Mihai Malaimare: Singurul care poate redresa Romania este Tariceanu - Interviu

Joi, 23 Decembrie 2010, ora 22:43
7764 citiri
Mihai Malaimare: Singurul care poate redresa Romania este Tariceanu - Interviu
Foto: inpolitics.ro

Un interviu cu un actor, un regizor si un director de teatru important din Capitala ar putea parea greu de realizat in mod normal. Nu e cazul, insa, cand acel om este Mihai Malaimare, director al Teatrului Masca.

Acesta este oricand dispus sa vorbeasca despre scena, despre politica (este fost membru al PCR, PDSR si PNL) si despre orice altceva si nu evita niciun subiect, raspunzand chiar si la cele mai delicate intrebari cu o franchete remarcabila.

Maestre, ai cuvantul!

Rep: Actor, regizor, director de teatru, politician. Exista ceva ce v-ati dorit sa faceti in viata si inca nu ati reusit?

Probabil ca as fi fost un foarte bun chirurg, sau asa imi place sa cred. Puteam fi un tenisman important numai ca eu am invatat singur si cu asta am ramas. Mi-ar fi placut sa fac muzica, dar a trebuit sa ma recunosc invins in clasa a VIII a. Pot sa scriu, o si fac, numai ca subiectele mele nu si-au concretizat inca formula de succes, chiar daca unii socotesc SANSA de exemplu drept o carte solida. Cu certitudine mi-ar fi placut sa fac film, dar nu le poti face pe toate in viata...

Rep: Ati fost membru PCR, PDSR si PNL. Pe cand si PD-L sau, de ce nu, pe cand infiintarea unui partid propriu?

In politica nu trebuie sa spui niciodata NU, dar cred ca pentru mine cariera aceasta s-a incheiat. Am fost invitat sa devin membru PCR si am acceptat pentru ca formula aleasa a fost una extrem de onoranta. Cosmanca m-a invitat sa intru in PDSR si acest partid m-a facut parlamentar. Conflictul acut cu cei din conducerea filialei Botosani m-a determinat sa demisionez, iar invitatia venita imediat de la PNL a inchis cercul. Nu ma intereseaza PD-L, desi Radu F Alexandru m-a invitat, si nu cred ca am taria sa infiintez un partid. La 60 de ani prioritatile mele au suferit o schimbare majora. Pot doar sa spun ca in politica mi-am facut datoria si nu am a ma rusina de nimic. Dar atat!

Rep: Ati declarat ca sunteti actor cand va e dor de teatru si regizor cand va e sila de el. Politician cand ati fost?

Am fost politician cand viata mea a considerat ca este momentul sa o fac. Uneori am fost dus de val, dar de cele mai multe ori am facut exact ceea ce am crezut eu ca trebuie sa fac. Politica trebuie sa fie pentru un barbat precum stagiul militar, pe care eu il consider obligatoriu. Asta daca nu devine o profesie. Atunci este altceva. Repet insa ca pentru mine capitolul politica s-a incheiat.

Rep: Ati jucat vreodata teatru pentru a va atinge un obiectiv politic? Si invers, v-ati facut vreodata dumneavoastra sau partidelor din care ati facut parte campanie electorala pe scena?

Niciodata! Problema mea in politica a fost sa rostesc in opozitie un discurs de care sa nu ma dezic atunci cand sunt la putere. Eu am reusit, cred, nu insa si partidele din care am facut parte! Scena este sfanta, acolo nu au ce cauta agitatiile politice, chiar daca discutam intre noi si ne dam cu parerea. Scena este biserica noastra si noi chiar credem in misiunea noastra.

Rep: Daca s-ar organiza maine alegeri pentru presedintia Romaniei si ar candida Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu si Calin Popescu Tariceanu, pe care dintre cei trei i-ati vota si de ce?

Singurul politician care ar putea ASTAZI sa redreseze Romania este de departe Calin Popescu Tariceanu. Iliescu va ramane pentru multa vreme singurul politician lucid, chiar daca personal ii pot aduce unele reprosuri, dar forta sa aduca iar pacea in aceasta tara nefericita o are doar Tariceanu. Ceausescu va ramane pentru multi dintre noi reperul fata de care constiinta noastra are ceva sa ne spuna intre patru ochi.

Rep: Mai exista vreo speranta de redresare a scenei politice romanesti in timpul vietii noastre? Numiti trei personalitati politice din noua generatie care credeti ca ar putea face o schimbare adevarata.

Nu! Tanara generatie este absolut penibila, cel putin la nivelul figurilor care s-au ingramadit sa-si culeaga notorietatea de pe micul ecran. Mi-as dori teribil inlaturarea acestei puteri discretionare si absurde de catre o figura remarcabila pe care sa o pot respecta si iubi. Nu va fi cazul. Vor cadea probabil si locul lor va fi luat de ceilalti. Chipurile care sa poata deveni istorice in politica romaneasca inca nu s-au nascut. Pacat!

Rep: Care sunt vinovatii punctuali, din punctul dumneavoastra de vedere, pentru ''haituiala continua si aiureala din care nu mai intelege nimeni nimic''( am citat de la dumneavoastra de pe blog) de la PSD?

Este un partid care si-a incheiat ciclul. Nu mai poate fi reformat. Trebuie sa dispara si agonia aceasta indelungata face enorm de mult rau politicii romanesti. Spun asta pentru ca exista acolo foarte multe valori care ar fi putut constitui un alt partid, eventual in mod real de stanga. Aici vinovatia integrala ii apartine lui Iliescu. A acceptat sa fie umilit, numai sa-si tina partidul unit, prostie politica rara la un om cu o cultura politica atat de vasta. Au batut pasul pe loc. FSN - aglomeratie de politruci comunisti, PDSR - aglomeratie de feciori ai politrucilor comunisti, PSD - momentul darii aramei pe fata si astazi, partidul familiei si slujitorilor ei. Sunt uluit ca nu au inteles chiar nimic din ce se petrece in jurul lor. Atata ura incat oamenii sa voteze Basecu mai degraba decat PSD ar fi trebuit sa le spuna ceva, dar ei au mers inainte de o maniera care ma face uneori sa cred ca sunt intelesi cu acesta. Acest partid, in forma actuala, nu mai are viitor.

Rep: Se castiga bine din teatru pentru un factotum ca dumneavoastra sau implicarea dumneavoastra totala in viata de scena este pur si simplu din pasiune si iubire pentru arta?

Nu am iubit niciodata banii si nici ei pe mine. Muncesc enorm si castig cat sa nu am a ma plange. A se vedea declaratia mea de avere. Daca insa unul din baietii mei m-ar anunta ca ar dori sa se casatoreasca maine si ca ar trebui sa organizez o nunta m-as afla in dificultate. Teatrul este menire si nu are nicio legatura cu o viata de huzur. Nici nu prea vad cum ar putea fi altfel.

Rep: Care este rolul care v-a marcat cel mai mult in cariera dumneavoastra si ce nu ati jucat inca, dar v-ati dori sa jucati?

Cel mai mare succes l-am avut cu Simo din FATA DIN ANDROS de Terentiu in regia lui Grigore Gonta. Dar nu pot uita Akaki din MANTAUA de Gogol.

Mi-ar placea sa-l joc pe Shylock din NEGUTATORUL DIN VENETIA de Shakespeare. Dar, daca vrei sa stii, mi-ar placea sa joc intr-un film regizat de baiatul meu.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Mihai Malaimare, #Calin Popescu Tariceanu , #PNL