Calin Popescu Tariceanu, pretul tradarii

Duminica, 22 Martie 2009, ora 19:34
16383 citiri
Calin Popescu Tariceanu, pretul tradarii

De obicei, in istorie, tradatorii sfarsesc tradati, iar Calin Popecu Tariceanu nu face exceptie. Disperarea muta din privirea lui, imediat dupa aflarea scorului care l-a aruncat de pe jiltul liberalilor, spune totul despre prabusirea fostului premier, abandonat tocmai de cei a caror cauza a servit-o cu pretul unor imense tradari.

L-au aruncat la cosul istoriei, cu nota de plata a guvernarii lipita de frunte, exact oamenii pentru care a incarcat aceasta nota de plata- baronii liberali si Dinu Patriciu, principalii profitori ai guvernarii.

Pentru apararea lui Dinu Patriciu s-a expus sinucigas, s-a despartit de Traian Basescu, a emis in folosul lui ordonante de urgenta dubioase, pentru ca acum eminenta cenusie sa-si puna banii pe celalalt copil al sau. O fi meritat? Este o intrebare pe care fostul premier trebuie sa si-o fi pus dupa stingerea ultimelor aplauze primite in calitate de lider al partidului.

Tradarile lui Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu l-a tradat pe Traian Basescu fara de care, ii place sau nu sa recunoasca, nu ajungea premier. Presedintele l-a plantat la Palatul Victoria desi Alianta DA pierduse, de fapt, alegerile. Cu acelasi scor la parlamentare, dar cu Adrian Nastase presedinte, Calin Popescu Tariceanu ar fi fost, cel mult, liderul opozitiei.

Si totusi, odata cocotat acolo, fostul premier a schimbat foaia si strategia, incalcand intelegerea cu presedintele. Nici nu conteaza daca Traian Basescu avea sau nu dreptate. Discutam despre relatia dintre doi oameni care pornisera impreuna si dintre care unul s-a sucit pe parcurs. Daca nu-i placeau ideile si metodele lui Traian Basescu ar fi trebuit sa se dezica de ele inainte de ajunge premier.

A pecetluit aceasta tradare cu inca una, a PD-ului pe care l-a evacuat de la guvernare. Probabil ca daca ar fi acceptat alegeri anticipate in 2006, ar fi fost si acum presedintele PNL, premier sustinut de o confortabila majoritate PNL +PD.

Calin Popescu Tariceanu si-a tradat insa si propriul partid. In mai multe randuri chiar. In primul rand, atunci cand a eliminat, prin excluderi, orice forma de opozitie din partid. Prin masuri dictatoriale a alungat oameni foarte valorosi, in frunte cu Teodor Stolojan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur, adica toata aripa liberala din PD-L.

La fel a procedat si cu guvernul din care a dat afara orice ministru cu opinii contrare, oricat de argumentate. Ionut Popescu, de exemplu, a plecat de la ministerul de finante la prima remaniere, dupa cateva luni de mandat, pentru ca a refuzat sa mai accepte subventii pentru societati falimentare.

Calin Popescu Tariceanu a crezut ca astfel isi va consolida puterea. Gresit! A inlaturat opozitia care promova criterii si principii liberale, ramanand cu opozitia care ii voia doar functia si care, iata, pana la urma l-a rapus.

Si-a tradat propriul partid si atunci cand a conditionat revenirea la guvernare de mentinerea in functia de premier. PNL a avut numai de pierdut din asta, fiind aruncat dintr-o pozitie ideala de negociere politica intr-o opozitie debila care nu conteaza.

Prin inflexibilitatea post electorala care a deschis cale libera aliantei PD-L+PSD, Calin Popescu Tariceanu a tradat si electoratul de dreapta, pe care pretinde ca-l reprezinta. Daca i-ar fi pasat, cu adevarat, de vointa acestui electorat, ar fi observat ca partidele de dreapta din Romania obtinusera impreuna scorul guvernarii si deci vointa majoritatii conducea in aceasta directie.

Calin Popescu Tariceanu a tradat, pana la urma, si Romania, ale carei resurse le-a drenat vreme de 4 ani, fie in favoarea clientilor politici, fie din pura incompetenta. Un strop de responsabilitate si luciditate ar fi trebuit sa-i spuna ca un partid sub 20% nu are, in mod obiectiv, resursele umane necesare pentru o guvernare performanta. S-a incapatanat sa continue, cu Chiuariu, David si Adomnitei, ajungand, la predarea mandatului, la cifre economice dezastruoase care obliga Romania la incheierea imprumutului cu FMI.

Marea infrangere

Tradat la randul sau, Calin Popescu Tariceanu a pierdut, de fapt, marele sau razboi, singurul care a contat in ultimii 3 ani. Razboiul cu Traian Basescu. Presedintele este la Cotroceni si are toate sansele sa ramana acolo inca 5 ani, si-a instalat premierul pe care l-a dorit, are o majorate grea, dar confortabila.

Fostul premier a ajuns, dupa cum spun chiar colegii sai si prin vointa lor, "Calin, file de poveste". E drept, dl. Tariceanu este un supravietuitor politic si, din aceasta perspectiva, ne-am putea astepta la o revenire. Greu de crezut insa ca, de aceasta data, va avea singur resusele recuperarii. Ar trebui sa gaseasca un nou Traian Basescu, care sa-l propulseze, ceea ce e foarte greu. Asta e, tradatorii, sfarsesc tradati!

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Calin Popescu Tariceanu, #Tariceanu PNL infrangere , #PNL