Ziua Unirii, ziua huiduielilor

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 06:46
2158 citiri
Ziua Unirii, ziua huiduielilor

Sarbatoarea Unirii a fost terfelita de activistii de partid, titreaza vineri Romania Libera. Culorile drapelului romanesc nu mai sunt rosu, galben si albastru, ci galben, rosu si portocaliu. Alexandru Ioan Cuza nu mai este domnitorul care a condus Romania dupa Unirea Principatelor din 1859, ci un important lider al PNL. Un fel de parinte moral al actualului premier Calin Popescu Tariceanu.

Cam acestea ar fi ideile ce i-ar ramane in minte unui scolar care a urmarit joi, la televizor, circul electoral deplorabil organizat de politicienii romani cu prilejul sarbatoririi Zilei Unirii la Iasi. Din desfasurarea ostilitatilor de la Iasi, acelasi scolar receptiv ar mai putea sa invete ca un politician roman serios nu pierde niciodata prilejul sa-si atace adversarul si ca momentul in care se marcheaza unitatea romanilor pare unul deosebit de prielnic pentru tot felul de lovituri sub centura.

Mai mult, huiduielile si injuraturile zbierate de activul de partid transportat cu autobuzele din toate colturile Moldovei ar putea sa para novicilor un instrument respectabil in politica moderna. Niciodata la Iasi n-a fost un asemenea circ. O bataie de joc la adresa oamenilor onesti ai acestei tari, la adresa istoriei, mai scrie Romania Libera.

Ziua Unirii, ziua huiduielilor, titreaza si Jurnalul National. Joi, intr-o zi cu vreme frumoasa, la Iasi s-au sarbatorit 149 de ani de la Unirea Principatelor. Grupuri compacte din asistenta l-au huiduit in cateva randuri pe presedintele Traian Basescu, atat la inceput, cat si in timpul discursului. A fost ziua huiduielilor.

Oficialitatile prezente au incercat sa se prinda in hora la sfarsitul ceremoniilor, langa statuia lui Alexandru Ioan Cuza, dar nu prea au reusit, avand in vederea buluceala creata de avantul populist de a strange maini al presedintelui. Sute de ieseni s-au inghesuit pe ritmuri de muzica patriotica, sub privirea vigilenta a fortelor de ordine. Intreaga manifestare a fost una mai mult electorala, cu fluieraturi si aplauze, steagurile de partid fiind mai numeroase si mai evidente decat drapelele nationale, iar fluturasii diferitelor formatiuni politice au luat locul cocardelor tricolore.

Sositi la locul manifestarilor, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu si-au strans mainile, au stat alaturi la tribuna, au vorbit si chiar si-au zambit. Asta nu i-a impiedicat insa pe cei din multime sa vocifereze, unii huiduind, altii aplaudand. Atmosfera s-a pastrat si in timpul discursului presedintelui. De altfel, dupa doar cateva cuvinte, seful statului s-a adresat publicului, spunand ca nu ii place ca se politizeaza sarbatoarea. In discursul sau, presedintele a spus ca, acum, este nevoie sa privim mai ales catre viitor.

In ciuda discursului serios, seful statului a reusit sa distreze multimea, afirmand, la un moment dat, ca "anul acesta se sarbatoresc 159 de ani de la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca" si mutand, astfel, evenimentul cu un deceniu mai tarziu decat a fost in realitate. Dupa discursul sefului statului, presedintele si premierul nu si-au mai zambit, Basescu stand uneori chiar cu spatele la primul-ministru.

Basescu si Tariceanu au dansat Hora Unirii separat, scrie vineri Gardianul. Presedintele si premierul s-au prins in hore separate, joi, la Iasi, de Ziua Unirii. Mai mult decat atat, Basescu a gafat spunand ca se implinesc 159 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, si nu 149.

In timpul manifestarii, Basescu a stat alaturi de senatorul PD-L Dan Carlan si rectorul Dumitru Oprea, candidatul PD-L la Primaria Iasi. Elena Udrea a stat si ea la aceeasi masa, fiind - dupa presedintele Basescu - cea mai "curtata" persoana din sala.

Si Evenimentul Zilei ne spune ca Basescu si Tariceanu au fluierati cu randul de Ziua Unirii. Stransi la Iasi de Ziua Unirii Principatelor, la inceput de an electoral, presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu si-au asmutit joi sustinatorii unul impotriva celuilalt.

Aclamat de simpatizantii PD-L, Basescu a fost hulit de galeriile liberala si social-democrata, in timp ce Tariceanu si-a primit aplauzele de la PNL-isti si huiduielile din tabara portocalie. Desi au schimbat, zambind, cateva cuvinte pe scena oficialilor, flancati de cativa ministri, dar si de liderii PSD Mircea Geoana si Ion Iliescu, la final, premierul si presedintele s-au prins in hore diferite.

Din Gandul aflam ca presedintele si premierul au stat impreuna doar la poza oficiala. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu s-au prins, joi, in hore separate la Iasi, de Ziua Unirii. Si-au strans cordial mainile doar pentru poze, au schimbat amabilitati, au stat alaturi la parada militara dar s-au sicanat in discursuri, iar Hora Unirii au invartit-o despartiti de un bulevard. Si Mircea Geoana a jucat hora separat de Ion Iliescu, preocupat - ca si presedintele Basescu - de "baia de multime".

Imediat dupa parada, Traian Basescu a creat o diversiune. A mimat ca merge spre soclul statuii domnitorului Cuza, dar a prins de mana o tanara in port popular, cu care a taiat bulevardul si s-a pierdut printre ieseni. Premierul l-a urmat doar pana la jumatatea drumului, facand brusc roata-imprejur pentru hora din Piata Unirii. In mijlocul "baii de multime", Traian Basescu a fost prins de maini si fortat sa se prinda in hora.

Hora Unirii, cu apucaturi de stadion, titreaza si Adevarul in editia de vineri. Mii de ieseni au participat joi la manifestarile dedicate Unirii Principatelor. Evenimentul s-a transformat, rapid, intr-un concurs de "cine striga mai tare".

Cand seful statului si-a inceput discursul, liberalii raspanditi in multime au inceput sa huiduie, lucru taxat imediat de Traian Basescu: "Nu-mi place sa politizati evenimentul", a ripostat el. Primii care au inceput sa-l aplaude au fost pesedistii din delegatia oficiala. Dupa parada militara, Calin Popescu Tariceanu si ceilalti politicieni s-au prins in hora in jurul statuii lui Cuza, in timp ce presedintele a preferat baia de multime. El a inceput o hora la 50 de metri departare, chiar pe linia de tramvai.

De-a lungul manifestarilor, politicienii au comis cateva gafe. Pe blocurile care strajuiesc Piata Unirii au aparut materiale publicitare in care Bratianu, Kogalniceanu si Alexandru Ioan Cuza au fost revendicati ca "parinti liberali" ai Romaniei (primii doi au fost, intr-adevar, liberali - n.r.).

Potrivit lui Basescu, de la Unire au trecut 159 de ani, cand in realitate au trecut doar 149. Intr-un discurs in care a pus accentul pe unitatea romanilor, Gheorghe Nichita, primarul Iasiului, i-a descris pe moldovenii de peste Prut ca "frati care respira in aceeasi limba".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#unire, #Basescu, #Tariceanu, #disputa , #Ioana Tariceanu