Cine ne va guverna dupa 1 decembrie?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 14 Noiembrie 2008, ora 18:14
5590 citiri
Cine ne va guverna dupa 1 decembrie?
Foto: cartoonpress.ro

Niciodata in ultimii 18 ani conturul guvernarii postelectorale nu a fost atat de incert.

Pana acum aliatii erau clari, cel putin in linii mari, astfel incat existau cam doua variante certe, una mai probabila, una mai putin probabila, conform sondajelor.

De aceasta data insa, un singur lucru este aproape sigur - niciun partid nu va face majoritatea nici singur si nici cu ajutorul eternului partener de guvernare - UDMR.

Cei trei mari jucatori, PD-L, PSD si PNL, pun conditii, emit ipoteze, isi expirma preferinte, dar niciunul nu inchide cu totul vreo usa si nici nu avanseaza o alegere clara.

PSD+PC - PNL+UDMR

Varianta cea mai vehiculata a fost a aliantei PSD-PC + PNL care impreuna cu maghiarii ar putea avea, conform sondajelor de acum, o majoritate destul de consistenta, desi nu chiar confortabila. Este o formula dorita de social democrati care, pe de-o parte, stiu ca vor fi dominanti, deci nu prea vor fi nevoiti la concesii, iar pe de alta parte, oricum nu au apasari ideologice.

In PNL lucrurile nu sunt chiar atat de limpezi si ruptura dintre tabere este clara. Aripa Tariceanu- Olteanu doreste sa mearga pe mana PSD, conform directiei stabilite de multa vreme de catre Dinu Patriciu. Se pare ca termenii guvernarii au fost deja negociati. Tabara Orban, in care a debarcat, se pare, si Crin Antonescu, nu este chiar atat de entuziasmata de un mariaj postelectoral cu PSD.

Pe de-o parte, scepticii stiu ca nu vor putea guverna impreuna cu PSD decat cu pretul unor concesii de stanga grosolane, de tipul renationalizarii caselor revendicate. Apoi, asocierea cu puscariabilii si baronii care domina copios PSD nu este, nici ea, chiar visul acestei tabere liberale.

In plus, este clar ca o guvernare fara PD-L si cu premier impus de PNL + PSD-PC nu va putea fi instalata decat suspendandu-l pe Traian Basescu, o idee care, dupa experienta din 2007, nu mai surande chiar deloc multor liberali, dupa cum a recunoscut Crin Antonescu.

PD-L+PNL - UDMR(+PNG ?)

Tabara Orban - Atonescu ar putea fi dispusa sa-l izoleze pe Calin Popescu Tariceanu si sa traga partidul catre PD-L cu care sa formeze, alaturi de UDMR, o majoritate cam la fel de consistenta. Dar in ce conditii? Fara Basescu, spune Crin Antonescu.

Cum presedintele mai are cel putin un an de mandat, aceasta conditie trebuie inteleasa printr-o independenta a cabinetului de presedinte, o conditie inacceptabila insa pentru Traian Basescu. Si atunci raspunsul ar putea fi gasit undeva la mijloc.

Ar fi nevoie de un om-punte, adica exact viitorul premier, acceptabil si pentru Cotroceni si pentru liberali care recoaguleze aceasta alianta. Cu siguranta Teodor Stolojan nu este acesta. Liberalii "sai" l-au urmat deja in PL-D, iar pentru ceilalti e un tradator. In general, este putin probabil ca liberalii sa accepte un democrat liberal cu carnet, cel mult, poate Liviu Negoita.

Mai degraba omul-punte ar putea fi un fost liberal, sa zicem Mihai Razvan Ungureanu, sau un independent de mare anvergura cum este Mugur Isarescu. De altfel, Crin Antonescu a si salutat fatis varianta Isarescu (despre care, spun unele surse, ar fi fost avansata chiar dinspre PNL), enervandu-l probabil la culme pe Calin Popescu Tariceanu.

PD-L + PSD-PC

Mai exista solutia teoretica PD-L + PSD-PC, pentru care ar exista chiar trei oameni - punte. Theodor Stolojan, pe care Ion Iliescu il are la inima, si Cristian Diaconescu care ar putea avea, la limita, o relatie decenta cu Traian Basescu, si George Maior, provenit din PSD si promovat de Traian Basescu la SRI.

Pentru PSD combinatia aceasta ar fi mai problematica decat cea cu PNL, avand in vedere ca nu s-ar mai putea impune ca dominant. Dar pentru social democratii care se vor ministri si si-au antamat deja pana si secretarele, orice solutie e buna ca sa ajungi la putere, iar abandonarea lui Mircea Geoana chiar nu e un impediment.

PD-L si Traian Basescu ar trebui sa inghita cel putin doua galuste mari in cazul unei astfel de aliante. Galusca puscariabililor si baronilor PSD cu care ar imparti, inevitabil, masa puterii ( Liviu Dragnea deja isi exerseaza semnatura de ministru de Interne). A doua galusca este PC, adica revenirea la solutia imorala. Cam neplacut, nu? Galustele acestea ar deveni intrebari grele in campania de anul viitor a lui Traian Basescu.

Daca tragem linie si adunam, de fapt, totul este posibil, iar configuratia viitorului guvern depinde in masura covarsitoare de persoana si personalitatea premierului desemnat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Televiziunea locală din Braşov Mix TV, fondată şi deţinută de fostul baron local Aristotel Căncescu, fost şef al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, a fost închisă la începutul...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#aliante, #PSD, #PC, #PDL, #PNL, #PRM, #UDMR, #Tariceanu, #Basescu, #Geoana , #guvern Tariceanu