Dilemele dlui Tariceanu (Opinii)

Marti, 27 Mai 2014, ora 14:00
3880 citiri
Dilemele dlui Tariceanu (Opinii)

Unii politicieni romani par convinsi ca sunt de neinlocuit si ca, fara ei, tara si partidele li se duc de rapa.

Din pacate, daca in momentele inaltatoare aceste ilustre personaje dispun de luciditate si forta de persuasiune, cand suvoiul vietii politice ii da deoparte, isi pierd simtul orientarii, epuizandu-si in doar cateva zile zestrea de notorietate si incredere.

Caci, in politica romaneasca, de la marire la decadere nu e decat un pas, iar de la Agamita Dandanache incoace, cosmarul politicianului e sa nu ramana pe dinafara, fara coledzi, cum ar zice nenea Iancu.

Intre glorie si dileme

Ei bine, abia atunci se vede taria de caracter. Abia atunci iti dai seama de resorturile intime si principiile politice care i-au impins in fata. Daca in anii de glorie conceptul de democratie si moralitatea actului politic le-au calauzit pasii in cele mai multe din hotararile luate, cand isi pierd maretia de lider, li se frange si sistemul de valori.

Dilemele lui Calin Popescu Tariceanu au aparut dupa pierderea sefiei PNL prin alegeri libere, democratice. Obisnuit din 2004 cu intaietatea, n-a stiut sa piarda cu demnitate si sa accepte hotararea congresului.

A inceput sa-si acuze colegii si mai cu seama urmasul de lucruri pe care si el insusi le facuse: astfel, Crin Antonescu e acuzat ca s-a aliat cu PSD in proiectul USL, numai ca din 2006 pana in 2008 prim-ministrul Tariceanu a facut acelasi lucru, asa cum l-a facut si PDL in 2009. Alt acuzator.

Care democratie?

Situatia s-a repetat atunci cand congresele PSD si PNL l-au desemnat pe liderul liberal candidat la presedintie si cand PNL a intrat la guvernare alaturi de PSD in mai 2012, iar lui Tariceanu nu i s-a incredintat niciun rol.

A urmat o perioada de oarecare acalmie, pana la retragerea PNL din USL, moment in care Tariceanu a considerat ca ii poate da lovitura de gratie lui Antonescu.

Ce ar fi facut un lider democratic de partid manat de grija propriei formatiuni? Ar fi incercat sa-si creeze o alta majoritate si sa schimbe lucrurile. E posibil sa fi sondat terenul, dar fara vreun rezultat. Nesigur pe viitorul sau politic, a incercat sa insele vigilenta colegilor cu numele sau, sa-si faca propriul partid ori sa rupa si el ca Valeriu Stoica si Teodor Stolojan o halca din PNL.

Inafara altui exclus, Sorin Iliesiu, nimeni nu l-a urmat, semn ca politica romaneasca se lecuieste incet-incet.

Cine e la capatul puntii?

In compensatie, s-a facut frate cu vechiul dusman, incriminat de atatea ori, promitand readucerea oii ratacite a liberalilor pe pasunea manoasa a defunctei USL. A trecut puntea, obtinand sefia Senatului, chiar daca PNL era de alta parere, si a plecat din partid. Se vede treaba ca nu a fost de ajuns.

A nu se intelege ca fostul lider liberal e singurul care s-a facut frate cu nefartatul pana a trecut puntea. Aceasta ignobila manevra, inrudita pana la obsesie cu bolsevicul viclesug al abandonarii tovarasului de drum, constituie una dintre stratagemele de succes in politica noastra: Ion Iliescu si-a pastrat guvernarea cu ajutorul lui Ilie Verdet si Vadim Tudor, insusi Traian Basescu s-a folosit de PUR-ul lui Voiculescu pentru alcatuirea majoritatii de guvernamant in 2004 si de PSD in 2009. Coborand mai jos in esichierul national, stratagema a devenit demult obisnuinta.

Partidul e-n toate

Iata de ce pentru dl Tariceanu, si pentru altii ca el, orice decizie a majoritatii e respectata numai atunci cand le convine. Daca nu, se duc direct la adversarul care il primeste cu bratele deschise.

Din pacate, gestul PSD de a se folosi de Tariceanu, ca si gestul multor formatiuni politice care au facut acelasi lucru, sunt privite cu scuza "asa-i politica", pe cand gestul defectorului e condamnat cu manie revolutionara.

Or fostul prim-ministru poate nu ar fi defectat daca n-ar fi fost incurajat de coalitia de guvernamant.

Asa ca, in conditiile in care partidele abdica de la moralitate si principii, degeaba speram ca vom avea politicienii pe care-i meritam si ca reformele clasei politice perorate zi si noapte in spatiul public mai pot imbunatati candva actul de guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tariceanu exclus PNL, #Tariceanu alianta PSD, #Tariceanu presedinte Senat , #PNL