat daca s-ar mari taxele si impozitele si a atras atentia ca acumularile din ultimii ani risca sa fie "naruite" de o revenire galopanta a inflatiei. "Nu suntem scamatori sa scoatem din palarie iepurasul care aduce astfel de castiguri mirifice", a comentat el.

Premierul a mentionat ca, in situatia in care CCR nu va admite contestatia Guvernului, exista "o serie de variante in analiza"."Eu va spun ca voi depune toate eforturile pentru ca astfel de decizii sa nu poata fi puse in practica, cel putin atata vreme cat am responsabilitatea conducerii acestui Guvern al Romaniei", a mai spus el.

Premierul Tariceanu a anuntat in data de 4 octombrie ca Executivul va contesta la CCR Legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% si ca i-a trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care il informeaza ca actul normativ incalca prevederile constitutionale. El a acuzat PD-L si PSD de "iresponsabilitate crasa" pentru initiativa de a majora salariile profesorilor cu 50%, considerand in schimb ca parlamentarii PNL au votat pentru actul normativ din cauza "starii emotionale" care s-a creat in Parlament din cauza celorlalte partide.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2601 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Am mare incredere in invatamantul romanesc, chiar daca in acest moment traverseaza o adevaratata criza !

Am sa respect imaginea invatatoarei mele ca pe o icoana sfanta, toata viata mea ! Am avut profesori si mentori care m-au cladit din temelii ! Ei sunt matricea viitorului nostru si au toate drepturile la o viata particulara macar decenta !

 

Putem sa-l injuram?

Nu scriu injuraturile care imi trec acum prin minte, pentru ca oricum mi le cenzureava ziare.com.
Dar cred ca Trabanceanu le merita. Deci un profesor cu definitivatul care traieste de azi pe maine cu unsalariu de 780 lei, dupa cresterea de 390 lei va avea un venit "mirific" de 1170 lei. Il vor invidia pana si directorii de la agentiile guvernamentale.

 

Haaaa...

Un Profesor sau un Invatator (Educator)are poate 800 de Lei, dar sunt Altii si cu Cateva MII de Lei! Ei, atuncea avem o PROBLEMA !!! care ar afecta Bugetul !! Sau sunteti de alta PARERE !!!

lasati ...

Cu o asemenea “fratie" (cardasie?) intre niste parlamentari ce "trudesc" neosteniti "pentru popor", si o dascalime nesatula ce-si rage continuu, pe toate televiziunile, foamea si meritele divine ("intelectualii" neamului, deh ..), si care ajunge pana la calca in picioare pe toti ceilalti (inclusiv pensionarii de 3 , 30 sau 300 lei, si pacienti ce au tupeul sa-si pretinda medicamentele prescrise), nu cred ca mai trebuie inventate si alte motivari penibile – parerea mea ...

 

intr-o continua nesimtire se mentin salariile profesorilor cu vechime mica la un nivel indecent.Parlamentul si Guvernul nu aveau decat sa reduca discrepanta dintre salarii in interiorul sistemului de invatamant si sa acorde salarii mai mari cadrelor didactice aflate in primii zece ani de activitate.Asta pentru a atrage,cat de cat,in invatamant,cadre didactice competente!Apoi,cu o crestere graduala de 50%,care sa se fi intins pana spre finele anului 2009 la toti bugetarii s-ar fi rezolvat problema!dar PROBLEMA PRINCIPALA este ca in tara asta incompetenta si fariseismul caracterizeaza absolut toate partidele politice!solutia?ne-ati innebunit!nici noi nu stim cum e mai bine!!!!vot uninominal?poate!!!solutia e sa ganditi cei de la conducere in interesul tarii si nu in interesul vostru!!! si sa fiti alesi dupa competente si nu dupa criterii politice sau familiale!!ce cauta incompetenta la conducere?de fapt asta este adevarata intrebare postrevolutionara!!!

Vise ,Tiberius

Dragule, asa cum ai scris nu ar fi mare Bai! dar din pacate cei care sunt in Parlament nu se vor complica fiinca MATEMATICA e marele dusman al Majoritatii dintre ei, ei au numai gura mare sa inghita cat mai mult, egal ce si sa traga cate un Somnisor in Fotoliile la Dezbateri si cand se trezesc Voteaza si nici nu stu despre ce a fost Vorba! Asta este Prblema Politicii Romaniei!!

Mu, Mu. Atit ai invatat?

Sanduc, iar ragi ca un bou! Leaga-ti si copitele -adica miinile-de gard ca sa nu mai atinga tastatuta. Lasa-ne in durerea noastra nu o fa si tu mai amara cind vedem cita vointa de cunoastere ai avut, cit ai fost pe bancile scolii. Parerea mea!

unii nu pricep dar latra...

Astazi avem deja dovada ca marirea salariilor profesorilor (si la cei cu salariul in pod cu 50%) au dus la cereri similare din partea celorlalte catregorii de bugetari. Nu mai vorbesc de faptul ca zilnic creste numarul concedierilor in marile intreprinderi. Si acestia ramasi fara slujba nu au un salariu asigurat ca bugetarii care chiar daca dau din ce in ce mai nepregatiti elevi sau fac sicane pe la ghisee ca i-a deranjat solicitantii de la cafea si taifas. Si unii latra si se lamenteaza ca guvernul nu da drumul la rotativa inflatiei in evidente momente de recesiune.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor