PNL, in saptamana de foc

Luni, 01 Martie 2010, ora 16:30
2717 citiri
PNL, in saptamana de foc
Foto: Ciutacu.ro

Nici nu a trecut bine "tsunami-ul" de dupa cutremurul din PSD, ca un alt seism se anunta in PNL.

Cine va conduce partidul in urmatorii ani, cine va reprezenta partidul la alegerile prezidentiale si cine va fi liberalul propus pentru functia de prim ministru sunt doar cateva dintre intrebarile care isi vor gasi raspunsul la Congresul PNL ce va avea loc in mai putin de o saptamana.

Dupa ce duminica Ludovic Orban si-a anuntat inscrierea in cursa pentru sefia PNL, numarul candidatilor a ajuns la trei si inca mai este destul timp pentru ca si altii sa isi exprime dorinta de a conduce partidul.

Insa care dintre cei trei are mai multe sanse, cine are sustinerea liberalilor si cine ar trebui sa stea in banca lui sunt cateva dintre intrebarile la care am incercat sa obtinem raspunsuri... direct de la sursa.

Orban, plusul de energie, hotarare, forta, concretete si substanta

Cel care s-a inscris duminica in cursa, Ludovic Orban, spune ca a luat aceasta decizie dupa ce s-a consultat cu mai multi colegi liberali, ca nu este contracandidatul nimanui, ci doar vrea sa ofere o alternativa.

"In general iau decizii si reactionez in baza unei analize foarte serioase si nu sunt influentat de un singur om si la baza deciziei a stat si consultarea unui numar semnificativ de membri ai PNL. Sunt candidat la presedintia PNL, nu contracandidez pe nimeni, candidez pentru a oferi PNL o alternativa care sa aduca un plus de energie, un plus de hotarare, un plus de forta, un plus de concretete si de substanta in discursul public", a declarat Orban, pentru Ziare.com.

Liderul PNL a mai spus ca sunt foarte importante alegerile prezidentiale din 2014, insa pana atunci mai importante sunt alegerile locale, obiectivul sau fiind de a obtine la nivel national 1.000 de primari liberali.

"In ce ma priveste, consider ca alegerile prezidentiale din 2014 sunt importante, dar mult mai importante pana atunci sunt alegerile locale din 2014 in care PNL trebuie sa le pregateasca incepand de astazi, cautand oamenii cei mai respectati de comunitatile locale si, de asemenea, incepandu-si o campanie cat mai apropiata de cetatean pentru a reusi sa castige increderea locuitorilor fiecarei comunitati locale.

Obiectivul pe care mi l-am propus este un obiectiv realizabil: minim 1.000 de primari din care minim 12 in capitalele de judet si minim 13 presedinti de consilii judetene si 20 de vicepresedinti obtinuti in negocierile ulterioare. De asemenea, consider ca din cei 1.000 de primari, cel putin 500 trebuie sustinuti in activitatea lor pentru ca au rezultate, sunt buni manageri, si vor trebui sprijiniti pentru a se realege in functia de primari", a mai spus Orban pentru Ziare.com.

Orban sef la PNL, Antonescu presedintele Romaniei, Tariceanu premier

Orban a subliniat ca nu are nimic cu Crin Antonescu, ba, mai mult, il considera cel mai bun candidat al PNL la presedintie, aratand ca, in cazul in care va castiga sefia PNL, Antonescu va reprezenta partidul in cursa pentru conducerea Romaniei.

Acelasi lucru l-a spus si despre fostul presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu, care ar urma sa fie varianta liberalilor pentru postul de premier.

"Eu nu am spus ca ar trebui sa plece domnul Antonescu de la conducerea partidului. Despre domnul Antonescu am declarat si declar in continuare ca este candidatul cel mai potrivit pentru presedintia Romaniei si cred ca acest proiect este de asemenea un proiect important al PNL.

La fel cum am sustinut ca domnul Calin Popescu Tariceanu ar trebui stabilit de delegatia permanenta a PNL ca si candidat oficial al partidului pentru pozitia de premier. Fara discutie, daca as ajunge presedinte, l-as sustine pe Crin Antonescu la presedintie si pe Calin Popescu Tariceanu pentru functia de premier", a mai spus liderul PNL.

Cat despre disponibilitatea pe care Antonescu si-a aratat-o sambata pentru a discuta eventuale aliante atat cu PNG-ul lui Gigi Becali, cat si cu PC-ul fondat de Dan Voiculescu, Orban a spus ca sunt decizii ce se iau in forurile PNL.

"Orice decizie a PNL referitoare la aliante, fuziuni, nu se poate lua decat in delegatia permanenta a PNL. Nu pot sa va dau un raspuns acum pentru ca orice fel de intelegere, orice fel de decizie care trebuie luata, trebuie purtata in baza unor negocieri", a mai spus liberalul.

Cat despre o alianta in vederea intrarii la guvernare, Orban a spus ca nu se poate pronunta, insa intrarea PNL la guvernare este necesara pentru a putea pune in practica politicile pe care le-a promovat partidul si pentru care cetatenii au votat.

"PNL trebuie sa intre la guvernare atunci cand programul de guvernare pentru care a

obtinut increderea alegatorilor este acceptat intr-o proportie semnificativa si atunci cand are cu adevarat capacitatea de a pune in practica acest program de guvernare. PNL trebuie sa intre la guvernare pentru ca numai daca guverneaza isi poate pune in practica programele pentru care primeste increderea cetatenilor.

Dar, repet, decizia intrarii la guvernare nu trebuie sa se ia tinand cont de interesele unor membri ai PNL, ci trebuie sa se ia tinand cont de interesele generale ale oamenilor care sprijina PNL", a mai declarat Ludovic Orban.

Referitor la anumiti membri care sa faca parte din echipa sa, Orban a reiterat ca toti liberalii care vor dori vor putea face echipa cu el, atat timp cat vor primi votul celorlalti colegi.

"Echipa mea este PNL, nu am nicio lista alta decat lista celor aproape 200.000 de membri ai PNL, pot sa conduc partidul cu orice fel de colegi, cu o singura conditie: sa primeasca increderea delegatilor partidului la Congres, care sa fie exprimata printr-un vot individual", a conchis Orban.

Nicolaescu: Antonescu, cele mai mari sanse

Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu ne-a declarat ca asteapta sa vada si programele politice ale lui Ludovic Orban si Viorel Catarama, insa crede ca cele mai mari sanse la sefia partidului le are actualul presedinte, Crin Antonescu.

"Eu personal nu am luat nicio decizie pentru ca nu a aparut si programul politic al lui domnului Orban, a aparut doar cel al lui Crin Antonescu. Normal este sa apara amandoua programele, sa apara si cel al lui Viorel Catarama, dar cred ca in acest moment sanse mari are totusi Crin Antonescu", a spus Nicolaescu.

Fostul ministru a spus ca in PNL exista si voci care cer schimbarea lui Antonescu, ce se face vinvat de pierderea alegerilor prezidentiale, insa avand in vedere libertatea din partid, nu este nimic anormal.

"Voci multe nu am auzit (care sa-l vrea schimbat pe Antonescu pentru esecul de la prezidentiale, n.red.), dar sunt cateva. Este dreptul fiecaruia in parte sa isi exprime punctul de vedere. Suntem un partid foarte democratic, deschis, in care chiar a-ti expune opinia si parerea nu este o culpa, ci dimpotriva, se incurajeaza acest sistem. Dar pana la urma Congresul este cel care va hotari cine dintre colegii nostri reprezinta cu adevarat o majoritate", a mai spus Nicolaescu.

Cat despre posibile aliante cu PNG si PC, liberalul a spus ca PNL trebuie sa consolideze cat mai bine dreapta romaneasca, inclusiv sa adune cat mai multe formatiuni adepte ale ideologiei de dreapta.

"PNL trebuie sa-si asume rolul sa adune pe dreapta tot ce se poate aduna ca sa intareasca dreapta. Pentru ca PD-L-ul nu este dreapta si atunci toate celelalte partide care se declara de dreapta, care cred in aceste valori, vor sa stea la masa discutiilor cu noi si sa construim impreuna, trebuie sa o facem!

Ne obliga societatea romaneasca, ne obliga cetatenii care vor sa aiba o forta de dreapta puternica in Romania. Nu trebuie sa fie neaparat dorinta noastra, noi trebuie sa o preluam de la societatea romaneasca", a mai spus Nicolaescu.

Intrebat daca a fost contactat pentru a face parte din echipa unuia dintre candidati, Nicolaescu nu a spus nici da, nici nu, ci doar a precizat ca astfel de anunturi trebuie facute de candidati.

"Nu pot sa spun asa ceva, chiar daca s-ar fi intamplat, chiar daca nu s-ar fi intamplat, pentru ca nu este normal! Cred ca singurii in masura sa anunte ca un om sau altul face parte din echipa sunt candidatii", a conchis Eugen Nicolaescu.

Saftoiu: PNL trebuie sa respinga aliante cu partide de stanga

Deputatul liberal Adriana Saftoiu, prezenta intr-o emisiune Ziare.com in care a discutat cu cititorii despre sistemul de educatie din Romania, a evitat sa dea orice fel de declaratie politica, limitandu-se in a spune ca ceea ce trebuie sa faca PNL in momentul de fata este sa promoveze cat mai mult politicile liberale.

"Eu cred ca PNL ar trebui sa aiba curajul sa sustina politicile liberale si sa ocupe

culoarul de dreapta", a spus Saftoiu, precizand ca "PNL trebuie sa respinga ideea unei aliante cu partide de stanga".

Diana Tusa: Antonescu, singurul presedinte al PNL

Deputatul liberal Diana Tusa a declarat pentru Ziare.com ca singurul in masura sa ocupe functia de presedinte al PNL este Crin Antonescu pe care il sprijina pana la capat, desi nu i s-a oferit nicio functie.

"Domnul Crin Antonescu il vad ca fiind singurul presedinte al Partidului National Liberal. (...) Nu (am fost contactata sa fac parte din vreo echipa, n.red.) si nici nu stiu daca asa se pune problema. Oricum, sprijinul meu fata de domnul Crin Antonescu si optiunea mea nu este legata de a face parte sau nu dintr-un anumit for de conducere. Eu cred ca daca vrei sa-ti faci treaba, ti-o faci si fara sa ai functii, trebuie doar sa existe vointa", a spus Diana Tusa.

Ea a mai precizat ca declaratia lui Orban potrivit careia Antonescu este cel mai bun candidat la presedintie, iar Tariceanu este cel mai bun candidat la functia de premier este corecta si, totodata, a lasat sa se inteleaga ca este deschisa unei aliante cu PC, insa in niciun caz cu PNG.

"Domnul Orban este fair-play in aceasta declaratie si recunoaste chiar si dansul ca cel mai bun candidat al nostru este Crin Antonescu si cel mai bun premier al nostru a fost domnul Calin Popescu Tariceanu. Deci este o declaratie foarte corecta.

In ceea ce priveste posibile aliante, este normal ca fiecare partid sa aiba o anumita

deschidere in functie si de optiunile celorlalti. Ca si optiune personala, in ceea ce priveste PNG-ul, eu nu cred ca avem ce discuta cu ei.

In ceea ce priveste PC-ul, eu am vazut ieri (duminica, n.red.) si m-am bucurat ca un tanar a iesit presedintele partidului. Si totusi PC-ul se remarca prin acest lucru, ca sunt foarte multi tineri in functii de conducere, lucru mai rar intalnit la alte partide", a mai spus deputatul liberal.

In ceea ce priveste candidatura lui Viorel Catarama, Diana Tusa crede "ca este o candidatura exotica, de un plus de culoare".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#PNL Congres, #Orban Antonescu Catarama PNL, #presedinte PNL Congres , #PNL