Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: Rezultatele PSD nu sunt categorice

Luni, 01 Decembrie 2008, ora 07:47
2263 citiri
Presa internationala: Rezultatele PSD nu sunt categorice

Agentiile internationale de presa relateaza despre rezultatul alegerilor din Romania remarcand ca victoria social-democratilor este insuficienta pentru a le asigura guvernarea si subliniaza ca, in conditiile crizei economice, cea mai viabila ar fi o coalitie intre PNL si PD-L.

Stanga social-democrata s-a clasat in fruntea alegerilor legislative de duminica din Romania, cu un avans de cinci puncte procentuale asupra principalului sau adversar, Partidul Democrat-Liberal (PD-L, de opozitie), dar ramane minoritara in viitorul Parlament, relateaza France-Presse, care reda rezultatele celor doua exit-polluri efectuate de Insomar si CCSB.

Liberalii premierului Calin Popescu-Tariceanu sunt pe pozitia a treia, cu 20% din voturi, in timp ce cu aproape 7% din voturi, UDMR este singura formatiune care mai intra in Parlament si devine inca o data, potrivit AFP, un interlocutor important in negocierea unei coalitii.

In schimb, remarca agentia franceza de stiri, Partidul Romania Mare, de extrema-dreapta, devenit in 2000 cea de-a doua forta politica a tarii, ramane pentru prima oara in afara Parlamentului. France-Presse remarca si rata de participare scazuta, de 39,26%, cea mai slaba din 1990 pana in prezent.

Proclamand "victoria" PSD, presedintele Mircea Geoana a invitat imediat "toate partidele politice si pe presedintele Traian Basescu la un dialog deschis", in vederea formarii unei majoritati. Geoana, candidat declarat la postul de premier, a dat asigurari ca social-democratii vor conduce guvernul, relateza AFP. "Nu exista nicio scuza pentru a ignora vointa electoratului, clar exprimata", a spus Geoana.

Optimismul sau a fost totusi temperat de presedintele PD-L, Emil Boc, potrivit AFP. In opinia lui Boc, "niciun partid nu a obtinut mai mult de 50% din voturi pentru a putea pretinde ca formeaza singur guvernul", asa cum spune Constitutia.

"Daca exista un invingator, atunci mai degraba este dreapta", a adaugat el, sugerand, potrivit AFP, o revenire la alianta de centru-dreapta dintre partidul sau si PNL, care au ajuns la putere in 2004, dar s-au despartit in 2007.

Boc, scrie AFP, nu a facut decat sa repete pozitia sefului statului, care a afirmat ca dreapta ar fi "mai potrivita pentru a pune in aplicare un program anticriza" si a insistat ca alegerea viitorului premier - si deci a partidului chemat sa formeze majoritatea - ii apartine.

Daca se confirma ultimele sondaje preelectorale, scorul PSD este mai mic decat cel sperat de responsabilii sai, lasand deschide toate optiunile, subliniaza analistii. "Responsabilitatea presedintelui Basescu este enorma, pentru ca Romania traverseaza perioada cea mai dificila din 1990", a declarat pentru AFP politologul Iosif Boda.

"Din cauza campaniei electorale, partidele politice au evitat sa vorbeasca serios despre criza economica si nimeni nu a indraznit sa evoce masuri de austeritate" care risca sa devina indispensabile in 2009", a subliniat Boda. Aceeasi analiza, noteaza AFP, o face si editorialistul cotidianului Gandul, Cristian Tudor Popescu, potrivit caruia "totul depinde de atitudinea lui Basescu".

"Intrebarea se pune daca el este mai preocupat mai mult de sansele sale de a obtine un al doilea mandat de presedinte in 2009 decat de necesitatea de a gasi rapid o formula de guvernare benefica pentru tara", spune Popescu.

Inainte de orice predictie, "trebuie tinut cont de doua elemente: aritmetica posibilelor coalitii si imprevizibilitatea presedintelui Basescu", a comentat, la randul sau, editorialistul Cotidianului Doru Buscu, citat de AFP.

Associated Press anunta, la randul sau, ca, potrivit exit-pollurilor, stanga social-democrata din Romania, care a promis sa faca mai suportabil impactul crizei economice globale, a obtinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminica, dar nu suficiente pentru a castiga puterea.

Doua exit-polluri, care in trecut au facut proiectii de incredere, au creditat blocul de stanga cu aproape 36% din voturi. Partidul, explica AP, care include fosti lideri din perioada comunista, inca poate ramane in opozitie.

Teama fata de criza economica mondiala a fost o tema majora de campanie, iar rezultatul a fost interpretat ca o dezavuare a premierului Tariceanu. El a suparat si a dezamagit multi alegatori sugerand recent ca Romania este cumva imuna la criza globala.

"Mesajul electoratului roman in aceasta seara este ca lucrurile nu mai merg. Lucrurile trebuie schimbate din temelii cu un guvern social-democrat", a spus liderul PSD, Mircea Geoana, intr-un discurs televizat.

Dar alti lideri ai partidului stateau cu fete destul de posomorate in timp ce Geoana rostea discursul, remarca AP. Social-democratii sperau intr-un sprijin mai mare si nu este clar daca vor reusi sa-si uneasca fortele cu un alt partid pentru a conduce.

Oficiali de rang inalt ai partidului au fost acuzati de coruptie, iar imaginea publica proasta a partidului aproape sigur a fost un factor pentru atitudinea lipsita de entuziasm.

Tariceanu a incercat in schimb sa puna rezultatul intr-o lumina favorabila. "Vreau ca Romania sa mearga inainte, nu inapoi", a spus el intr-un discurs televizat.

Sunt de asteptat sa fie demarate aproape imediat negocieri intense intre partide, dar ele s-ar putea prelungi mult in decembrie. Basescu va numi in cele din urma un premier, iar parlamentul trebuie sa-i valideze alegerea. Partidul lui Basescu si partidul lui Tariceanu au mai multe voturi decat social-democratii. "Aceasta ne obliga sa ducem politici de centru-dreapta in viitorul guvern", a declarat Emil Boc, liderul democrat-liberalilor.

Criticii guvernului minoritar al lui Tariceanu ii reproseaza ca a expus Romania la dezastru financiar prin aceleasi politici de piata libera care au ajutat-o sa intre in Uniunea Europeana in 2007, noteaza AP. In ultimii trei ani, economia Romaniei a crescut cu 8% pe an. Au crescut salariile, partial gratie cotei unice de impozitare de 16% atat pentru veniturile personale, cat si pentru cele ale companiilor, cota pe care liberalii lui Tariceanu au introdus-o in 2005 pentru a atrage investitii straine.

Saptamana trecuta insa, producatorul franco-roman de automobile Renault Dacia si-a oprit productia pana la 7 decembrie dupa ce vanzarile au scazut cu 30% in octombrie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Producatorul de otel Arcelor Mittal a anuntat ca-si va inchide temporar o fabrica din vestul Romaniei, ca urmare a unei scaderi globale a comenzilor, noteaza Associated Press.

Partidul Social-Democrat din Romania, format din fostii comunisti, a castigat cele mai multe voturi la alegerile generale, dupa ce a promis mai multe beneficii sociale pentru a contracara impactul crizei financiare globale, anunta la randul sau Bloomberg.

Cei 18 milioane de alegatori din Romania au fost chemati sa decida care este partidul cel mai capabil sa administreze consecintele tulburarilor ecomomice mondiale dupa ani de prosperitate. Romanii se tem de incetinirea economica, inclusiv de concedieri si pierderea investitiilor straine, in conditiile in care moneda nationala slabeste, iar bursele sunt in cadere, explica Bloomberg.

Agentia remarca rata mica de participare la vot si noteaza ca multi cetateni au plecat in afara localitatilor pentru minivacanta de Ziua nationala.

Romania a cunoscut un avant economic in ultimii ani, cand aderarea la UE din 2007 a ajutat la cresterea salariilor, a dus la cresterea preturilor pe piata imobiliara si de retail si a determinat cele mai robuste vanzari de automobile din cele 27 natiuni ale UE anul trecut.

Companii straine intre care Carrefour SA, Ikea, Starbucks Corp., Nokia Oyj si Ford Motor Co. s-au extins pe piata din romania, dand principalelor orase o infatisare mai occidentala si oferind o mai larga varietate de bunuri de consum, relateaza Bloomberg.

Agentia aminteste de slabirea monedei nationale in raport cu dolarul, de scaderea vinzarilor de automobile din octombrie, precum si de faptul ca Dacia SA, producatorul de dulciuri Kraft Romania SA si producatorul siderurgic Arcelor Mittal Romania au anuntat reduceri ale productiei sau concedieri care in octombrie au afectat in total 4.000 de oameni, ceea ce inseamna ca somajul va creste de la rata sa actuala de 4%.

Toate cele trei principale partide au promis ca vor aloca mai mult pentru programe sociale, pentru salariile din sectorul public si pentru infrastructura. Aceasta a facut ca niciun partid sa nu ramana cu o majoritate clara, iar liderii politici vor avea acum de purtat negocieri pentru formarea unei coalitii de guvernare, scrie Bloomberg.

Lipsa unui castigator majoritar al alegerilor lasa sub semnul incertidunii si cine ar putea fi urmatorul prim-ministru, noteaza agentia, care trece in revista cele trei optiuni ale partidelor - Geoana, Tariceanu si Stolojan. "A spune cine va forma viitorul guvern este doar o speculatie", a declarat Ana-Maria Mosneagu, director al Asociatiei Pro-Democratia din Bucuresti, citata de Bloomberg. "Totul tine de coalitiile politice", a explicat ea.

Bloomberg citeaza un raport din 27 noiembrie al Citigroup Global Markets Ltd., potrivit caruia cel mai probabil rezultat al negocierilor postelectorale este o alianta intre social-democrati si liberalii lui Tariceanu. Raportul acorda 35% sanse formarii unei astfel de coalitii, in timp ce o coalitie PNL-PDL ar avea 30% sanse, iar PSD-PDL, rivali in campanie, doar 20% sanse.

O coalitie intre social-democrati, care au guvernat tara zece din ultimii 18 ani, si liberali "probabil va fi lipsita de coerenta si determinarea de a duce la capat disciplina fiscala de care este atata nevoie", au scris economistii care au intocmit cercetarea. Rezultatul va fi "negativ" pentru piete, au prognozat ei.

O coalitie intre liberali si liberali-democrati ar fi "cel mai bine primit rezultat de catre piete", desi parteneriatul ar putea fi instabil, din cauza anilor de neintelegeri dintre liderii celor doua partide.

Pentru ca niciun partid nu a obtinut majoritatea, Basescu are dreptul de a se impotrivi unui candidat. El se opune atat candidaturii lui Tariceanu, cat si a lui Geoana si este aliat politic cu Stolojan, precizeaza Bloomberg.

Reuters, la randul sau, remarca faptul ca alegerile din Romania au intervenit intr-un moment critic si aminteste de conflictul dintre premierul Tariceanu si presedintele Basescu dupa aderarea tarii la UE. Pasul reformelor a fost incetinit, iar Parlamentul a blocat eforturile anticoruptie, provocand nemultumirea UE, scrie Reuters.

Economia a incetinit, iar analistii avertizeaza ca politicile fiscale slabe au facut Romania mai vulnerabila la criza financiara decat multe dintre vecinele ei, noteaza Reuters. Ca raspuns la blocajul de politici, doua agentii de rating au scazut cota Romaniei pana la gradul care o face neatractiva pentru investitii.

Pentru a evita criza, un nou guvern trebuie sa reglementeze rapid cheltuielile fiscale si sa convinga pietele financiare ca va avea o politica ferma. Insa aceasta va depinde de cat de repede progreseaza negocierile pentru formarea unei coalitii.

Economistii mai avertizeaza, scrie Reuters, ca PSD ar putea fi mai putin dispus decat celelalte partide sa stranga cureaua fiscala. "Tot ceea ce nu-i va implica pe social-democrati ar fi un plus pentru piete, cel putin pe termen scurt", spune James Lord, de la Standard Bank din Londra.

Un diplomat european de la Bucuresti este mai optimist si spune ca votul asigura orice coalitie cu mai mult de 50% voturi in Parlament, ceea ce ii da puterea de a intreprinde reforme fiscale nepopulare. "Da sansa de a crea un guvern puternic, adica ceea ce ii trebuie Romaniei in aceste vremuri de criza economica", a declarat diplomatul citat de Reuters sub acoperirea anonimatului.

Unii analisti spun ca o mare coalitie, care sa adune toate partidele, este, de asemenea, posibila. "Dreapta a castigat, asa ca in mod normal primul partener de dialog va fi PNL", a declarat Stolojan. Liberalii au luat o atitudine de expectativa, spunand doar ca cererea lor va fi de a-si mentine postul de premier. "Abia le asteptam propunerile", a declarat pentru Reuters Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor.

Si agentia chineza de stiri Xinhua relateaza despre rezultatul alegerilor din Romania notand ca "social-democratii vor ramane cel mai mare partid din Parlament pentru urmatorii patru ani".

Agentia reda rezultatele exit-pollurilor si noteaza ca este pentru prima oara cand s-a folosit sistemul uninominal in alegerile legislative inlocuind sistemul vechi al listelor de candidati. Relatarea mai cuprinde date tehnice despre numarul de locuri din Parlament, despre candidati, partide si impartirea administrativ-electorala a Romaniei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#coalitie PNL PD, #alegeri parlamentare 2008, #candidati partide, #alegeri PSD , #PNL
Comentarii
Poza Victor Pitigoi
Victor Pitigoi
rank 5
T
Traiann
rank 1
LA MULTI ANI ! O cualitie buna pentru Romania , trebuie sa se axeze pe programul liberal