Tariceanu: PD-L si PSD vor fondurile europene drept pusculite

Joi, 26 Februarie 2009, ora 21:10
1150 citiri
Tariceanu: PD-L si PSD vor fondurile europene drept pusculite

Desfiintarea Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF) este o dovada ca partidele din coalitia de guvernare, PD-L si PSD, vor sa transforme fondurile europene in pusculite de partid, a acuzat, joi, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu.

"Desfiintarea DLAF, dupa ce acestei institutii tocmai i s-a asigurat statutul de organism independent de verificare a proiectelor pe fonduri europene, de catre Comisia Europeana, arata ca PD-L si PSD doresc ca fondurile europene sa se transforme in pusculite pentru partidele lor. E un lucru la care nici nu m-am gandit ca s-ar putea face in Romania!", a declarat Tariceanu, citata de NewsIn.

Taricenu l-a atacat dur pe premierul Emil Boc, acuzandu-l de "nesimtire de la inceputul carierei sale politice si mai ales in ultima perioada", dar si de atitudine duplicitara, pentru ca, in 2004, acesta a semnat, ca presedinte al PD, un document, in care solicita Parlamentului transformarea in functionari publici a celor care lucreaza in Secretariatul General, in Cancelarie si in Departamentul de Lupta Antifrauda, iar acum le solicita declaratii de loialitate.

"eea ce este, intr-adevar, dovada duplicitatii lui Boc, este faptul ca, in anul 2004, un proiect de lege a fost suspus atentiei Parlamentului de PD, cu semnatura domnului Boc, prin care se cerea trecerea celor care lucreaza in Secretariatul General (al Guvernului, n.r.), in Cancelarie si in Departamentul de Lupta Antifrauda in categoria functionarilor publici.

Pentru ca, nefiind functionari publici, spunea documentul, se presupune ca vor fi instrumente de presiune politica in mana premierului si ca acest lucru poate sa aduca grave atingeri functionarii democratice a institutiilor din Romania", a sustinut Tariceanu.

Totodata, acesta a acuzat ca declaratia de loialitate arunca Romania in trecut, transformand administratia intr-un instrument de santaj politic.

"Declaratia de loialitate transforma administratia intr-un instrument suspus premierului, care sa-i urmareasca si sa-i tracaseze pe adversarii politici ai acestuia. Adica un pas enorm inapoi, o revenire a Romaniei in trecut, dupa ce a inregistrat un progres important care a permis aderarea la UE, ca un stat cu institutii democratice", a criticat presedintele PNL.

Premierul Emil Boc a declarat lunii, 24 februarie, la postul public de televiziune, ca Departamentul de Lupta Antifrauda isi va continua activitatea si ca a informat oficialii de la Bruxelles ca acesta isi va desfasura activitatea in mod independent.

"Am informat Comisia Europeana si responsabilii de la Bruxelles. Si acest Departament isi va continua activitatea pe criteriile pe care le avem: de independenta si de a putea gestiona corect fondurile europene", a spus Emil Boc. El a precizat ca a avut in cursul zilei de luni o discutie pe aceasta tema cu vicepremierul Dan Nica, in coordonarea caruia se afla DLAF, si a respins categoric afirmatiile potrivit carora ar fi decis desfiintarea Departamentului.

De altfel, vicepremierul Dan Nica a transmis, la 23 februarie, un comunicat de presa in care afirma ca DLAF va continua sa fie punctul de contact pentru OLAF si sa asigure protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania, conform rigorilor europene.

"Obiectivul Guvernului Romaniei este acela de a asigura cadrul necesar imbunatatirii gradului de absorbtie a fondurilor europene, intarind totodata controlul legalitatii utilizarii fondurilor europene, scop pentru care sustine in continuare activitatea DLAF si a OLAF in Romania", se mai precizeaza in comunicatul de presa al vicepremierului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Tariceanu Boc DLAF, #fonduri europene DLAF, #Tariceanu Geoana Basescu, #Tariceanu Boc , #guvern Tariceanu