Guvernul nu da salarii cu 50% mai mari profesorilor pana in aprilie 2009

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 16:22
3655 citiri
Guvernul nu da salarii cu 50% mai mari profesorilor pana in aprilie 2009

Guvernul a hotarat sa inghete majorarea salariilor profesorilor pana in luna aprilie 2009, a anuntat marti Calin Popescu Tariceanu.

Amanarea este motivata de faptul ca pana in luna aprilie va fi finalizata o lege care prevede o cota de salarizare unica pentru toti bugetarii.

"Nu sunt impotriva majorarii salariilor, in timpul mandatului am avut majorarii salariale, iar decizia de acum o vom face printr-o ordonanta de urgenta.

Ea stabileste ca termen de aplicare a legii luna aprilie 2009. Orice majorare a salariilor trebuie facuta gradual, astfel ca de la 1 octombrie intra majorarea salariilor profesorilor cu 9%. De la 1 ianuarie conform prevederilor bugetului pe care l-am discutat si

aprobat, anvelopa pentru salariile bugetarilor creste in medie cu 10%.

Aceste majorari care urmeaza sa fie aplicate, eventual, din aprilie sunt legate de doua elemente: lege de salarizare unitara pentru bugetari si competenta in cadrul didactic. Da, salarii marite, dar legate de performanta si reforma in sistemul educational", a declarat Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca trebuie sa ia aceasta masura, indiferent daca partidul sau va pierde cateva voturi la alegeri. Legea votata de Parlament si promulgata de presedinte este nerealista, sustine seful Executivului.

"O astfel de masura fara suport economic nu ar face decat sa aprinda inflatia si sa duca la devalorizarea monedei nationale", a subliniat premierul.

Nu suntem pe taramul basmelor

Premierul a precizat ca decizia a fost una importanta, menita sa nu modifice bunul mers al Romaniei, de crestere si bunastare economica.

"Am luat o decizie care sa permita Romaniei sa mearga pe acest drum pozitiv, puterea de cumparare a cetatenilor sa nu fie ruinata de o decizie gresita.

Am discutat despre ce s-ar intampla daca am fi dat curs acestei decizii. In mod electoral, am fi castigat niste voturi in plus, am declarat ca nu merg pe un calcul meschin pentru ca este in joc viitorul Romaniei, si fac asta cu toata responabilitatea.

Masurile populiste luate de oamenii politici sunt promovate pentru a le aduce voturi. Ma bucur ca exista cetateni care cred ca aceasta masura este una exagerata", a mai spus el.

Seful Executivului a precizat ca nu vrea ca dupa un parcurs fericit, Romania sa se indrepte din nou catre criza economica, inflatie. El a sustinut ca salariile profesorilor au fost majorate in cei patru ani de guvernare cu 59%.

"Aceasta majorare de 50% a fost decisa de o parte a clasei politice si nu mi se pare firesc ca politicienii sa se foloseasca de profesori ca tema de campanie electorala.

Guvernul nu este tot timpul lupul cel rau si vine zana cea buna, nu suntem in domeniul povestilor, am folosit o metafora, dar suntem totusi pe pamant, si nu in basme", a mai declarat el.

Presedintele nu a luat in serios avertizarile premierului

Premierul a precizat ca nici Parlamentul si nici presedintele tarii nu au specificat sursa de finantare, au spus doar: "am auzit ca sunt bani pentru majorarea salariilor profesorilor".

"Nu putem cheltui tot bugetul pe salarii, ne-am angajat la programe importante de investitii. Am hotarat marti sa cerem sindicatelor din fiecare judet sa spuna consiliilor locale la ce proiecte sa renunte.

Sa ceara sa renunte la construirea de gradinite, campus si alte proiecte. Care investitii sa le anulam si care reparatii de modernizare sa nu le mai facem?

Si acum intreb primariile, consiliile locale daca sunt de acord cu aceste decizii? Comitetul de parinti din scoli considera ca aceste modernizari trebuie sa fie oprite? Trecem la salarii ca si cand invatamantul romanesc nu ar avea nevoie de infrastructura si modernizare.

Scoala nu se face numai cu salarii, se face si cu o infrastructura solida care sa asigure un proces educational modern. Imi pare rau ca cifrele pe care le-am dat, inclusiv presedintelui tarii, nu au fost luate in seama. Presedintele tarii, nu numai ca nu le-a luat in seama, dar le-a si luat in deradere. I-am spus ca va scadea ratingul de tara si din pacata S&P a facut asta.

Cursul leului s-a deteriorat imediat si bursa a fost inchisa, au fost aprecieri obiective si nu cred ca am exagerat cu nimic in ceea ce am spus, si nu am exagerrat cand am spus ca la anul nu vom avea aceeasi crestere economica", a subliniat marti premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
#Calin Popescu Tariceanu, #decizie, #bloca, #lege, #majora, #salariul, #profesor , #guvern Tariceanu