Scandal in Parlament dupa ce Legea spalarii banilor a fost votata pana a trecut. PSD nu stransese initial voturile

Miercuri, 24 Octombrie 2018, ora 12:41
13479 citiri
Scandal in Parlament dupa ce Legea spalarii banilor a fost votata pana a trecut. PSD nu stransese initial voturile
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea pentru combaterea spalarii banilor a fost votata miercuri de doua ori, in Camera Deputatilor, la cererea PSD, dupa ce prima data a cazut la doar 2 voturi diferenta.

Deputatul USR Cornel Zainea povesteste pe Facebook ca Florin Iordache a fost cel care s-a aratat foarte suparat de rezulat, dupa care social-democratii au mai gasit pe holuri doi colegi rataciti pe care i-au adus in sala si au reluat votul. Astfel, legea a trecut cu 170 de voturi pentru.

Cei de la USR au iesit din sala, in semn de protest: "Cascadorii rasului. Dupa ce legea a picat la prima incercare, Dragnea a ordonat repetarea votului si legea a trecut cu cateva voturi. Parlament de cascadorii rasului", a scris pe Facebook si deputatul Cristian Ghinea.

Si cei de la PNL s-au declarat socati de demersul PSD, despre care spun ca incalca toate regulamentele si au anuntat ca vor contesta la CCR.

Opozitia va ataca la CCR Legea privind spalarea banilor: PSD-ALDE isi trec proiectele prin hotie si amenintari

In schimb, Dan Suciu, liderul deputatilor PSD, sustine ca prima oara nu s-au numarat corect voturile si ca rezultatul la limita de a doua oara, dar pozitiv, "e dovada ca am avut dreptate". Se pare ca 20 de parlamentari PSD nu au votat.

La iesirea din sala, Dragnea a fost chestionat de jurnalisti in legatura cu votul reluat. Seful PSD a dat vina pe sistemul electronic de vot, care nu a inregistrat voturile mai multor membri doar de la coalitia de la putere.

Insa lucrurile nu par sa fi stat chiar asa cum le-a prezentat seful PSD. Imediat dupa cel de-al doilea vot, Dragnea a fost vazut discutand tensionat cu colegii de la ALDE, iar liderul UDMR, Kelemen Hunor, a iesit nervos din sala de plen. Intrebat de jurnalisti, Hunor a spus ca reluarea votului a fost "o porcarie, o greseala mare din partea majoritatii": "Votul nu se reia. Nu poti sa repeti votul pana cand iti iese. Inseamna ca distrugi tot ce inseamna procedura si principii parlamentare".

Kelemen Hunor, despre modul incredibil cum a trecut legea spalarii banilor: O porcarie, prima data a picat. UDMR nu a votat-o

Lege controversata si discriminatorie

Legea contine amendamente contestate si discriminatorii. Unul dintre ele prevede ca oganizatiile minoritatilor nu raporteaza catre stat lista beneficiarilor finali, in timp ce toate celelalte ONG-uri o vor face.

Aceasta exceptare a fost decisa pentru a obtine si voturile UDMR, care anuntase ca nu va gira legea. Acest lucru creeaza insa o stare de discriminare, ce foarte probabil va fi amendata la CCR, Opozitia anuntand deja ca are de gand sa conteste legea in forma ei actuala.

In loc sa impiedice fraudele, legea afecteaza ONG-urile

40 de ONG-uri acuza ca noua lege a spalarii banilor le va bloca activitatea. Salvati Copiii: Suntem asimilati cu jocurile de noroc!

Potrivit legii de prevenire a spalarii banilor, discutata martea trecuta in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, notiunea de "beneficiar real" includea in cazul asociatiilor si fundatiilor "persoanele fizice sau, in cazul in care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice in al caror interes principal asociatia sau fundatia a fost infiintata sau functioneaza".

De asemenea, legea prevede ca reprezinta "entitati raportoare" fundatiile si asociatiile, federatiile, precum si orice alte persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial.

Despre aceste prevederi, de care ONG-urile minoritatilor scapa daca forma legii ramane asa, Opozitia a avertizat saptamana trecuta ca vor afecta si ONG-urile, precum si pe beneficiarii actelor de caritate.

"Se stabileste un mecanism de oprimare, as zice, a asociatiilor si fundatiilor, de constrangere a ONG-urilor pentru ca legea prevede niste obligatii foarte nepotrivite, niste sanctuni covarsitare, pe viitor vor avea obligatia sa raporteze institutiilor statului toti beneficiarii finali, adica toate persoanele de care au grija, ca vorbim de copiii abandonati, de persoanele bolnave, sau alt tip de beneficairi, sub sanctiuni covarsitoare, amenzi pe care nu si le permite o asociatie", a spus deputatul USR Stelian Ion.

Cel mai probabil, vom plati o amenda uriasa

Oricum, chiar daca a fost votata pana la urma azi, legea nu continea prevederi din directiva europeana, care trebuiau obligatoriu introduse.

Pe 19 iulie, Comisia Europeana a anuntat ca trimite Romania, Grecia si Irlanda in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca nu au pus in aplicare normele in materie de combatere a spalarii banilor.

Termenul pentru transpunerea de catre statele membre in legislatiile lor nationale a celei de-a patra directive europene privind combaterea spalarii banilor a fost 26 iunie 2017.

Amenda pare insa ca este sigura. Agentul guvernamental al Romaniei, Radu Cantar, a solicitat luna aceasta Curtii de Justitie a UE sa prelungeasca cu o luna termenul de depunere a memoriului in cazul procesului deschis de Comisia Europeana, intr-o incercare de a trage de timp, insa surse au declarat pentru Ziare.com ca cererea a fost respinsa.

Pana pe 29 octombrie 2018, Guvernul Romaniei trebuie sa-si depuna memoriul de aparare in acest caz. La acest termen se mai adauga 10 zile, termen pentru considerente de distanta. Practic, este aproape imposibil ca pana atunci proiectul de lege, aflat in Parlament, sa fie votat, sa treaca de filtrul Curtii Constitutionale si sa fie promulgat de Klaus Iohannis.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu (PSD), a transmis ca Romania risca o sentinta prin care poate fi amendata si obligata la plata a zeci de milioane de euro, in timp ce va detine Presedintia Consiliului UE, daca nu transpune de urgenta in legislatia nationala Directiva Europeana 2015/849.

Citeste mai multe pe acest subiect:

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#legea spalarii banilor vot final, #amenda romania legea spalarii banilor , #parlament