O ordonanta spala pe alta

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 23:50
3293 citiri
O ordonanta spala pe alta
Foto: Arhiva

In Campanie electorala, salariile profesorilor au creat o adevarata babilonie la Guvern. Executivul a ajuns sa dea la interval de cateva zile doua ordonante de urgenta care se anuleaza una pe alta.

Luni seara, Tariceanu a scos un iepure din palarie sub forma unei noi Ordonante de Urgenta, prin care unii profesori primesc bani in plus, dar nu 50%, si nu pe toti odata, ci in transe.

Conform premierului, aceasta este singura solutie pentru ca majorarea salariilor profesorilor sa nu arunce economia tarii in aer.

Ordonante peste ordonante

Noua ordonanta a Guvernului o anuleaza, insa, pe cea adoptata in urma cu o saptamana, care proroga maririle salariale pentru profesori pana in aprilie 2009.

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, variantele sunt fie ca vechea OUG sa fie respinsa de Parlament, cel mai probabil, fie sa fie asteptata cea noua, care, in momentul in care va trece de Senat, ar putea sa fie discutata la pachet cu cea de amanare a salariilor.

In orice caz, noua OUG a fost publicata in Monitorul Oficial si a fost trimisa judecatorilor Curtii Constitutionale a Romaniei prin fax, ca dovada ca magistratii nu mai au motiv sa judece vechea ordonanta, din moment ce noul act normativ il abroga pe cel vechi (vechi de vreo doua saptamani).

O explicatie ilara pentru toate aceste ordonante a dat-o ministrul de Interne, Cristian David: "Este in capacitatea Guvernului de a emite astfel de ordonante si nu am facut decat sa fim consecventi". Adica daca putem, de ce sa nu facem?

Toate tunurile inspre Tariceanu

Reactiile indreptatite ale partidelor nu au intarziat sa apara, politicienii intrebandu-se daca a dat inapoi Tariceanu, si daca da, care este, de fapt, adevaratul sau plan.

Insa, fie ei, PSD, PD-L, PRM sau chiar si PNL, liderii politici au scos in fata greselile Guvernului si ale premierului Calin Popescu Tariceanu, considerand ca acesta isi bate joc atat de profesori, cat si de Parlament.

Cei mai inversunati au fost liderii PD-L, care considera ca aceste "masuri anticriza" pe care Tariceanu le baga in fata sunt o bataie de joc. "Profesorii pot fi siguri ca atat timp cat va ramane el la putere nu se va sti ce se va intampla cu salariile lor", a sustinut Theodor Stolojan.

De asemenea, Vasile Blaga a afirmat, luni, ca daca PNL-ul ar fi fost cel care ar fi propus aceasta lege, pericolul crizei nu ar mai fi existat, masurile nu s-ar mai fi luat, si majorarea cu 50% ar fi fost facuta imediat.

Ordonanta pentru femeile de serviciu

Nici liderii sindicali nu au stat mult pe ganduri si au anuntat, marti, ca vor ataca la Curtea Constitutionala, prin Avocatul Poporului, si a doua ordonanta, prin care vor fi majorate salariile cadrelor didactice etapizat cu pana la 28%.

"Aceasta ordonanta anuleaza o lege votata de Parlament si promulgata de presedintie, ceea ce este iarasi ilegal. Ordonanta a aparut din senin si este un abuz al Guvernului, asa ca o vom contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei, prin Avocatul Poporului", spune presedintele FSLI, Aurel Cornea.

Sindicalistii il mai acuza pe Tariceanu de dezinformare publica si arata ca, potrivit celor stabilite la negocieri, majorari de 23% ar primi doar cei care au salarii intre 640 si 700 de lei.

"Salarii de pana la 640 de lei au, insa, doar cadrele necalificate. Altfel spus, de majorarea 'generoasa' a lui Tariceanu beneficiaza, potrivit noii ordonante, femeile de serviciu", a mai spus Cornea.

Istoricul unei majorari

Legea privind majorarea salariilor cu 50% a cadrelor didactice a trecut de Parlament, fiind votata in unanimitate.

Ulterior, Guvernul a considerat ca nu are resursele pentru punerea in aplicare a masurii, iar PNL a mandatat Executivul sa gaseasca o cale juridica de a evita o atare majorare salariala.

Presedintele Basescu, desi a vorbit despre criza economica iminenta si despre necesitatea conducerii fondurilor bugetare catre investitii, nu catre consum, a apreciat ca invatamantul este o "investitie", astfel ca a promulgat textul Parlamentului. Seful statului si-a explicat gestul considerand ca se vor da bani contra reforma.

Ulterior, Guvernul a adoptat o OUG prin care a prorogat termenul de intrare in vigoare a maririi cu 50%, pasand rezolvarea situatiei catre noul Executiv care va rezulta din configuratia politica de dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Ordonanta de Urgenta, #guvern, #Calin Popescu Tariceanu, #salarii, #profesori , #guvern Tariceanu
Comentarii
Poza lia_stoenescu
lia_stoenescu
rank 5
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Ne lucrează-n foi de viţă guvernanţii şi parlamentarii şi ne MERITĂM SOARTA pentru că noi votăm NON-STOP :GUZGANII ROZALII